破產聯盟

查看: 3103|回復: 10

IDRP?逐間傾DRP?

做珠寶業文職, 人工18,000未扣mpf, 每年有1.5 guaranteed bonus.

DBX: $270,000, 月供$5,379, 分72期, 已還36期, 冇遲還過.
兄弟: $130,000, 月供$4,529, 分48期, 已還11期, 冇遲還過.
UX循環貸款: $60,000, 月供約$3,000, 淨$63,000左右, 3月有遲還但已還清該期數.
UX P-LOAN-1: $10,000, 月供$1,066, 分12期, 已還8期, 淨$4,900左右, 冇遲還過.
UX P-LOAN-2: $5,000, 月供$672, 分9期, 已還5期, 淨$3,200左右, 3月有遲還但已還清該期數.
AEXN卡每月還min pay, 淨$41,000左右, 1月遲還過但已當月還清.

4月中打過上去DBX試下可唔可以做清數, 佢地話見到我3月有遲還記錄,
初步審批都過唔到, 叫我一兩個月後再試, 唔係我唔想等,
但我怕我就算捱到去一兩個月後佢地都唔批咁我到時死得仲甘,
我有問佢地係咪有得做DRP, 佢叫我打去另一個部門度申請但要再check TU.

我想問我爭果幾間係咪都有得自己打去傾DRP? 有冇得group埋一條做IDRP?

謝謝各位!
據我所知 你果幾間都冇做IDRP牽頭 只有兩個方法
1:同各機構傾DRP 2.搵律師同會計師搞IVA
可以考慮問下ux合併幾條數,dbx可以打去試下drp
兄弟係咪冇得郁?
可以問下牛展有無得攪 否則比錢律師賺 當初我比艇仔(中介)來電做左DRP (一來以為佢係銀行 二來當時好心急 雖然有數張卡 但已沒有能力透支) 最後佢搵左HSBC (不是欠款數額最高的債權銀行) 其實 你聯絡到主要銀行 所有使費都可慳返 反正 所有文件都係自己預備(包債權銀行月結單 糧單 還要申請環聯信貨報告(要數佰元) 找律師或其他 只是省卻了你到銀行的時間(其實沒有 因你也要到律師樓...)最後也要你去簽紙(我搵中介 所以自己親身到大角咀office)
溫馨提示:就算每月還10000元 可能也要還六至七年(我的利息支出接近總欠款百份之五十) 就算還清(我提早39個月還款)也要留底五年(恒生 匯豐 星展 AEON 信用卡申請都被拒絕 只申請到安信銀聯卡)
ricktse 發表於 25-5-2019 23:57
可以問下牛展有無得攪 否則比錢律師賺 當初我比艇仔(中介)來電做左DRP (一來以為佢係銀行 二來當時好心急  ...

你果個應該係IDRP, 我問過DBX冇得做IDRP.
唔想比錢人賺咪自己打去銀行傾, 應該都無咩可以選擇了
ricktse 發表於 25-5-2019 23:57
可以問下牛展有無得攪 否則比錢律師賺 當初我比艇仔(中介)來電做左DRP (一來以為佢係銀行 二來當時好心急  ...

D息咁貴 我岩岩做獅子IDRP 19萬幾 分92期 每期2820 夾埋利息都係6萬幾 仲有你係供款期完成後 可以同獅子拎返張IDRP完成證明書 之後去返各大銀行/財仔做取消紀錄(要冇欠繳超過60天)
取消紀錄後可以先向冇牙印既銀行/財仔申請信用卡同貸款(貸款建議申請5000最低借款 分6期)
慢慢做返好個TU再試下向有牙印銀行申請信用卡(不過機會5050)
想問下我同DBX申請DRP期間同時同安X、UX傾拉長還款期會唔會對我DBX個DRP申請結果有影響?
gnitset 發表於 29-5-2019 14:27
想問下我同DBX申請DRP期間同時同安X、UX傾拉長還款期會唔會對我DBX個DRP申請結果有影響? ...

應該不會.