破產聯盟

查看: 2110|回復: 23

俾政府追錢 唔知點做好

大家好 我無晒方法唯有上黎請教各位師兄師姐
我當年借左大約廿萬讀書,畢業 還左幾期後因為父親因傷失業,只有我與母親工作,

由於畢業後人工唔高,仲要養家,就無還到錢俾政府,政府追左幾次我都無理到,
慢慢過左幾年都無再收到政府信追錢,慢慢過左幾年我都唔記得左件事.

直至前2年佢證實有肝癌..........
期間我用左錄左幾次信月卡俾佢做手術 ,最後有成十五萬卡數,本來我打算問安信借一筆錢黎還卡數,
但點知2個月前突然收到律政司既信,話要告我同我老豆,連本帶利30萬,我邊有咁多錢,
但我又唔想破產,亦唔想累到老豆,佢已經生CNCER..........
咪係份文件度申報晒我既收乒,開支,欠款情況等等
話我係有意還錢既,但希望佢批準我下年先開始還,因為我而家真係無力還到........

過左一個月.........我爸就走左啦......佢走左唔夠一星期 我就收到法庭判決書,話要我即時還30萬.......
我仲要用錢黎俾老豆做白事安葬費,連破產既錢都拎唔出.......我真係好SAD,唔知點算,所以我想請教幾個問題:

1) 如果我無錢還 又無錢去破產(亦盡可能唔想破), 政府會唔會捉我坐監?  會點對付我架?
2) 如果我想還錢但想分成10年還得唔得架?  分5 至6年我真係還唔到  我仲有卡數要還.....
3) 而家我想借筆錢去還左卡數先, 因為卡數MIN PAY都成7000蚊   我還俾財務公司都唔洗咁多,
     但我而家俾政府追緊錢,如果呢個時侯去借錢還銀行數,第時真係逼於無耐破產會唔會俾人告呃人錢?
4)政府告埋我老豆,但佢過左身,我要點處理?洗唔洗通知返律政司?
5) 如真係行到破產果步,我月入17K,住公屋(租2600蚊),啊媽無做野,無仔女,多數有幾錢生活費GA?

請指條路俾我行行     感激

首先希望你節哀順變,家人剛離世仲要收到追數信,真係雪上加霜..希望你心情快點平伏,慢慢處理好件事。  1)欠政府錢即使申破了,破完后一樣要連本帶利還。佢地點做真係唔知,最好自己親自去問。 2)分十年還要睇佢地接唔接受,我有個朋友讀書時也借了貸款,還左兩年冇錢就冇還,直到政府出信告佢,佢打去同佢講數,之后傾掂再分長啲年期還。所以都係個句要你親自問先知得唔得. 3)除左財仔仲有冇其它銀行數啊?你只講欠財仔15萬。銀行比較低息,如果係可以考慮借銀行低息cum 左條財仔數.  希望你能順利解決件事。
回復 支持 1 反對 0

首先可以試下去信政府你無還到錢的原因,拎你爸爸手術睇醫生證明,付款証明出來先,再說你願意分期還款,如果政府完全不接受,先再考慮做破產,但破前最好問問法援,你有封政府告你的信,一般法援可以解答到你問題

1 無錢唔係問題,問題在於你當無件事。2 政府數無得走,老破後都要還
3 你可以做就係
a 申破,咁就走左銀行,信用卡d 數。4年後再慢慢還俾政府。甚至有可能 破產4年不斷還俾政府,4年後睇下仲欠幾多就繼續清數
b 同政府聯絡,睇佢有咩option.

我諗你快快聯絡政府,同一時間搞清楚收入,支出,負債等資料,到時傾都有groundings.

1) 如果我無錢還 又無錢去破產(亦盡可能唔想破), 政府會唔會捉我坐監?  會點對付我架?
唔 work!政府數無得走。佢會凍結你所有銀行戶口。日後你所有工作都經銀行出唔到糧。如果佢知你邊間公司做,會通知佢地入落去某個戶口而你提唔到錢。

2) 如果我想還錢但想分成10年還得唔得架?  分5 至6年我真係還唔到  我仲有卡數要還.....要問政府制唔制
3) 而家我想借筆錢去還左卡數先, 因為卡數MIN PAY都成7000蚊   我還俾財務公司都唔洗咁多,
     但我而家俾政府追緊錢,如果呢個時侯去借錢還銀行數,第時真係逼於無耐破產會唔會俾人告呃人錢?
無問題,照去。宜家唔係呃人,係尋找更低利息。
4)政府告埋我老豆,但佢過左身,我要點處理?洗唔洗通知返律政司?
要通知。咁 你先父有無遺產??無佢都吹你唔脹。
5) 如真係行到破產果步,我月入17K,住公屋(租2600蚊),啊媽無做野,無仔女,多數有幾錢生活費GA?
破完都要還俾政府。哂氣喇!!同佢解釋番成個處境睇佢點講先。一般破產生活就係餓你唔死亦唔慌豐富衣食,樣樣差緊d .

還唔到俾政府,好似會申請你破產。有無試過同銀行做債務重組。
先多謝各位回覆我,
乜原來破左產都要還政府條數架?  咁破咪好無價值?
但我唔知可以聯絡邊個  佢封信只係叫我全數還 係就係俾左電話我
但果個電話係律政司書記電話黎........

回返redcat師兄我無差財仔數,剛剛相反係差銀行卡數十五萬  想借安信一次還晒佢.........

flypig師兄: 嘩會凍結戶口架........   唉 死啦 一陣佢唔比我拖長還又追我一次過錢........我真係死都唔掂  好灰
BTW 我爸無資產.......

破產唔洗還...(離)償人還..你老豆應該簽過名//如果你老豆都唔係到..禁就唔洗還..你都諗破產既話...你銀行果D卡數..還唔還就你諗啦...你明的.....
但有師兄話政府錢破左都要還?
係啊我老豆都簽左名  所以律政司都有告埋佢
但佢過左身 我係咪除左打去學資處可唔可以攤長還之外仲應該問下D 律師呢?
唔知資詢律師要收幾多錢
破左都要還咪仲惡過黑財.. 卡數MIN PAY都7K?..你差人幾錢丫.....睇下我比唔比到意見你..我都有差政府錢
雲雲CCW 發表於 27-5-2019 21:41
破左都要還咪仲惡過黑財.. 卡數MIN PAY都7K?..你差人幾錢丫.....睇下我比唔比到意見你..我都有差政府錢 ...

CHing 睇來有料到喎。

不過咁,留意法院已經判左,法院的判決係無得遣反。
雲雲師兄
我差3間銀行錢 X豐 2張卡加埋5萬蚊數     中X 2張卡 一共10萬數 仲有東X 8000幾數
可能分得太多張 所以先咁多 (最多係中X  一個月MINPAY都4000幾)
禁其實好150K好小....問是旦一間都借比你.辛苦既就分36期還..問銀行借啦...息會低D..應該..
你唔諗住老破你就打學資傾啦...
樓主,首先對你遭遇非常遺憾。不過傷心都要面對現實。

樓主已經成身債,又被人告上法院,應該唔會有銀行再借架啦,重要小心被人 call loan
雲雲CCW 發表於 27-5-2019 21:41
破左都要還咪仲惡過黑財.. 卡數MIN PAY都7K?..你差人幾錢丫.....睇下我比唔比到意見你..我都有差政府錢 ...

我稍為搵下新聞,宜家變左唔肯定破產後是否要還。
印象中 欠稅局錢就無得走,但 學貸是否一樣就唔敢講。
新聞寫,原來年中 唔少借學貸的人申破。如果仲要還,就無咁多人破了。http://www.takungpao.com.hk/finance/text/2016/1102/35023.html

轉帖: 理論上欠政府的債,縱使破產期滿亦不能得到豁免還款!不過按學生資助辦事處的一貫做法,暫時是祇要貸款人及彌償人都已破產,則基本上不會繼續追討而將該筆貸款作壞賬處理!但其實祇要政府日後覺得有需要,是仍然有再次追討的法定權力!https://hk.answers.yahoo.com/question/index?qid=20120813000051KK01012
不過我都係建議你先同政府傾下先。
Good luck!

你揾萬7、其實欠15萬又唔算多啊,你試下揾銀行睇下借唔借到分期貸款cum左佢啊,如果佢批嘅銀碼細都照要先,個息一定低過信用咭還min pay. 然后過幾個月還左啲,信用額多返再借再cum咭數。然后每月定額供款,起碼唔洗只俾息。
另外,欠政府個度,你最好親身去問啦。當時係我家人幫我做担保人,我知如果我破產佢地會直接追我家人,唔想連累家人,所以我破前拎左強積金清左條數。 老實講,你全部夾埋都只係欠2幾萬,計返你收入其實欠得唔算多啊,如果可以,破產真係留返最后一步啊....。      你問完可否上黎update 下啊?我都想知學資署佢地點處理。祝你好運!
flypig師兄  唔該晒你  咁我都放心D
redcat師兄
我其實係差銀行16萬+玫府果30萬
我想問XX兄弟借16萬黎找左條卡數
但又擔心借左兄弟錢 突然俾法庭要我破產
之後兄弟又係咁追我錢  聽有D人講汕弟唔係一線財
破產前都會不佛追仲會搵到去公司係咪真架?  如果係就死啦
佢搵到去公司我份工一定無硬。。。。。。。。。所以都唔知借唔借錢好