破產聯盟

收到追數公司法定要求索償書,但有疑問

本身欠緊Aeon loan,大概幾年無還過
間中會收到追數公司既信,但無理會(主要因為無力償還)
昨晚收到追數公司發出既法定要求索償書,話14日內唔還就會點點點,連利息大概11萬左右

我上網搵過資料,有幾個問題想問:
1)我收到既法定要求索償書,顯示只有該收數公司資料,無經由律師樓發出
2)真正既法定要求索償書,期限應該有21日,但我呢封得14日
3)格式同政府網頁顯示既要求唔同

綜合上面幾點,呢封信係咪只係追數公司追數信既新花樣?唔係正式申請債務人破產程序既第一步?

如果呢一刻主動同Aeon聯絡分期還款,佢地會唔會受理?

希望有朋友可以解答或分享一下,謝謝
第一,財仔唔好寫全名,第二,如果證實信件係財仔帳務部發出,而你又想還,唔想破產,可試試問。
airmax 發表於 17-11-2018 15:28
第一,財仔唔好寫全名,第二,如果證實信件係財仔帳務部發出,而你又想還,唔想破產,可試試問。 ...

抱歉,無法修改原文…

信件只有收數公司既郵政信箱,無其他資料,咁應該唔係財仔既務部發出?
你打去財仔問問,條數係咪仲喺度? 如果喺度,仲有冇得傾?
但如果財仔話條數已經落咗收數公司,都可以死心。