破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

2月1日起接受派4000元申請

我公司人事部說過,双糧可跟外判申請给部分父母過年用。如外判不理。叫我出双糧那個月请事假。
所有東西太多灰色地帶。。
最主要都沒有法例。
Sassbearbear 發表於 18-1-2019 02:56
一直無業

Me2.你有無傾生活費?我外判話等我有工作先傾,還有你打算拎4千嗎?
你地好,請問如果今年五月中就畢業,我4月尾先去申請,係咪都有機會拎到啊
其實拎左係咪要上繳?如果要上繳不如唔拎!
係咪唔申請去拎$4000 就咩事都冇?
岩岩睇新聞,佢申請條件冇講破產唔拎得,又可以揀用現金票,我會照申請,拎現金點會知?除非專登查嘅姐
現金票,都要身份証去拎,查唔查就天知,Good luck
唔好唔記得,關愛基金,破產管理署,都係政府部門,有乜事後果自負。
arina_hashimoto 發表於 19-1-2019 21:35
岩岩睇新聞,佢申請條件冇講破產唔拎得,又可以揀用現金票,我會照申請,拎現金點會知?除非專登查嘅姐 ...

一定查,博唔過
有師兄問左外判拎左說明用途有機唔駛上繳
arina_hashimoto 發表於 19-1-2019 21:35
岩岩睇新聞,佢申請條件冇講破產唔拎得,又可以揀用現金票,我會照申請,拎現金點會知?除非專登查嘅姐 ...

點會唔知,今本博唔過師兄,要查一定查到,你年報都要報拉,點會唔知(個人意見,勿吊)
keung410913 發表於 22-1-2019 17:55
點會唔知,今本博唔過師兄,要查一定查到,你年報都要報拉,點會唔知(個人意見,勿吊) ...

現金票嘅話銀行月結單唔會有嘅,要佢專登查先會查到
不過博唔博得過就唔知,自己決定。
arina_hashimoto 發表於 22-1-2019 21:52
現金票嘅話銀行月結單唔會有嘅,要佢專登查先會查到
不過博唔博得過就唔知,自己決定。 ...

拎左政府要查點會查唔到,仲有如果拎左週年報我地都要報上去,師兄你打算拎唔拎?
破產人於破產期內根據本計劃獲得有關款項,是否須交回破產管理署用作清還欠債? 閱讀答案 根據《破產條例》(第6章)第43A條,未獲解除破產的破產人須定期向受託人報告他/她在破產期間所取得的任何財產的詳細資料,而受託人可藉書面通知申索有關財產。 根據上述條文,就破產管理署署長作為受託人的破產個案而言,未獲解除破產的破產人須就他/她在計劃下獲發的款項通知破產管理署署長,然後由破產管理署署長決定是否申索該款項。如有查詢,破產人應以下列方式直接聯絡破産管理署負責處理個案的人員: (a)在破產管理署網頁按「聯絡我們」,以「聯絡案件負責人員」搜尋功能進行搜尋;或(b)致電破產管理署熱線2867 2448。 至於並非由破產管理署署長作為受託人的其他個案,則由個別受託人決定如何處理該款項。未獲解除破產的破產人應直接聯絡其受託人。
喺關愛共享計劃嘅網頁嘅FAQ有講:

60已破產人士可否申請?

已破產人士如符合計劃資格(見答1),可就本計劃提出申請。

61破產人於破產期內根據本計劃獲得有關款項,是否須交回破產管理署用作清還欠債?

根據《破產條例》(第6章)第43A條,未獲解除破產的破產人須定期向受託人報告他/她在破產期間所取得的任何財產的詳細資料,而受託人可藉書面通知申索有關財產。
根據上述條文,就破產管理署署長作為受託人的破產個案而言,未獲解除破產的破產人須就他/她在計劃下獲發的款項通知破產管理署署長,然後由破產管理署署長決定是否申索該款項。如有查詢,破產人應以下列方式直接聯絡破産管理署負責處理個案的人員:
(a)在破產管理署網頁按「聯絡我們」,以「聯絡案件負責人員」搜尋功能進行搜尋;或(b)致電破產管理署熱線2867 2448。
至於並非由破產管理署署長作為受託人的其他個案,則由個別受託人決定如何處理該款項。未獲解除破產的破產人應直接聯絡其受託人。

各位師兄!我真係唔係好明?你冇嘢做點解?仲要上繳四千蚊有冇人答到我!。事實上你本身係有基本生活開支,咁你有冇嘢做咁你既然有基本嘅生活開支你唔過,點解要上繳四千蚊呀
A123456 發表於 10-2-2019 21:08
各位師兄!我真係唔係好明?你冇嘢做點解?仲要上繳四千蚊有冇人答到我!。事實上你本身係有基本生活開支, ...

冇野做, 冇收入, 即係你的生活要靠人支援, 拎4000係好正常, 拎左4000即係支援你的人支援少4000囉. 明未呀.
keung410913 發表於 18-1-2019 17:51
Me2.你有無傾生活費?我外判話等我有工作先傾,還有你打算拎4千嗎?

我上年10月入學,我到依家都係無業,應該唔洗傾生活費,依家係主任跟!
我會拎4千蚊丫,攞完通知主任,睇下佢點講!