破產聯盟

查看: 2116|回復: 49

新手..急問..

件事系我上個月頭已經宣誓左,但到依家都未有No. 我系搵6C去攪,佢同我講話法庭仲處理緊我個案件,直至今日都系未有答覆,呢段期間不斷收到電話追我,打埋去我公司及上埋門,我想問究竟系咪真系要攪甘耐先會出個No.?我已經比哂錢佢,佢一直都話攪緊,有次我打去破產管理處問下個情況.佢話我知可以系網上用80蚊就check到我有冇申請緊,甘我就試下甘做,結果顯示話我冇申請,我就打去理論,佢就話系因為法庭仲處理緊,所以系吾會顯示出黎..一切一切都系要等...請問我究竟應該點做.....好無奈.....
宣誓係其中一個步驟,之後,要遞紙(呈請)才會有號碼,有了號碼即是已排期,就會有個日期上庭,這個號碼就是6C樓代你通知債權人你已申破。

咁你現在有乜
欠一百萬 發表於 11-7-2019 21:08
宣誓係其中一個步驟,之後,要遞紙(呈請)才會有號碼,有了號碼即是已排期,就會有個日期上庭,這個號碼就是 ...

我依家乜都無....請問系咪真系要等甘耐?我見好多人好快就有個No.,我等左成個月乜都無,個6c系咪老點我架...
個人破產其實好簡單, 只係填表, 無乜特別, 你見好多呢到的C兄弟姊妹, 自己去搞就知幾簡單. 唔知你6C點喎. 如果6月頭遞紙的, 令都已經頒埋啦.

你直接問6C究竟遞左紙上法庭未?通常宣誓後一星期點都入左紙啦。我個case三十幾頁紙,都兩日後入左紙啦!
咁得人驚。我自己搞即日宣誓完就有no可以fax啦。

冇理由搞咁耐,我懷疑你俾人呃,你試下打去律師公會問
樓主,請問你都係普通欠銀行財仔數,資不抵債而申破,定係有其他原因。如果都係普通欠銀行錢,無理由入紙拎no.琴日打去律師樓問清楚佢入咗紙未,
噤錯制,如果都係普通欠錢,無理由入紙拎no.要咁耐。一般宣完誓,拎住份呈請就可以去法庭排期,跟手就有拎no. 聽日打去律師樓問清楚依家咩情況,如佢話法庭處理中,問佢因咩問題要處理咁耐,如欠文件資料,其實即時已知道。
6C有無話宣誓後幾耐先幫你入紙?
係咪個果6c呃人架其實?
我當初就係請6c錢都無,自攪好順利
欠一百萬 發表於 11-7-2019 23:08
個人破產其實好簡單, 只係填表, 無乜特別, 你見好多呢到的C兄弟姊妹, 自己去搞就知幾簡單. 唔知你6C點喎.  ...

我就系覺得好奇怪,我見呢度好多人都一遞表就已經有No.
Stanyan1229 發表於 11-7-2019 23:12
你直接問6C究竟遞左紙上法庭未?通常宣誓後一星期點都入左紙啦。我個case三十幾頁紙,都兩日後入左紙啦! ...

我每日都追問佢,每日既答案都系等回覆,話法庭個邊仲處理緊,未批個No.
萬念俱灰 發表於 11-7-2019 23:15
咁得人驚。我自己搞即日宣誓完就有no可以fax啦。

其實自己攪我驚我填錯野,我朋友話填錯少少都會影響申請結果
mchan 發表於 11-7-2019 23:16
冇理由搞咁耐,我懷疑你俾人呃,你試下打去律師公會問

律師公會?可以教下我點問嗎?
Anmi2019 發表於 11-7-2019 23:40
噤錯制,如果都係普通欠錢,無理由入紙拎no.要咁耐。一般宣完誓,拎住份呈請就可以去法庭排期,跟手就有拎n ...

我爭5間,總數30,我日日都追問佢幾時有,佢每日既答案都系要等...又話法庭仲睇緊批吾批...
Ironman 發表於 11-7-2019 23:43
6C有無話宣誓後幾耐先幫你入紙?

佢口講就話宣誓後第二日就幫我入紙..但到依家我乜都冇...
萬念俱灰 發表於 11-7-2019 23:53
係咪個果6c呃人架其實?

我開始都懷疑佢系呃人...我系呢度睇左好多人都話入紙就即刻有No.