破產聯盟

查看: 8248|回復: 37

政府派4000

各位師兄,請問政府呢緊派4000,我們破左產可以拎嗎?拎左要上激嗎?謝謝!
當然可以拿, 但拿左100%肯定要嘔出來, 哈哈

到時申請下買D野 睇下批唔批 
smallcat 發表於 7-11-2018 01:57
當然可以拿, 但拿左100%肯定要嘔出來, 哈哈

到時申請下買D野 睇下批唔批  ...

無業都無得自己袋?
Sassbearbear 發表於 7-11-2018 18:59
無業都無得自己袋?

我都想知
Sassbearbear 發表於 7-11-2018 18:59
無業都無得自己袋?

一定要上繳  但你可以申請來買下電腦之類    睇下批幾多比你  

當然你唔好玩野話買iphone x

唔使想  先上繳  唔好當唔知  自動問佢點處理  不然4年後同你計數仲煩

以前 有6千蚊時  石仔係會有機會批小部份比你用(要申請)  其它外判就唔知

可能依家好辣都唔定  你知有D外判無工作都要上繳  答你唔到
無工作都要上繳真係唔知繳乜  去嘜記執D人地食完既野食繳比佢地
我來搭單問下:
2018年4-5月左右先開始拿傷殘金(因為破產呢單野搞到我一D方面永久傷殘),之前因為破產無工作無收入無報稅靠家人接濟啦,我想問下甘樣有無得拿果四千元??我記得他公布之前果個年度我系咩都無,公布左之后先申請殘金。。。。。謝謝哈
wvovw 發表於 8-11-2018 08:19
我來搭單問下:
2018年4-5月左右先開始拿傷殘金(因為破產呢單野搞到我一D方面永久傷殘),之前因為破產 ...

我看過條件,只要交稅唔夠4000蚊,就可以拿差價,最多4000。
vicfre 發表於 8-11-2018 09:44
我看過條件,只要交稅唔夠4000蚊,就可以拿差價,最多4000。

多謝師兄,無交過稅。。。。。。。
wvovw 發表於 8-11-2018 08:19
我來搭單問下:
2018年4-5月左右先開始拿傷殘金(因為破產呢單野搞到我一D方面永久傷殘),之前因為破產 ...

4千一定係要上繳  你再申請有無得用部份
maksiusang 發表於 8-11-2018 13:03
唔係活你合唔合资格申请嗰四千蚊,系你申请咗嗰四千蚊之后系你自己用啊定係被上缴外判,即申请咗都袋唔到落 ...

依家外判一定係全面通殺  先收再同你慢慢拆

smallcat 發表於 8-11-2018 13:39
4千一定係要上繳  你再申請有無得用部份

個位C弟破已解.... 明年先搞個4K....

政府做野就係慢如 蝸牛!!!
即係咁,新年收利事,4K 大家都好HAPPY, 到收張一年期票,
到手日都無左FEEL!!!!!!!!!!!
其實係咪check到有攞到$4000?睇過話無戶口都可以去職津處攞現金票!
Sassbearbear 發表於 8-11-2018 15:03
其實係咪check到有攞到$4000?睇過話無戶口都可以去職津處攞現金票!

唔使check

正常你要申報的

同通常睇你收入都知你有無資格拿4000元

flypig 發表於 8-11-2018 14:51
個位C弟破已解.... 明年先搞個4K....

政府做野就係慢如 蝸牛!!!

解左破當然大家都知ok
smallcat 發表於 8-11-2018 16:24
唔使check

正常你要申報的

就係無收入,就係想知道無收入會唔會全數歸自己!
Sassbearbear 發表於 8-11-2018 17:20
就係無收入,就係想知道無收入會唔會全數歸自己!

唔會  外判一定會食你的

我咁睇, 依家既外判, 正常來講如果知道有單咁大壇野幾時有得申請, 應該就會通知晒所有破產人呢筆錢點處理法, 例如申請完4千如何入數番比佢地之類

到時你可以睇下佢地係唔係咁做

個概念唔係你有無工作, 概念是你有額外收入, 就要申報比佢地, 你可唔可以拿部份來用, 視乎你外判批唔批, 但全數就應該難DD, 而家外判咁渴求蒸餾水, 你係外判你會唔會任由破產人拿4千而唔使佢地上繳? 就係呢個問題而已
smallcat 發表於 8-11-2018 22:32
唔會  外判一定會食你的

我咁睇, 依家既外判, 正常來講如果知道有單咁大壇野幾時有得申請, 應該就會通知 ...

我仲未知洗唔洗開大會!唔知會跟邊間外判........