破產聯盟

查看: 2958|回復: 31

埋尾一年問題 跪求解答

本人破產3年 今年12月到期4年
今日比叫上去李周開會
我既情況係開頭有返工還左2年之後 我求其話要照顧屋企人而辭工 就冇再還過錢
好問題黎啦
佢家陣就話要我比醫院證明屋企人係需要照顧,如果比5到就要還足果段時間既錢(ps我之前有返工還錢個金額), 我問佢就咁證明有咩病好似心臟病血管閉塞咁得5得,佢就話一定要醫院證明需要人照顧先可以
然後佢話我既債主好唔滿意而且有寄過好長一封英文信黎質問我,內容就係話我5返工5還錢,要加我監咁樣,好啦咁李周就話叫我還返之前冇供既錢同埋黎緊會繼續供返數,如果5係就會加監同上庭,因為我無返工果時收入係寫朋友幫比,佢話會要求埋我朋友出庭,同埋到時堂費係我比,話大約5000至20000

我想問既係當我拎5到醫生紙咁我果時都無返工啦,我仲要還返果段時間既錢?另外加監既話我要上庭之外仲要比錢?仲要叫埋幫我既朋友上庭?求大佬們解答
最後我問佢政府派錢果到,佢就話無自己用一定要比出黎同埋一定要去拎,姐係我一定要去拎果4000比佢啊?
我相信樓主你一定要提供到證明比佢哋,如果唔係佢哋一定會咬住唔放
一直爬文睇過有無數次關於李周係會第四年清算,尤其你沒有工作,如果你反對或覺得不公平,或者你可以打去破處嘗試資詢,但勝算未必大
想問下樓主,你一開始無做野時有冇通外判,如無這點你洩底
吓,失業都唔俾咩,我過年前被炒,家陣都未搵到工喎
李周呢間外判既做法係係你最後一年先同你算帳
如果我不反對由佢加監呢,咁都要上庭比堂費?
我辭左工有即刻通知,佢家陣意思就係我一係比錢一係加監上庭,另外政府果4000一定要拎同全數比佢
我無做野果段時間都要比錢 我好奇怪 咪由佢加期囉 但佢又話要上庭又要叫資助我既人上庭仲要比堂費,我好好奇呢樣野係真既?
cl475867 發表於 12-3-2019 19:13
李周呢間外判既做法係係你最後一年先同你算帳

依間嘢咁衰,多謝師兄提點
李周既, 你點都要比, 你唔比, 佢會直接同你講, 咁樣好難解破!
但系返唔返工呢個系我自由 我有返工要還錢咁系正常 我唔返工做件廢物你都無我符 最搞笑就系比唔到證明就要還足錢 你比張銀行月結單比佢佢仲可以點 我今年零收入你要我還十萬咁點還
最緊要你無返工有通知佢 果時我外判宏x知我無做野都廢事理我
真系未聽過因為破產後唔做野會比人告 佢大你姐 你話照顧屋企人咁都唔得 我諗上到庭個官唔會叫你唔好照顧屋企人掛
唔做野都唔比,法律上都冇話唔比人失業,唔比懶唔做野要告你
下次錄音,你上去又好,聽電話又好,真係告你可能用得著
樓主你破時欠邊幾間??

佢話我既債主好唔滿意而且有寄過好長一封英文信黎質問你,內容就係話我5返工5還錢..

咁你叫佢叫債主介紹份工比你返..再唔係打電話問主任,你係咪唔返工要加監?
無返工都一定要我比錢?? 問下主任外判而家係咪要迫死你??
破產可以唔留工,根本唔需要驚。你以為 將震完 有番工?
你可以覆番佢:
1 無工作無收入
2 要加監要上庭無問題,非常之歡迎。
3 等緊佢排期上庭,記住預早通知
4 由於無收入,堂費都唔會有錢俾。而且要睇個官點判,因為你未必輸!,

哈哈!你無收入,破產無錢還又唔會坐監,你根本無得輸。反而,佢可能拖你,遲遲唔出不反對解破書,
但如果搞得3個月6個月,你不斷去一仔,破署,相關機關投訴,話佢效率慢有心針對,可以搞番佢轉頭添!,