破產聯盟

真係多謝呢討論區

nevergiveup 發表於 6-5-2019 16:19
又唔係自尋短見掛,錢唧,過幾年就無事啦

師兄,真係好辛苦!
食,又唔敢食多,想留返D錢找數
訓,半夜扎醒訓唔返,因知道天光後又要面對,好想逃避
jackyks 發表於 6-5-2019 16:22
你入學左幾耐呢?朋友

師兄,我2月1入學,3月5頒令
nevergiveup 發表於 6-5-2019 16:19
又唔係自尋短見掛,錢唧,過幾年就無事啦

而且我已5+,已沒法追回,再者退休後唔知點算
sosadnow 發表於 6-5-2019 16:23
師兄,真係好辛苦!
食,又唔敢食多,想留返D錢找數
訓,半夜扎醒訓唔返,因知道天光後又要面對,好想逃避 ...

剛才係另一帖見到你4間都係銀行同一線財,
所以你唔駛太担心,你未入紙前佢地可能會搵你,搵籍口拖住先,fax 左 number 後就會自動收皮,如果再打比你再fax,問佢收到為止。
唔駛担心到唔敢食,唔敢瞓,你case 已經好過好多人,而家唔係殺人放火,還唔到咪破產囉,係比自己一條生路,重新做人。
放鬆啲 !
sosadnow 發表於 6-5-2019 16:24
而且我已5+,已沒法追回,再者退休後唔知點算

唔駛驚,我陪你,我都係5x,唔算遲,我地仲有排行呀,我都好明白你而家嘅心情,放鬆啲,唔好睇得破產係咁大件事,正面啲面對。
我之前差4間全部 2,3線財,每日不停電話滋擾,咨詢人,屋企人,公司,朋友,前夫屋企人,去差館備案都2次,我比你情況仲嚴重,我都未去死啦。
sosadnow 發表於 6-5-2019 16:05
我會塭6C搞,但未正式申請,比自己明晚deadline

另請問一下,我見有帖話要排成2個月,是否真的?

排2個月應該係入紙後等上庭頒令,可能而家人多左排期耐左。
我2月1入紙都要等大約5個星期上庭。
你搵律師應該一星期幫你入紙攞左number fax 去你債權人佢地就唔會搵你,你可以慢慢等頒令。
好煩2019 發表於 6-5-2019 16:37
唔駛驚,我陪你,我都係5x,唔算遲,我地仲有排行呀,我都好明白你而家嘅心情,放鬆啲,唔好睇得破產係咁 ...

衷心多謝你
我已分開左3年,自己一個生活,有時想見下個女,但佢又要開工又收得夜
好煩2019 發表於 6-5-2019 16:42
排2個月應該係入紙後等上庭頒令,可能而家人多左排期耐左。
我2月1入紙都要等大約5個星期上庭。
你搵律師 ...

明白
多謝你
好煩2019 發表於 6-5-2019 16:31
剛才係另一帖見到你4間都係銀行同一線財,
所以你唔駛太担心,你未入紙前佢地可能會搵你,搵籍口拖住先, ...

同埋我擔心有D係新數,而到時唔批就麻煩了
個女都大喇,佢都有自己嘅生活嘛,放假先見囉。雖然你1個生活姐,但依度有好多同學仔,可以陪你分憂架
Anmi2019 發表於 6-5-2019 16:50
個女都大喇,佢都有自己嘅生活嘛,放假先見囉。雖然你1個生活姐,但依度有好多同學仔,可以陪你分憂架 ...

多謝
希望安排好後,可以放鬆自己
唉! 一子錯 滿盤皆落索
有誰無錯,知錯可以改,唔好再錯就ok啦^^
sosadnow 發表於 6-5-2019 16:44
衷心多謝你
我已分開左3年,自己一個生活,有時想見下個女,但佢又要開工又收得夜 ...

我同你一樣,我有2個女,大家各有各忙,唔係經常見到,一年只見4,5次,之前我都係自己住,係最近先接我媽一齊住,因為佢年紀大行動唔方便,好彩之前申破左,如果未破我自己食飯都冇錢,而家起碼有固定生活費維持到生活同照顧到媽媽。
自己一個生活唔係唔好㗎,要學識享受自在生活,多啲同囡囡夾時間見面食餐飯,或者WhatsApp 傾吓計。
放鬆啲,唔好諗埋一邊。
好煩2019 發表於 6-5-2019 17:14
我同你一樣,我有2個女,大家各有各忙,唔係經常見到,一年只見4,5次,之前我都係自己住,係最近先接我 ...

多謝鼓勵
sosadnow 發表於 6-5-2019 16:48
同埋我擔心有D係新數,而到時唔批就麻煩了

你新數有冇找過 ?
我之前有間財仔只還左一期都冇問題
主任都冇問。
好煩2019 發表於 6-5-2019 17:17
你新數有冇找過 ?
我之前有間財仔只還左一期都冇問題
主任都冇問。

有D無
如果冇找過,到時主任或外判問,你話啲錢用左攪入學。
好煩2019 發表於 6-5-2019 17:22
如果冇找過,到時主任或外判問,你話啲錢用左攪入學。

我工作要經常過去澳門,打算到時話拎去追數輸左
sosadnow 發表於 6-5-2019 17:32
我工作要經常過去澳門,打算到時話拎去追數輸左

可以呀, 爬文見到師兄話賭輸冇問題。
Anmi2019 發表於 6-5-2019 15:33
好煩師姐,我對你都好深印象。由當初2隻小學鷄,變到依家升中喇,嘩哈哈 ...

你發緊夢呀,剛剛先入學,咁快升中,宜家先先幼稚園稚園咋,你計下數要4年架(幼稚園,小學,中學,大學):D