破產聯盟

查看: 16818|回復: 1314
打印 上一主題 下一主題

希望大家比啲意見

樓主試下問下家人朋友借夠錢去搞入學啦,唔好拖了個負擔咁大頂唔到幾耐
萬念俱灰 發表於 11-5-2019 19:26
呢間盈x真係癲架。一日咋。一日就搞到咁啦。我同我老豆關係好差。真係唔知點面對佢好。 ...

雖然點都會俾鬧到狗血淋頭,粗口橫飛,但面對家人點都易面對過d財仔,都係同家人坐低傾下,同盡快籌夠錢搞入學啦,唔好諗再借財仔諗住清數嘞,因一定唔會批得幾多,同那樣絕不是出路
萬念俱灰 發表於 11-5-2019 08:13
屋企人最快都要月尾先同我搞到入學。以家兄弟又追。最煩係盈x。我真係唔知點頂到月尾。好驚佢會搞到去公 ...

你d朋友有冇得借俾你,若冇咁快籌到就冇計,要通知公司朋友佢地有機會被滋擾,我明係好唔想同佢地講俾佢地知,但佢地都需要有心理準備同諗下要點應對的
萬念俱灰 發表於 12-5-2019 01:00
呢幾日紅日希望冇啦。不過黑財應該冇假放卦。我都想唔諗咁多野。但係控制唔到。難過到喊唔出。係自己衰自 ...

目前除左你可以做既係明日同兩老認錯同商量下有冇親朋可借錢你入學,同埋早點休息,你控制唔到人地財仔點做也控制唔到自己唔去諗,咁就唔好刻意壓制唔諗(咁可能會有反效果),諗到當你身心累到一個點會不知不覺訓著,然後休息過後才有番少少精神去走以後既路
萬念俱灰 發表於 12-5-2019 01:21
我諗好多野。我屋企係到住左好耐有好多人識。即係個啲師奶個啲。我好驚佢地會上門貼街招淋紅油。最驚佢會 ...

冇架,我屋企都住左好多年,當時追收果d人除左出信比我仲出信比鄰里(唔知係咪全橦,但至少出左俾全層),當時係好“監介”架。。。
PoorGuy2018 發表於 12-5-2019 07:51
冇架,我屋企都住左好多年,當時追收果d人除左出信比我仲出信比鄰里(唔知係咪全橦,但至少出左俾全層) ...

仲要上門果d嘈到全層都知,你都咪話唔"火羅"
萬念俱灰 發表於 12-5-2019 01:57
我就係喊唔出呀。但係知情緒一定好影響。日日啲頭髮都勁甩。好耐冇真心咁笑過。每日都行屍走肉咁得個殼係到 ...

果種精神虛脫到欲哭無淚行屍走肉係唔好受,所以更要一家人坐低傾下點籌入學錢,入學之後就會冇咁難受,必要時搵社工傾下呻下對舒緩情緒都有d用架
Stanyan1229 發表於 12-5-2019 08:28
師姐,你嗰啲都係扣底財咩?正常大財唔做呢D野!

部分係,亦有係大財賣左條數出去的追收人士
mchan 發表於 12-5-2019 12:02
做到咁,你條數好大?

唔大啦,4位數近5位數,派左俾收數後被倍大左好幾倍
萬念俱灰 發表於 12-5-2019 13:59
我隔離屋前排就係比人拍門。
幾個男人上黎拍門口大叫還錢。
個陣好似係夜晚十點幾。

係架,保安截唔到人乜滯,尤其是若大樓有多個入口或另外在平台有入口,而沒有保安,更易有外人跟住戶尾入去大樓,只係後期備案幾次警方搵保安幾次check cctv d保安咪上心d凡見陌生人入門口都登記hkid囉
hornet 發表於 12-5-2019 14:24
1個半鐘127個電話,我就係無聽所以先127個電話

有冇考慮轉電話?
mchan 發表於 12-5-2019 18:40
正常一線大財,應該冇還兩期,又
搵唔到你,先會派俾收數

正常一線大財咪係咁做囉,唉。。。總之我既事係一言難盡,差少少就“去番舊時果度”,詳情唔想再提。。。煩請自行搵舊posts睇。。。
Stanyan1229 發表於 12-5-2019 21:27
我全部都係財務,頒左領1個半月,都仲好驚仲有滋擾!

我係入學一年內都有滋擾囉。。。
萬念俱灰 發表於 12-5-2019 22:45
我住私樓既。之前隔離屋比人拍門。個看更話佢地講得出咩名咩單位。又話係我隔離屋朋友。冇得唔比佢地上去 ...

若講係朋友,未必抄hkid...
hornet 發表於 12-5-2019 18:47
有人叫我咁做,但我驚炸我家人炸得仲勁

咁又係。。。唔通全部轉電話咩,轉左佢地都有機會找到no....
萬念俱灰 發表於 12-5-2019 23:50
十年前我仲係年少無知既時侯。遇上到改變我一生既人渣。記得第一次比佢氹去扑民既時侯。我係分行喊左出黎 ...

愛情真係令人盲目,尤其係女人,我係同個賤佬一齊左好耐(耐過你段情少少),識佢果時正值我人生第一個低潮,家庭學校都過得唔開心係佢撐起我捱落去,但到最後。。。雖未至於“的”我去借錢咁明顯,但都唔好得去邊。。。佢俾左我人生另一個更低既低潮,我曾以為我咁黑仔都有機會有例外會有小幸福,但原來係冇例外。。。
PoorGuy2018 發表於 13-5-2019 00:00
愛情真係令人盲目,尤其係女人,我係同個賤佬一齊左好耐(耐過你段情少少),識佢果時正值我人生第一個低 ...

只能說。。。呢個低潮令我學識好多野,睇化2好多野
萬念俱灰 發表於 13-5-2019 00:06
明白。十二年前我同佢一齊20都未夠。一齊左5年幾。已經為左佢講大話問屋企人借錢。換黎既係佢不停出去偷 ...

我地要嘗試愛自己多d, 呢個係低潮中朋友勸說後悟到的,正在學習如何愛自己多d
萬念俱灰 發表於 13-5-2019 00:17
以家我覺得。如果我過到呢關。呢個人渣又算得係啲咩。自從由上個月到以家瘦左差唔多十磅。得著係發現原來 ...

當日住院期間日日唯一做既係靜靜搵方法“去番舊時果度”,因覺得已一無所有,除左咁仲可以點?最後俾朋友社工幾番勸說完,我俾左自己一個選擇題,一係把心一橫“去番舊時果度”之後人間事容不到我理,一係就算做過街老鼠受盡白眼歧視同難堪說話都生存下去,咁我當日揀完後,今日就打到呢個留言了
而家會想努力工作儲錢上繳,愛情呢家野冇諗好耐,也不會去想太長遠的日子要點過,只活在當下