破產聯盟

返回列表 發新帖
樓主: 萬念俱灰
打印 上一主題 下一主題

聽日真係去搞入學啦

hornet 發表於 25-5-2019 17:36
我太太直頭唔想理我

我欠下咁多錢全為屋企佢知道的!所以暫時OK既!
希望大家捱埋尼個幾月會順些!
萬念俱灰 發表於 25-5-2019 17:51
得4隻夠唔夠飽架。我有時餓得耐呢。返到屋但可以食到一個公仔麵加6粒丸再加罐可樂。我以家已經唔係再煩到 ...

5食早餐5得架,我每朝食個食個包!
萬念俱灰 發表於 25-5-2019 18:01
係咪好似呢啲。呢張係我比朋友寫左做咨詢人個陣收到既。

尼D黑財就會做!
各位,早晨今日瞓左10個鐘,爽!
我個人認為 在這裏的留言 啱聽就聽 唔啱聽嘅話 就當人家畀些意見 我們都是成年人了 自己會分析 對與錯 只不過是自己的理解 每個人都有每個人嘅故事 旁人都不知道他的苦處
破得產嘅人 總會被人說 理財不善 但是旁人 有沒有沒有 想過破產人 背後為什麼會借這那麼多的錢 有的是賭博問題 有的是失戀後購物狂的問題 又有的是家庭問題 又或是本身經濟的問題 所以不能一支竹打一船人 現今社會 功利主義 沒有了我以前小時候的 愛與誠
我今朝 都食好啲 在家裏淥個麵 加兩隻烚蛋 哈哈哈
其實可產本身沒有分年齡的問題 事不過每個人破產背後總有他的原因 我可以和你們說我收入並不差 如果一人生活的話絕對可以有餘錢淨 但是為了家庭問題 先借了那麼多的錢 我本身並沒有賭博和亂花錢的問題 只不過是為了在大陸的外父外母醫療問題先至借咁多錢 我老婆的父母本身就是農村人家 並不是大富大貴的人士 而大陸並沒有醫療的製度 他們兩老有事 唔通我可以見死不救嗎
Stanyan1229 發表於 26-5-2019 11:33
Hornet, 我好明白做男人好多時唔想太太、屋企人擔心,好多事令願自己諗辦法解決!你有咩唔開心,可以係都 ...

糸,男人是這樣
沒辦法 正常人不可能理解我們的心情和壓力 我說個故事給你們聽 真人真事 這是發生在我的老朋友身上的 他20年前曾經破產那時他還是單身的 至於他為什麼破產我並沒有問他 現今他已是一位已婚人士及有一位小朋友 早三四年前不知什麼原因他欠下財務公司三四十萬 那時他和我說 他立生要解決財務問題不再搞破產 他慢慢捱出頭來日日知慳識儉 他說這段時間嗰啲非人生活 日日過啲毫無尊嚴嘅生活, 在這段期間 他的父親因病需要一筆醫療費 他的兄弟姊妹叫他夾錢 他說沒有,叫他的父親看政府醫生吧, 那時其實他已還了一半 但不想因為有事情而繼續借貸落去 因此他和他的兄弟反目到現在 那算誰對誰錯呢
今日星期日少咗人留言 大家一齊享受假期日子喇 我而家又要開工喇
財仔如果用正常合法手断没問題的,但現在不是嘛!由其是同屋企人同住,所以驚是正常的,如果一個人租屋住,怕什麽?
kktiger 發表於 27-5-2019 11:23
借得2,3線財仔我相信都會去各大討論區睇下要比咩咨詢人,有冇扣底,遲還會點點點,咁明知會追家人,咁又 ...

師兄,我都相信有些人會睇,但未必所有借財仔的人會借之前走去查借果間糸幾缐,不然的话5會有人上尼問尼間果間糸咪2,3線!這些人借之前只知佢地是有牌合法的財務!我所講的是這些人所以會怕!怕他们的追數方法有如大耳窿, 如係扣底(15日數)就知道有問題啦!
如果做炒散畀人感覺不想還債似的 不如早上搵份正職但要不太辛苦, 夜間搵份兼職出現金糧儲返少少錢留返以後不時之用!
忘記我自己 發表於 28-5-2019 02:12
大家好,請多多指教,想問一下
本人都準備搞入學,
其中想問 "及x rain" 呢間如果知道會唔會比較麻煩,謝謝 ...

我都有尼間,到現在沒什麽事
想問問,6C樓果边説幫我申请了一次性解凍户口,咁我下個月10号出糧,那户口用得啦!但襟机每日只可拿2萬,那多了的可不可以襟多一次拿埋餘款?我月中先上庭,又不知何時見主任,那我户口什麽辨?
philip 發表於 31-5-2019 21:16
因為本來冇預比屋企人知,唔知佢呢個咩電話miss左,點知原來係日本仔,搞到比呀哥知左,好彩呀媽miss左個 ...

我都糸,但聴左都冇用,佢都照打,
萬念俱灰 發表於 8-6-2019 02:35
其實我都驚自己唔得呀。因為我朝早返9點起碼收10點。之後再返11點收5點。好似有啲恐怖咁。 ...

我E+都係咁,每日瞓得2-3粒鐘,如果返足6日,勁辛苦!所以妳最好隔日返或每週返2-3日!
萬念俱灰 發表於 7-6-2019 17:14
我好蠢。人地對我好啲。我就以為佢係好人。人地講咩我就信。人越大先發覺呢個世界係現實既。最好既真係只 ...

我老媽都糸咁教我!所以瀨晒野!哈哈!不過冇所謂,人生都差不多過了一半,當自己上世欠了他們,今世還返!