破產聯盟

查看: 1691|回復: 14

爬文後有些問題不明白

爬文後有些問題不明白
想在這問一些問題
1,如果係打工既人申請破產  而原因係賭博  會唔會有問題?
2,見到有人話要比馬會投注戶口資料 咁我寫其他原因  佢咪會一樣見到我有賭博?
3,同家人同住  因已年老有心臟病 唔想比家人知道  佢地會要我交家人甚麼資料? 兄弟姊妹資料又要嗎?(有些不是同住)
4, 除了信件,電話外  那些人會不會上來屋企
5,生活費問題  破產生效後4年內  還要定時給水電媒單據,家用要單據嗎?因為見到有人話年報要交開支單據
6,申請破產時 銀行戶口紀錄要查幾耐之前?如果要一年咁耐我應該點查 ?
唔好意思  希望了解的人可以解答一下  謝謝

1,如果係打工既人申請破產  而原因係賭博  會唔會有問題? 輸左最好,金錢流向解釋到就可以
2,見到有人話要比馬會投注戶口資料 咁我寫其他原因  佢咪會一樣見到我有賭博?
唔好講大話
3,同家人同住  因已年老有心臟病 唔想比家人知道  佢地會要我交家人甚麼資料? 兄弟姊妹資料又要嗎?(有些不是同住)
要供養家人嗎??唔需要就唔駛。一般要求受供養者id .有可能要其他資料但殺到黎先算
4, 除了信件,電話外  那些人會不會上來屋企
你俾9000+破署+法院,人地budget 好緊,唔會有人咁得閒
5,生活費問題  破產生效後4年內  還要定時給水電媒單據,家用要單據嗎?因為見到有人話年報要交開支單據
:) 公用機構+租金, that's all!! Parking,wellcome,家用,街市,酒樓,美心,大xx 唔需要
6,申請破產時 銀行戶口紀錄要查幾耐之前?如果要一年咁耐我應該點查 ?
視乎情況,無懷疑親1個月到3個月,跟住6個月,一年.....
要睇盤數清唔清楚,資金流向清楚不??
破署唔驚你輸左食白粉叫雞,驚你收埋一舊錢!!

要查可去銀行列印月結單,身痕就一個月收$50
回復 支持 1 反對 0

1:賭博負債可以、没有問題
2:有咪比、有証據3:供飬人身份證副本、4正常不會"5單據要全部保存;有需要就要
交給主任……6:去銀行問、比錢申請
5.家用不用單……主任會批生活費
但你耍有心理準備;需要大量文件自己去搞
謝謝你解答
4.你債務人有冇二三線財仔,有就上門追數
6. 入紙前就要上Ebanking 印晒出黎,平時寄開係網上月單就可以睇番半年/1年statment,入左紙未上庭都已被銀行凍戶口,頒令後5日就要比外判睇你記錄
最好就無二三線,如果數額細就找左佢,如果只係銀行數,卡中心打電話就像平時你打去卡熱線的態度一樣好溫和
flo 發表於 23-1-2019 08:44
最好就無二三線,如果數額細就找左佢,如果只係銀行數,卡中心打電話就像平時你打去卡熱線的態度一樣好溫和 ...

唔好意思 請問咩叫二三線?  我借既係信用咭現金分期  
好多人都賭輸錢破產,賭外圍波網都無問題,
Kine: 如果系中x痕x這類銀行信用卡就沒問題,如果係Aexx信用卡就都會上門追數。我的債權人有4間銀行,我今天入紙第26天,4間銀行都冇搞我冇人上門,還出奇地好態度,痕生冇打電話比我又冇收數,只係寄今期信用卡statment,另三間信用卡中心打來都很客氣的,債50萬我又唔係識人做銀行,出奇地4間不追數。不過我爬文,銀行的都交比收數,人人不同睇你好唔好彩
如果係中本仔UX...爬文話講到好震撼,又拍鄰居門又大叫,又貼身分證,抄whatapp,搵老闆搵朋友家人,行媽必,所以如果有財務大耳隆就找倒就找免得嚇親家人,住緊又唔搬得