破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

準備入學,有少少嘢想問

破星 發表於 5-7-2019 13:39
6c真係好慢,6月尾上去填表申請,攪到昨日先有人打比我約我下星期上去宣誓,問清楚後話仲要等多幾日先得閒 ...

因宣誓好似每日都有限額,你仲要只俾咗訂金,未俾哂錢,佢又點會快手。

未宣誓又未俾哂錢,真係要諗清楚,自己計吓數破唔破好,如果你欠款唔係多,而屋企人又幫你頂到,唔破好過破啦。
只係上佢6c樓宣誓,應該無限額。
唉,欠幾十萬,個位好尷尬,已經好努力同屋企人商量,只係信任問題,怕我會再借。
Anmi2019 發表於 5-7-2019 13:54
因宣誓好似每日都有限額,你仲要只俾咗訂金,未俾哂錢,佢又點會快手。

未宣誓又未俾哂錢,真係要諗清楚 ...

嗰陣我諗住全部畀哂錢會快啲,但都係好慢.....宣誓完仲要等幾日先至入到紙,之後仲要等佢既份呈書畀我,真係搞好耐。
破星 發表於 5-7-2019 14:04
唉,欠幾十萬,個位好尷尬,已經好努力同屋企人商量,只係信任問題,怕我會再借。 ...

苦心自問做唔做到先? 係就喺佢哋面前剪哂d卡
Ironman 發表於 5-7-2019 14:08
嗰陣我諗住全部畀哂錢會快啲,但都係好慢.....宣誓完仲要等幾日先至入到紙,之後仲要等佢既份呈書畀我, ...

咁你依間又真係慢咗d,果時我幾日搞點哂有no.。

份呈請書最快1,2個星期後先會寄到俾你,你咁急要嚟做咩?fax俾債權人? 律師會幫你fax啦,財仔追數果d收唔收到no.都會繼續追,所以我過咗1個星期後都無理佢哋。
Anmi2019 發表於 5-7-2019 14:57
咁你依間又真係慢咗d,果時我幾日搞點哂有no.。

份呈請書最快1,2個星期後先會寄到俾你,你咁急要嚟做咩 ...

師姐就係要fax份呈書畀一線同銀行。6C幫我fax 咗後有幾間無追,但仲有幾間仲追緊我數,所以要份呈書再Fax 畀佢地先真係停哂
Ironman 發表於 5-7-2019 10:41
我update 下我2號判咗令,成功入咗學。係之前個一個月,係呢幾年過得好輕鬆,因為唔使諗啲錢要還錢先定點 ...

恭喜您成功入學。我都好緊張,驚會延遲