破產聯盟

老公已破,老婆名義申請3人家庭綜援,要唔要通知主任...

老公已破,以老婆名義申請3人家庭綜援,要唔要通知主任,部份綜援金作破產人收入?

先謝回覆
以我所知拎綜援係唔洗上繳,咁一定要通知主任,因為綜援有你老公個名係度
綜援的金額=合理生活開支更差,如果主任仲要上繳,佢一定係痴左線,或者你聽佢點,就係你痴線。

我覺得系甘:
1老公破產唔系老婆破產
2老婆名義姐系老婆的收入來
3綜援系唔屬于老公的收入,
4不過老公的收入系來自老婆的資助
5老婆拿宗援關老公的破產主任鬼事?
我覺得可以甘處理:
1你報你老婆資助你生活
2理得你老婆的錢點來都唔洗老公的破產主任批示
3開支照報可以負數
4你老婆拿綜援系你老婆的私隱來,你老婆沒破產系唔受破產法監管當然我末必正確,但系呢個系我個人理解。。。。。。
sun0911 發表於 17-11-2018 14:59
以我所知拎綜援係唔洗上繳,咁一定要通知主任,因為綜援有你老公個名係度 ...

綜援系以家庭計算,而且錢都唔系落老公度都算老公收入???人地綜援D錢系入系老婆戶口,呢份收入唔系只計老婆???
wvovw 發表於 21-11-2018 17:26
綜援系以家庭計算,而且錢都唔系落老公度都算老公收入???人地綜援D錢系入系老婆戶口,呢份收入唔系只 ...

我理解就咁,你都識話綜援係以家庭計算嘅,咁點會呢份收入只係老婆呢?申請綜援個時一定有佢老公個名架,錢入落去老婆戶口係無錯,但係作為申請一份子咁點會無老公個份呢?如果無老公個名係多錢過有老公名,但未離婚任何一方,唔理你邊個申請都要有曬兩個人名,除非係特別情況

謝謝以上各位回覆.

我剛google過綜援資料(正常3人,2大1小),必須以家庭為單位:
老(破),老婆(正常,申請人),子(健全兒童 )
60 歲以下的健全成人須照顧家庭人士:$2,410(老婆)
其他成人:$1,975(破產老公)
健全兒童 :$2,195
我上報都只係報$1,975/月

另外向社工查過綜援租金津貼
租金津貼(有三名合資格成員): $4,825
註:3人租金上限$7,000,過咗連基本$4,825租金津貼都無得申請 !即似乎正常住私樓只能全劏房,分租房,或偏遠村屋)

補充內容 (22-11-2018 00:10):
更正:我*應為*上報都只係報$1,975/月,到時外判通知我話唔係先再睇外判理據
情況係我現時無業,未申綜援,正在搵緊劏房,一有租約就去申請綜援