破產聯盟

樓主: busdriver.430
打印 上一主題 下一主題

分享下解破後申請信用咭經驗 (成功!!!!) 重post

原 post 已石沉大海, 再post 多次希望呢個方法可以幫到眾生
最新 update : 2019 年既今日, 小弟已經有 N 張信用咭
包括最大果間, 方向銀行呢d, 信貸額仲非常之高

各位要加油, 錯一次唔係一世架 !
呢個世界仲有希望的

小弟前文在此
http://www.hkiva.org/forum.php?mod=viewthread&tid=9256

小弟03老破, 都係洗大左, 找MIN PAY返唔到轉頭果類人
呢D 唔詳細講

後尾解破後跟足程序
03年 老破
07年 解破
11年 update TU
12年 TU 紀錄全清

再忍左兩年幾後
14年尾去check TU, 評分係無分, 因為資料不足, 無法評分
跟手試下入表搵毫無關係既銀行申請信用咭
交齊資料, 入息証明, 自動轉帳出糧紀錄
好快就批左張白金咭,  limit 大約係一個月月薪, 作為自動轉帳, 八達通自動增值, 出trip 用credit card 做deposit,
已經好夠用了

小弟在此提醒想效法既巴絲要注意以下幾點
1, 拎解破証明並好好保存
2, update TU 已解除破產
3, 等多一排, 忍一忍手, 查下 TU 自己個分先, 肯定無晒不良紀錄先出手
4, 搵間毫無瓜葛既銀行申請, 例如匯X, 恒X, 交X 都係同一個 group, 渣x 同安x 又係同一個group 等等
5, 搵間無咁大既銀行申請, 大果幾間我認為會去收集法院老破紀錄的, 細行就未必咁做
6, 忍 !!! 絕對唔好急於一時, TU 好唔一定批咭, TU 差就一定唔批咭, 小弟老破到今日已經11年半先出手
7, 唔好再一錯再錯碌爆咭還min pay 了, 大家都知道, 咁係好難翻身的, 無錢就唔好碌呀.

有問題歡迎留言討論

評分

參與人數 1城市人氣 +399 城市金錢 +399 城市魁力 +399 城市權力 +399 收起 理由
admin + 399 + 399 + 399 + 399 有用資料

查看全部評分

admin 發表於 28-3-2019 22:22
睇番你登記日期,原來成 10 年啦!

真係過得快。真心希望你生活快樂!

係啊, 我知道上得黎既都係有無盡既辛酸, 所以希望有d 正面既 post 分享下俾大家

都係果句, 破產唔係絕路, 只係另一個開始 !!!!

首先你要有張解破証明書先, 搵你主任拎
之後上 TU 度俾幾舊水出份report 睇下咩料
如果破產紀錄仲係度既, 你可以要求資料修正, 話已經解除破產, 附上解破証明書一份
咁佢地就會刪除破產紀錄

耐心等待一兩年先查下 TU score 睇下有冇升返上去先
唔急得架
nevergiveup 發表於 5-4-2019 12:17
我13年解破,嘗試申請好多信用卡被拒,查下TU原來i,跟手email番個解除令上去,過兩星期上番D,即管試下x展 ...

恭喜恭喜
我都有獅子 VS, limit 好高
nevergiveup 發表於 8-4-2019 18:30
咁即係大行有機入番啊

如果你都掂既, 上黎包膠一下, 等大家有個希望
nevergiveup 發表於 29-4-2019 00:27
我都好感激x展第一張批比我,起碼有個洗底機會先,跟住就係x亞,本來諗住兩間算,但我好希望有機會入番大 ...

勁呀師兄 !!

我都有獅子同東X, 你都可以試埋東X
不過建議隔一排先, 一黎可以分段食兩邊迎新, 二黎太近距離申請兩張咭唔係太好觀感
nevergiveup 發表於 11-5-2019 13:19
附屬卡可以申請比女朋友架咩,真係唔知

可以的
dove00dove 發表於 11-5-2019 08:13
唔好意思,分佐2段,繼續: email 話: 1)    破產之相關公眾紀錄將於8年後才可清除(即: 2022年後);  2)     ...

批定唔批我都答唔到

但即使唔批, 都唔會影響不良紀錄既時效
Yriku 發表於 24-5-2019 10:10
我14年已滿, 昨天才去申請破解令, 三星期後攞得, 咁係唔係公眾記錄要再等8年及欠款記錄要再等5年? 上網預 ...

8 年係用破產日期計
基本上你個record  會係今年乾淨晒
你可以fax 個資料修正要求俾佢先, 下次上去既時候睇report 就已經乾淨左
matt007 發表於 30-5-2019 23:50
師兄、我02年破,解破也做了,上過TU 出report, 得個 G , 丅U話冇資料更新、所以一直都是G ,我應如何更新 ...

既然你個紀錄乾淨左
建議你搵間無瓜葛既銀行, 試下申請張合乎你現時入息與資產既信用咭
如果成功既, 又正常使用唔拖數, 準時還款的話
好快會升返去C 或以上
BEEE_1314 發表於 18-8-2019 02:30
想問一下,我16年解破,即刻交左張野去TU戈到,17年嘅時候申請左份TU睇,好似都仲有寫我破過產同「discha ...

你16年解破既, 要加多 5年先會無左個 "解破" 紀錄
即係 2021, 請耐心等待

而你已經俾 AE reject 左一次, 我相信佢以後都唔會再批咭俾你, 直至永遠, 阿門...只可以怪你太心急出手了
等2021後, 穩陣d, 加多一年半載, 再去其他無來往既銀行申請吧
愈來愈多人分享畢業後都可以有正常信貸, 太好啦

真係都係果句, 破產唔係一世, 唔係末路, 只要及時處理得好, 絕對有得返身