破產聯盟

迷惘中 破產一問

發表於 6 天前 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
本人三十歲左右, 搵16K左右
係7-8年前,,,壞帳左大約20萬左右
近依1-2年,,因賭搞到又問朋友借錢同二線財務公司借,(應該十幾間,加埋10萬左右)
因我好矛盾,,,有心無力,,一諗起又要還朋友,,又要還財務!!個人就完全冇心機,提唔起勁!
我應唔應該破產好,但我好擔心佢會搵我公司同咨詢人, 我係咪要轉定工!!
破左產又會批幾多洗費左右??
發表於 6 天前 來自手機 | 顯示全部樓層
冇錢還你肯定要破啦,你仲有成十間嘅二線財務,到時煩都煩死啊!
 樓主| 發表於 6 天前 | 顯示全部樓層
如果要還,,真係要借扣底,,,
但有時咁樣跑數好攰了
好想過番正常生活,,,但有好多野要顧慮
afraid123 你仲去搞呢啲,長痛不如短痛破咗佢,重新開始,顧慮初初每個人都有,唔好再借錢啊!
重新開始一 發表於 15-4-2019 10:32
afraid123 你仲去搞呢啲,長痛不如短痛破咗佢,重新開始,顧慮初初每個人都有,唔好再借錢啊! ...

但我真心有好多野顧慮好多野,,,
我月入16k,,黎緊幾個月都要還2萬左右,,,
我係咪要轉定工???因為我知佢地會打公司!!怕冇左份工,,
好驚好擔心 ,,
仲有我連破產既錢都拎唔到出黎
借得呢啲財務公司冇錢還肯定打畀你嘅喇,上得嚟呢度嘅人每個人破產前都好多顧慮啦,冇辦法個喇食得鹹魚抵得渴,我都冇錢搞破產,我就話有係呢幾個月死慳死抵,因爲我唔想再借錢!
重新開始一 發表於 15-4-2019 10:59
借得呢啲財務公司冇錢還肯定打畀你嘅喇,上得嚟呢度嘅人每個人破產前都好多顧慮啦,冇辦法個喇食得鹹魚抵得渴 ...

咁係咪即係我要轉定工?
轉定電話,,,同咨詢人講定話,,,搵我既話,,話唔識依個人
你可以同公司講下先架嘛 ,唔一定要轉工!
但其實我唔想俾公司知,,, 又唔想俾同事知~.~
佢地會用唔知咩眼光望我...
冇得唔知個喎,因為你借咗呢啲財仔,我睇多數都通天嘅喇!
我係借2缐+扣底(成20間),我由舊年12月至今年2月一直跑數,連基本生活費都冇。結果比屋企人知道,抄晒我間房D野出黎。我選擇自殺,但屋企人救返我!(死同破產,個天要我選擇破產),我就選擇放低所有自尊,我之前係做文職管理層,當然冇左份工。第一,你要同屋企人坦白,第二,去到呢個地步要放低人地睇你既眼光(破產只是不善理財,不是殺人放火)。第三,我係過內人,當你要跑數生活,你會覺得自己係行屍走肉,唔似人。C兄真係唔好再借了,辛苦4年,就有好日子過!
Stanyan1229 發表於 15-4-2019 11:51
我係借2缐+扣底(成20間),我由舊年12月至今年2月一直跑數,連基本生活費都冇。結果比屋企人知道,抄晒我 ...

ching,,,我有兩間,,1間10號扣唔到..,,另一間k xxxx都應該差唔多交收數,,,,
及時x今個月明明最後一期,,但佢send左msg黎話交收數了,,,可以點??
如果一心一意,,,等出糧之後破產係咪可以唔理??
我依家好擔心,,,因為我真係冇錢還
同埋佢會好快上黎公司!!!!
重新開始一 發表於 15-4-2019 12:00

重新開始一,睇唔到你打咩!冇晒D字啊。
我打咗個讚你嘅手勢,原來出唔到公仔嘅!
應該係問,,佢地會唔會上黎我公司??真心驚..
Stanyan1229 發表於 15-4-2019 12:21
重新開始一,睇唔到你打咩!冇晒D字啊。

知唔知佢地幾時會上門架((
我捱唔捱到多一個月丫
我都仲係經歷當中,老實講 係架啦佢地一定會煩到癲,但係我換左電話,咨詢人都幫佢地set好電話,係要捱架啦,但總好過成日要跑數,真係好辛苦,成日驚哩樣又驚果樣....上門你都唔驚得咁多,所以早破都係好d
SISI0322 發表於 15-4-2019 13:13
我都仲係經歷當中,老實講 係架啦佢地一定會煩到癲,但係我換左電話,咨詢人都幫佢地set好電話,係要捱架啦 ...

咁我咪應該要辭定職??
我應該5月出左糧就去申請,,
之不過依家好驚,,,未還果間會上去公司搵我...
重新開始一 發表於 15-4-2019 12:23
我打咗個讚你嘅手勢,原來出唔到公仔嘅!

C兄我自己打公仔,都係出唔到架!
你情況點呀?加油呀!我不知不覺,都破左一個月了。