破產聯盟

查看: 1277|回復: 15

考慮緊申請破產一問

老公想申請個人破產,但係我啱啱冇嘢做湊小朋友
老公之後會供養我,但係我爸爸早前轉左10幾萬到我戶口暫存,會否變成他的資產或者分一半出來找數?
我們還有兩個小朋友
大既跟嫲嫲,之前要比生活費萬多元,細嘅跟我哋住
之後仍然要供養佢媽媽
想問下呢個情況生活費大概多少?
首先, 你個十幾萬係現金存入,定係戶口過戶口(戶口過戶口就會穩陣) . 又或是, 而你老公又有冇咁上下的數目,係咁上下的日子提走過呢?
係戶口過戶口的,而我老公冇咁多錢喺銀行
即係唔係我老公既錢就冇事啦
Mamame 發表於 19-3-2019 00:36
係戶口過戶口的,而我老公冇咁多錢喺銀行

咁係你的, 就與他無關.
供養佢阿媽要視乎你老公有多少兄弟姊妹, 除開個人數供養(好似係3000/x人數)

大既朋友由阿嫲照顧的萬多元, 一定唔會如實比你.  
謝謝你,我都想知一個家庭兩個小孩會批多少生活費,standard 係幾多呢?我小朋友經常要睇中西醫,這些可否申報生活費?
明白,謝謝你們!
Mamame 發表於 19-3-2019 14:38
謝謝你,我都想知一個家庭兩個小孩會批多少生活費,standard 係幾多呢?我小朋友經常要睇中西醫,這些可否 ...

最緊要家庭有咩開支有單據証明 有單好多野都有得傾 你拎住啲單証明小朋友真系有病要睇醫生 佢邊有理由唔批
因為而家睇左個多月中醫,漸有改善,唔想停,如果有得批就最好。
另外想問一吓,匯瘋係邊間外判?
一路扒緊文,問問C兄咩係DRP,同埋見有話可以同銀行傾減息,想問吓係點傾?
Mamame 發表於 20-3-2019 17:09
因為而家睇左個多月中醫,漸有改善,唔想停,如果有得批就最好。

唔會因為你睇那個醫生而有特別理由, 除非個病係奇難雜症,  佢地會認為全部醫生都是醫病的. 你最多只能夠比唔足你, 自己由雜費補貼.
Mamame 發表於 20-3-2019 17:33
一路扒緊文,問問C兄咩係DRP,同埋見有話可以同銀行傾減息,想問吓係點傾? ...

drp債務舒緩計劃, 自己 GOOGLE 下囉