破產聯盟

請教生活費

單親家庭月入26k, 年尾花紅21k-35k
租屋 8200(有租約,有厘印)
育嬰園學費及行政費 6000(不合資格申請學費減免)
水電煤家居上網 1000
電話費 120
交稅 300
家庭雜項 1200
交通 1300 (每日來回50x26)
膳食 3600
醫療 1000
供養子女一名 2500
供養60歲長期病患母親 2500(與一兄弟姊妹分擔)
總共 27720

會否被要求搬湯房或者cut育嬰園?

1决定權系主任身上
2不過睇落你的支出都比較合理無故意夸大爭取到的機會都 大
3你有租約有單,你租金都 算合理范圍之內,當然你如果破左產要租豪宅甘就系非常不合理的,所以應該無咩問題。
4你育嬰費都系生活必需,你有責任養育孩子,不過呢度雖然你系單親家庭,但系唔知主任會唔會要求你前度老公一起付育嬰費,有可能要求一人一半支出。
5注意以上系我個人經驗,末必系甘,唔一定100%正確,只能講比個大約參考你,有可能實際情況唔同,因為決定權系主任身上。。。。。。
wvovw 發表於 11-12-2018 15:14
1决定權系主任身上
2不過睇落你的支出都比較合理無故意夸大爭取到的機會都 大
3你有租約有單,你租金都 算 ...

謝謝詳細解答,明白最終決定在主任,而且每個case唔同
如果不是有小朋友,節儉d生活拖長黎還應不是問題
但有初生bb,無親友幫忙照顧,只能請外傭或嬰育園
以致入不敷出,絕對不想放棄工作
和小朋友爸爸没有注冊及已分開,還會被要求減一半供養小朋友支出嗎?
如果外判跟就唔同講法
ptyk 發表於 11-12-2018 16:13
謝謝詳細解答,明白最終決定在主任,而且每個case唔同
如果不是有小朋友,節儉d生活拖長黎還應不是問題
...

1在情你一個人供養應該理應你全部埋單當正常支出
2在理一個小朋友理應爸爸媽媽(當然如果其中一方唔系到另計)一起供養而破產系盡可能榨取你的錢來上繳
3因為我系到見個好多案例有不合理因素:A無工作無上繳要求破產人士去找野做叫他地上繳 B要求另一半負責供養小朋友或者父母等
4當然你應該盡力爭取你的合理生活費,就我甘睇你上面的支出尚算合情合理,有根有據,其實都系一半一半機會
maksiusang 發表於 12-12-2018 10:54
是否同住,供養父母未必得。

1唔系,父母唔同住一樣可以供養。
2不過要父母都無野做先可以全部供養
3父母邊個有野做就無得供養邊個
4供養時要提供父母身份證
5休養父母與否主任會綜合考慮你的情況
A父母有無野做
B你有無兄弟姐妹
C父母的收入情況
D你的收入情況
E其他考慮因素
maksiusang 發表於 12-12-2018 10:56
醫療每月一千睇怕不會批

如果樓主有單有據證明到有必要,當然末必可以睇私家。如果公家醫院支出系需要一千,其實都批到。但系就應該要實報實銷的情況多。。。。。。