破產聯盟

有關初步訊問表

2. 寫你最後還錢果個月份已可以。
3. 姐係呈請書內已填嘅資,依度就唔需要再填。如手上現金,可以唔駛填。但如呈請後先開嘅新銀行戶口,就要喺依度填噃資料。
mchan 發表於 12-7-2019 02:26
例如我,我做兼職侍應,我就照寫
什麼時候發現冇錢還,我就寫最後還財仔之後第二日 ...

請問師兄,
1.咁果份初步訊問表裏的收入與支出表每月收入及支出需要是以12個月平均數咁計?
2.因我未入呈請書之前是報左失業,但係呢個7月份返左兩日兼職,咁係B部:職業係咪要照填呀?
3.即係(c)現時的薪金/工資:我可否填$Xxx日薪?
謝謝解答!
SJ723 發表於 20-7-2019 16:05
請問師兄,
1.咁果份初步訊問表裏的收入與支出表每月收入及支出需要是以12個月平均數咁計?
2.因我未入呈 ...

如果冇報稅嘅兼職,仲要系只返咗兩日就當失業啦!你報失業支出都要寫,要寫埋邊個人代支付
我返果兩日,僱主一定會有報税架
SJ723 發表於 20-7-2019 16:09
我返果兩日,僱主一定會有報税架

如果有報稅,你7月工資就寫嗰兩日總數,例如300一日,7月工資就寫600
其他人代支付: 如果係朋友,需要填埋佢個名、資料?
SJ723 發表於 20-7-2019 16:12
其他人代支付: 如果係朋友,需要填埋佢個名、資料?

淨係寫朋友或者親戚就得,不過有D外判可能會要求你出示朋友或親戚嘅身份證影印副本
你將你所有支出照寫包括租屋,(當你7月工資600)然後將個總數減600,個尾數就全部寫朋友代支
師兄你係指份表格一,本人及家庭每月之收入與支出表?
乜唔係要以12個月除開計平均數咩?
定只係計今個月?
唉!我真係好蠢呀!
SJ723 發表於 20-7-2019 16:32
定只係計今個月?

請問有冇人解答到我呀?
我下星期頭就要交文件喇!
唔該各位幫幫忙喇!
SJ723 發表於 20-7-2019 16:32
定只係計今個月?

你依家有兼職返,初步訊問表第5頁,4.(i)就剔是,(ii)a,b要照資料填, b最後括住兼職 c.份兼職人工按日計就填日薪幾錢,後面括住日薪/按時計就填時薪幾多,後面括住時薪。

收支申報表最低咪寫明數額化作每月平均數填,姐係除12囉,好似電費單,佢係2個月計算,因夏季同冬季會有差別,1係你將過去1年嘅單加埋除12,1係你將近期嘅單除2,數額寫整數。

而你薪金收入,當你4百日薪,1星期會返2日工,1年有52個星期,姐係52×2×400÷12=3466。

多謝Anmi解釋咁詳細
另有一問題: 填收支表是否以由我頒令後開始後計算呢?即如我是7月中頒令,咁即是由7/2019至6/2020期間計算?
而我份工作不是固定每月或每星期都有工開架,有時可能成個月都冇得返'咁算計算呢?
收支與支出
定係由我入學前12個月咁計算呢?
SJ723 發表於 20-7-2019 22:38
多謝Anmi解釋咁詳細
另有一問題: 填收支表是否以由我頒令後開始後計算呢?即如我是7月中頒令,咁即是由7/201 ...

我申破前辭咗職,破後開始返兼職,外判衹要我填上個月嘅兼職總共搵咗幾多錢,之後年報先至填返你一年內兼職總共揾幾多錢
明白好多啦!
多謝mchan解答!
其實你報返兼職,收入一定少過支出,預咗有人代你支付,所以支出果面可按近期單據填。
有時間上破署網~刊物~周年收入及取得的財產說明書填寫指南,睇吓佢教份年報點填,你就會明白多d
想問以下問題⋯⋯
每月收入
基本薪金及工資:我填 $1000 (替假只返左兩日的人工)
其他收入/其他人士代支:我填 家人(哥哥)
而隔離的每月支出需要
租金:填$8000 ?(原本租金)定係$4000?(因與哥哥同住)
水電煤是否都是填原本實數?還是填與哥哥➗2後的數呢?
其實我真係有睇番破署的資料教點填架,但係睇完都唔係太明!
我可能理解力低、冇鬼用!
求各位指引!謝謝!