破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

請問失業冇畀生活費第一年點樣 報

冇講屋租淨係畀生活費三千五蚊一個月 雜費五百蚊一個月 交通費300蚊一個月 其他都冇講話畀應該點樣 報
推薦
多心 發表於 18-3-2019 17:27
佢冇畀生活費我 當時叫我填三千五蚊 飲食費用 加五百蚊雜費 加300蚊交通費 total計咗四千三蚊 ...

4300 就係你的生活費.

咁你個生活背景係點先, 一個屋租呀, 有人供養?, 單身呀? 等等.... 你覺得邊到少左.
回復 支持 1 反對 0

主動打比問主任吧
是否可以自己報水電煤呢
你講清楚D,  
係總數3500? 定係3500+雜費五百蚊一個月 交通費300蚊一個月?
佢冇畀生活費我 當時叫我填三千五蚊 飲食費用 加五百蚊雜費 加300蚊交通費 total計咗四千三蚊
樓主同屋企人住嗎? 我係同屋企人住同失業,啱啱問過外判支出表點樣填,佢叫我只填膳食,交通,電話費,最基本嘅嘢,其他水電煤,供養人(屋企支出嘅嘢)要等搵到工,再填過份支出表
本人是一個人住 公屋 契約是我阿哥係戶主 我有戶籍 我一直申請緊傷殘津貼 大約二千蚊 外判叫我唔使填其他 其餘收入就朋友資助 我打算遲啲攞綜援 驚呢條數 綜援還比他多 咁怎樣辦
多心 發表於 18-3-2019 17:39
本人是一個人住 公屋 契約是我阿哥係戶主 我有戶籍 我一直申請緊傷殘津貼 大約二千蚊 外判叫我唔使填其他  ...

你公屋租金, 係除2, 你一半, 水電煤係照單的一半, 呢到加埋可能就係你的3500支出. 又或者一日3餐=3500.

收入就係傷殘津貼 大約二千蚊, 咁你其他支出就係由資助而來的.

如果你拎終援生活, 多過現在的4300都唔駛驚. 一定唔會要你上繳. 若然到時多了, 你可以再填過申請重估生活費. 因為全數的終援就係你應該的生活費不遠.