破產聯盟

查看: 2292|回復: 16

求救sos

1.本人未婚 欠緊債40萬全部(x豐銀行) 每月要還1萬9 出糧就2萬5-3萬不等.如果破產會否被接納?因另外6000要交租同食 跟本無法負擔.
暫時未同家人講定搵家人幫手每月找緊少少再
算?

2.另外想問如接納.我日後搵工搵現金出糧係咪吾申報都得.同埋個果人會吾會問我點解4年無野做都生活到?

困擾咗一段時間 但現在已經處理唔到 所以想問各方意見 我應否選擇破產?
其實最大問題係每月供款太重,你可以搵返其他銀行做結餘轉戶再分長來還,會舒服好多。
將來可能會有份好工,人工唔只呢個數,但一破產可能少左好多機會!
40 個,每個月還兩皮,即係兩年貨仔,拖長條數先啦!唔水入學住
做債務舒緩,拉長還免破產
vicfre 發表於 16-11-2018 11:08
其實最大問題係每月供款太重,你可以搵返其他銀行做結餘轉戶再分長來還,會舒服好多。
將來可能會有份好工 ...

我想問做結餘轉戶即係要搵第2間銀行將我條大數分長d後黎還?因為還$19000 係有3條貸款係入面
即係1個就9000 另外2個就5000/5000甘
可否搵同一間銀行做埋條數?
其實我都吾想破 我完全諗吾到點做.
多謝師兄提點
airmax 發表於 16-11-2018 15:34
做債務舒緩,拉長還免破產

咁係做債務舒緩定結餘轉戶好?
邊個無甘多息同舒服d 我唔介意每月還10000
我想解決件事 好痛苦
做債務舒緩,打電話去債主銀行同佢講你供唔掂想做drp拖長還錢,銀行就會教你點做.
你2-3萬1個月,欠40萬,根本不需破產,比你破產你一樣要上繳還錢,以你情況會還足所有錢.
你直接搵返宜家間銀行, 改長個年期都得啦(當然唔計你想再拎多D錢走)

另外想問如接納.我日後搵工搵現金出糧係咪吾申報都得 >> 呢D野諗都唔好諗, 因小失大
直接打上(x豐銀行)同佢講將3條數統一再改長年期唔知可唔可以?實際最驚係唔知又要幾多利息.係咪最好辦法就係打上宜家銀行處理?
Hkhkkmc 發表於 17-11-2018 01:48
咁係做債務舒緩定結餘轉戶好?
邊個無甘多息同舒服d 我唔介意每月還10000
我想解決件事 好痛苦 ...

結餘轉戶應該冇人肯同你做,打去匯X,同佢講供唔到,想將所有數結合,做債務舒緩,每月還固定金額,有可能係現時一半,但你張信用咭會被凍結或取消,及還款期可以長達7年。
DRP會落環聯,會令信貸記錄好肉酸,結餘轉戶就只係新債去還舊債,睇落去無DRP咁差。
多謝各師兄指引 我係咪都要等星期一先打去問到點做.息幾多及分幾年還款?但
點解會有機會吾批結餘轉戶?.我睇咗花x銀行好似收最少息 係網上睇到 但唔知仲有無其他銀行係好  吾想DRP因為學師兄講唔會令信貸記錄差
Hkhkkmc 發表於 17-11-2018 22:08
點解會有機會吾批結餘轉戶?.我睇咗花x銀行好似收最少息 係網上睇到 但唔知仲有無其他銀行係好  吾想DRP因 ...

點解?人地銀行做生意希望賺錢,唔係開善堂。
人地計過數風險過高就唔做你生意喇!!
有時覺得個客破左唔駛煩,反正無得還,還黎cover 唔到追佢的時間精神。
其實你應該做,就叫佢一筆過借舊錢你清哂所有數。但如果信用太低,不如叫佢將自己條數拖長黎還仲好。所謂 iva 盞搞。愈多parties 參與,成本愈高,只適合一d 唔破得的工如會計師,律師之類。所謂 Drp ,就係銀行唔希望你申破,寧願收少d 利息,但為怕人濫用,就周圍唱衰你!!!其實如你唔介意,可以同銀行申請!
Hkhkkmc 發表於 17-11-2018 22:08
點解會有機會吾批結餘轉戶?.我睇咗花x銀行好似收最少息 係網上睇到 但唔知仲有無其他銀行係好  吾想DRP因 ...

你只欠一間,根本唔需要轉戶,叫原本呢間綜合幾條數,拉長定額還就可以。

除非匯X真係唔肯搞(或者你迫到佢搞),如果唔係,就直接搵原本呢間。
可以WhatsApp me 65389260
可以WhatsApp me 65389260