破產聯盟

查看: 2544|回復: 11

有無ching知解破後無耐買車會不會被追溯

仲有幾個月就解破,打算解破後3-4個月到買番車送貨同代步,都係d十萬八萬內既牛肺,直買唔會上會
,架車一入左我名會不會有麻煩,贊助人因爲無車牌,要寫番我名咁出保

因為太耐無打聽呢方面資訊了,之前淨係記得一般解破就4年,但某樣特別野就跟5年身

你好!!!
基本上,唔係收埋舊錢,解破後有親朋義助,非常之正常.
一個例子係阿B, 一解破,工作大増.另外常理而言,親朋要醒一舊錢你,都在解破之後.

而破署外判人手緊,得緊唔好休息下??? 呢D野無人理架.

就算懷疑,你只要有證明親朋科水(如佢開張票之類),解釋到就得.

時間快過,我都解左破兩年幾,你呢兩個月轉頭就到.
上唔到會~!
ryanwong1970 發表於 13-3-2019 10:19
上唔到會~!

樓主講明唔上會
Flypig好耐無見,唔經唔覺我都得番4個月就解破
Alex2233 發表於 13-3-2019 17:10
Flypig好耐無見,唔經唔覺我都得番4個月就解破

印象中我以為你早就解破添!!!

你知否,呢版好多人問 因賭而破的問題...
你故事就係典範黎喇.
我仲話該巴打破後 寄情山水添....

我破後少左好多消費(主要飲下酒咁),因為無錢
其實身體好左...
flypig 發表於 14-3-2019 15:24
印象中我以為你早就解破添!!!

你知否,呢版好多人問 因賭而破的問題...

無卡係身...唔會亂透支借錢....
錢都com洗左好多...
解破後就算批比我我都唔要,有乜就debit卡/cash好過
唔上會係冇問題,不過去運輸處轉名果陣,要出示不反對通知書,才可以張部車轉名過戶
yip118 發表於 20-3-2019 14:55
唔上會係冇問題,不過去運輸處轉名果陣,要出示不反對通知書,才可以張部車轉名過戶 ...

咁麻煩?
即係解破後一定要拎左不反書先買到車

換言之轉名果陣,賣家會知道我破過?
我兩年前買車無出示過解破通知啊
Bluemoon 發表於 29-3-2019 00:04
我兩年前買車無出示過解破通知啊

你係買新車定二手?

正常運輸處又唔係稅局破署呢d相關既敏感部門

點解會要人出示先......佢知唔知我破過已經係問題

如果係咁麻煩就唔搵相熟朋友買喇....無謂比臭野人知
咁又唔係好麻煩,只不過攞張紙(解破通知書),比佢睇睇就可以