破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

新手..急問..

keung410913 發表於 12-7-2019 04:59
我當初就係請6c錢都無,自攪好順利

我依家都好想自攪..但我驚填錯哂啲野,又怕上庭,所以我先搵6C
1 有好多專係做開破產的律師行.你是否幫襯佢地???
(呢度唔可以開名,一開隨時被BAN)
2 如果求其搵,係邊度知道佢地搞破產?? 收幾錢??
3 搞開破產的律師行,有STANDARD PROCEDURES,一般交完文件,快就第2日,
慢就 3/5/7/日 . 自己搞,即日. 上面CHING 無講錯,6月頭申請,快就7月中頒令.
4 你可以做,就係質詢 律師行,人地3/5/7 日,佢地搞咩野要咁耐??? 係入左紙定未入紙.
入左紙,即時有檔案NO. 的. 未入紙,法庭根本未收到申請,唔可能處理中.
究竟係法庭處理中 定 佢地處理中.
講野唔好動氣,但內容要夠中POINT!!!
可憐的我 發表於 12-7-2019 10:02
我開始都懷疑佢系呃人...我系呢度睇左好多人都話入紙就即刻有No.

我自己搞入學。即日填完已經有no啦。跟住再即刻fax埋比啲債主。雖然電話係會靜啲。但係都唔好期望會1個電話都唔再打黎。唔洗驚填錯。填錯都係等多1個星期。我都有填錯呀。但係我上庭個日眼見搵6c同顧問搞既人都有填錯。講真。自己搞入學慳幾千蚊架。
可憐的我 發表於 12-7-2019 10:03
我依家都好想自攪..但我驚填錯哂啲野,又怕上庭,所以我先搵6C

上庭唔洗驚架。因為個到至少有30個人。唔洗驚。
可憐的我 發表於 12-7-2019 09:59
律師公會?可以教下我點問嗎?

打去講你個情況,不過如果你只係落咗訂,損失唔多嘅情況下,就自己去入紙申破,唔好再拖
萬念俱灰 發表於 12-7-2019 10:57
我自己搞入學。即日填完已經有no啦。跟住再即刻fax埋比啲債主。雖然電話係會靜啲。但係都唔好期望會1個電 ...

師兄中point 呀! 同我諗法一樣,填錯左咪去多一次,延期一星期無咩大不了。我連明愛都費事去,就係咁解。
萬念俱灰 發表於 12-7-2019 10:59

30人咁少??我個次成百人都有,座位全滿,企位都爆埋。 :)
flypig 發表於 12-7-2019 14:16
師兄中point 呀! 同我諗法一樣,填錯左咪去多一次,延期一星期無咩大不了。我連明愛都費事去,就係咁解。 ...

我本身咩都唔識。係走投無路既時候冇意中發現呢個網。係呢到啲師兄師姐教我點去入學。我上次上庭都有人冇位坐呀。唔只30人。hehee
可憐的我 發表於 12-7-2019 10:01
佢口講就話宣誓後第二日就幫我入紙..但到依家我乜都冇...

入左紙, 就會有個號碼, 例如 XXXX/2019.

而且仲會有個日期排了上庭頒令.
flypig 發表於 12-7-2019 14:16
師兄中point 呀! 同我諗法一樣,填錯左咪去多一次,延期一星期無咩大不了。我連明愛都費事去,就係咁解。 ...

豬兄,細聲啲,她是是女孩子,哈哈
欠一百萬 發表於 11-7-2019 23:08
個人破產其實好簡單, 只係填表, 無乜特別, 你見好多呢到的C兄弟姊妹, 自己去搞就知幾簡單. 唔知你6C點喎.  ...

我就係爬文, 見到百萬師兄等的講法, 自己搞, 即日攞到NO. 第二日交銀行.
呢到好多嘢學到. 多D爬下文, 多發問, 好多熱心同路人申手幫助.

可憐的我 發表於 12-7-2019 10:00
我爭5間,總數30,我日日都追問佢幾時有,佢每日既答案都系要等...又話法庭仲睇緊批吾批... ...

睇黎真係呃你, 呢個答案. 唔係話間6C樓. 講咁答你個位.
kktiger 發表於 12-7-2019 16:47
豬兄,細聲啲,她是是女孩子,哈哈

哈哈。冇錯冇錯
flypig 發表於 12-7-2019 10:14
1 有好多專係做開破產的律師行.你是否幫襯佢地???
(呢度唔可以開名,一開隨時被BAN)
2 如果求其搵,係邊度知 ...

個律師系朋友介紹,朋友話之前呢個律師幫過佢打甩左一單case,所以介紹比我,我未聽過呢個律師,上網搵過都系得一兩個post系有呢個名,而且全程我都無見過個律師,淨系靠呢位自稱師爺既人。。。
萬念俱灰 發表於 12-7-2019 10:59

請問一下上庭其實要講啲咩架?系咪會問好多野?
mchan 發表於 12-7-2019 11:53
打去講你個情況,不過如果你只係落咗訂,損失唔多嘅情況下,就自己去入紙申破,唔好再拖 ...

本身淨系落左訂,之後佢話要收哂全數先可以正式開工,甘咪比哂佢,佢收我萬6
欠一百萬 發表於 12-7-2019 16:41
入左紙, 就會有個號碼, 例如 XXXX/2019.

而且仲會有個日期排了上庭頒令.

最慘系我依家咩都無,一味叫我等,其實我系咪有權叫佢退返全數比我?
Peggylau 發表於 12-7-2019 17:05
睇黎真係呃你, 呢個答案. 唔係話間6C樓. 講咁答你個位.

我全程無見過6c,只系見呢位自稱c爺既人
可憐的我 發表於 12-7-2019 22:28
個律師系朋友介紹,朋友話之前呢個律師幫過佢打甩左一單case,所以介紹比我,我未聽過呢個律師,上網搵過 ...

哈!!收幾錢呢???
呢單野好簡單,律師樓第一次搞,唔熟程序。
你不如同佢講,收數殺到埋身。佢想唔想接?
唔想接就回水。唔想回水就切實講幾時遞紙。
至於法庭處理緊,就一定有號碼。無號碼代表
未交到法庭度。睇佢點講。
可憐的我 發表於 12-7-2019 22:31
本身淨系落左訂,之後佢話要收哂全數先可以正式開工,甘咪比哂佢,佢收我萬6 ...

你問佢入咗紙未,入咗紙一定有no,唔好再用處理中呢個籍口,如果佢畀唔到no你,即係佢未入紙,叫佢回水,唔回水就去律師公會投訴佢