破產聯盟

查看: 1009|回復: 18

申請查詢.求解答

我呢個星期二要上庭頒令.之後要約律師樓交文件.有D問題想請教下大家點填點做..因為我情況可能同大家有D晤同.希望知道既人可以幫幫我解答.
我既債權人只有一個屋企人. 我同佢借左一筆錢去清還所有銀行及財務公司貸款. 所以我申請破產時只有佢一個債權人.

1)曾經有聽過不可以因為賭博而申請破產.請問填資料時其中一條係問‘過往有無因為賭博而損失財產',其實我應該答有還是無呢?

2)資料上需要我提供借貸超過48%既財務公司. 我係咪照將資料合約提供呢?但我晤係因為呢D公司已申請破產的.

3) 資料上需要我填寫過往既借貸資料. 但我晤係因為呢D公司已申請破產的. 都需要照填嗎?

4)約見既律師樓會晤會有人解答我晤知點填既地方還是我交完表就要走了?

5)以我所知. 頒令後所有戶口都會取消. 請問如果我想保留其中一個用黎出糧係需要得到邊個同意呢?係交文件既律師樓還是等佢地再外判出去既人去決定呢?因為我星期四就返工.到時就剛岩要比埋銀行戶口公司出糧. 所以我都晤知應該比邊個戶口.

6) 想問下大家既經驗如果做緊野.會晤會有主任係要求僱主每月份扣起還款金額先出糧比個員工?

問題有D多...麻煩曬大家了....

你破產用咩理由?欠家人錢去申破?
kktiger 發表於 16-3-2019 22:53
你破產用咩理由?欠家人錢去申破?

我搵左律師做左份Loan Agreement去同屋企人借錢.破產原因就係還晤到錢比佢..
樓主 case 真係有啲特別。問屋企人借錢還晒比銀行,財仔數,反而還唔到比屋企人? 你暫時還唔到,唔代表將來都還唔到。你好快都有野做唔可以每月清還嗎? 還是你想一毫子都唔還所以申請破產?
好煩2019 發表於 16-3-2019 23:58
樓主 case 真係有啲特別。問屋企人借錢還晒比銀行,財仔數,反而還唔到比屋企人? 你暫時還唔到,唔代表將 ...

因為屋企人想我申請破產黎介賭.起碼呢幾年都借晤到錢.
1)是 2)3)不用填 4)填錯佢會糾正你 5)頒令後找破署主任取解凍戶口信 或開新戶口,兩樣都要提供工作合約。詳情可問主任 6)不會。 有工做,有收入而且高過生活費,要上繳。上繳是每月交受託人,這些CASE跟外判受託人多。
欠一百萬 發表於 17-3-2019 01:16
1)是 2)3)不用填 4)填錯佢會糾正你 5)頒令後找破署主任取解凍戶口信 或開新戶口,兩樣都要提供工作合約。詳 ...

1)照答是不會影響申請嗎?還是已經出左領所以都無所謂了?
2)同3)我直接寫沒有還是吉左佢不填?
5)果個主住資料我係幾時有?當日就有嗎?一般會比用返之前戶口還是開新客戶口呢?因為我星期四就返新工當日就要比戶口資料公司.所以我希望星期四就知道邊個Acc仲用到.晤知有無可能呢.6)上嫉係由自己出糧後存款嗎?不是公司扣起吧?

謝謝解答.

1)你交的文件就係要知道你破產的原因。而且係頒令後先填個份野。 2)3)份野有指引你跟填,不適用的好似要填上[否]或[無] 5)暫時負責你的主任就係破署封信,叫你交文件個封信,署名代行個位主任,電話也在信內。 你返新工,不如開過新戶口。申請就係之前講左,頒令後先找主任約取開戶信,(自已一早諗好開那間銀行戶口),帶工作合約去破署填表,即日有信取。 6)如果你有還款能力,就有大機會交由外判受託人處理,日後上繳係由你自已出左糧,提款後再交比受託人(用入數或本票)。
欠一百萬 發表於 17-3-2019 21:28
1)你交的文件就係要知道你破產的原因。而且係頒令後先填個份野。 2)3)份野有指引你跟填,不適用的好似要填 ...

佢既債權人係佢屋企人,佢屋企人要交債權人証明,佢還既錢先有得分,所以外判機會好細
欠一百萬 發表於 17-3-2019 21:28
1)你交的文件就係要知道你破產的原因。而且係頒令後先填個份野。 2)3)份野有指引你跟填,不適用的好似要填 ...

因為我本身想用Hsbc個戶口.而我本身就有.所以如果如果比我用返應該會方便過開個新的.不過係晤知比晤比用呢.
獅子戶口不是你債權人,普通儲蓄戶口應該可以用返
好煩2019 發表於 17-3-2019 22:39
獅子戶口不是你債權人,普通儲蓄戶口應該可以用返

晤好意思.我好鬼多問題..請問我係可以到時同主任要求用返邊一個戶口嗎?還是由主住自己決定呢?謝謝
自已決定。你用開個C子凍結左,想用就申請解凍信。開個新的就申請開戶信。
仲有你C子個戶口,只可以係一個普通儲蓄戶口,才可解凍繼續用。
你家人想你破產令你再系出面唔可以借錢去介赌??? 你要好好珍惜依個家人,幾生收到,咁樣都仲要賭係街比人斬死活該
欠一百萬 發表於 18-3-2019 03:36
仲有你C子個戶口,只可以係一個普通儲蓄戶口,才可解凍繼續用。

本身我C字有幾個戶口.其中一個係普通儲蓄戶口. 我到時講比主任知想解凍邊個就可以嗎?
正是,解凍那個普通儲蓄戶口。
戒賭就叫你破產?
戒賭駛咩破產,有心借點會借唔到黎賭~
其實戒係個心態最重要