破產聯盟

查看: 3136|回復: 45

破產主任跟,銀行解凍信可即時取 ?

今日去左會計師樓交文件,未來4年都是破產主任跟。想問問各位師兄姐

1). 銀行戶口解凍信是約主任即時可以取還是寄屋企 ?
2). 等幾耐先會收到通知每月生活費&上繳?

※我有朋友交文件去律師樓,即刻當面計生活費及每月上繳,即時比埋入數户口。
咁快知係主任跟,我早過你都未知。早兩日我收到破處信,台頭係破處,話知我有個積金戶口,內容係話唔可以取錢唔可以郁,即係跟主任嗎
強積金打漏字
先打比主任約佢, 話想開解凍信. 上去時要填表. 以往係即時有得取.

你都未收到由破署比你的生活費信, 你就知4年都係主任跟.
flo 發表於 15-3-2019 00:31
咁快知係主任跟,我早過你都未知。早兩日我收到破處信,台頭係破處,話知我有個積金戶口,內容係話唔可以取 ...

你好似係失業喎, 失業係主任跟.
你係點樣知道係主任跟,你好似係有份工,印象中你係追到公司都知
失業洗唔洗批生活費,我會唔會再收到信,想知道跟住係點樣
flo 發表於 15-3-2019 00:59
失業洗唔洗批生活費,我會唔會再收到信,想知道跟住係點樣

失業都有生活費, 通常你在年報前2,3個月就會有信比你說明.
交文件去會計師樓,唔係代表暫時會計師樓跟咩?
flo 發表於 15-3-2019 00:31
咁快知係主任跟,我早過你都未知。早兩日我收到破處信,台頭係破處,話知我有個積金戶口,內容係話唔可以取 ...

咁我又唔清楚,我問佢佢話係主任跟。
我交文件比會計師樓佢同我講主任跟,有咩就打電話比主唔駛搵佢地。仲叫我留意信箱,主任會寄生活費&上繳比我。
Anmi2019 發表於 15-3-2019 04:13
交文件去會計師樓,唔係代表暫時會計師樓跟咩?

我都以為係。
會計師樓都咁樣講,都應該係主任跟了。
我係頒令後就打比主任,約上去比工作證明申請戶口解凍信,到會計師樓交文件當天就有埋解凍信比我,之後有事找主任,亦問過何時傾生活費,主任只叫我不要使曬的錢,有排先到,唔夠一星期就收到開大會信。
爬文後,大部分3個月內收到開大會信,過左3個月不用開大會多數主任跟,間中都見有師兄師姐分享係過左3個月先要開大會,但少數。
我都失業八個月, 下個星期有工返, 唔知使唔使開番大會
師兄,什麼是開大會?
好煩2019 發表於 15-3-2019 06:54
咁我又唔清楚,我問佢佢話係主任跟。
我交文件比會計師樓佢同我講主任跟,有咩就打電話比主唔駛搵佢地。 ...

唔洗想了,你同我一樣,交文件去會計師樓,開户搵主任,暫時有咩事都是問主任,大約一個月到會收到破署信話你有能力還款,再等信通知開大會
好煩2019 發表於 15-3-2019 10:18
師兄,什麼是開大會?

主任會先睇左你啲文件再決定,如有工作,大多數會外判
kktiger 發表於 15-3-2019 15:41
唔洗想了,你同我一樣,交文件去會計師樓,開户搵主任,暫時有咩事都是問主任,大約一個月到會收到破署信 ...

唯有聽天由命等運到啦。