破產聯盟

查看: 1728|回復: 13

我仲有好多疑問

我係經6C搞破嘅,我見好多師兄都話見官前仲要交文件,請問係啲咩文件? 另外見到有人話傾生活費時要比水電單,我喺租屋住,如果要交水電費單我未必提供到咁點算?
提供唔到單據,你既生活費會少咗一大截
水電單支出都係有限數
最重要有租單出示
見官前無乜文件交架  最重要係你欠債銀行既statement, 栗C會同你攪掂啦

租屋數有無水電煤數? 業主同你交埋咁好? 點會
smallcat 發表於 11-10-2018 23:10
見官前無乜文件交架  最重要係你欠債銀行既statement, 栗C會同你攪掂啦

租屋數有無水電煤數? 業主同你交埋 ...

我業主都唔肯轉登記名,所以我留低佢send比我d水電煤相片作記錄。
eddykung044 發表於 11-10-2018 22:24
水電單支出都係有限數
最重要有租單出示

有租單呀,但係都係佢手寫, 咁會唔會有問題㗎?
smallcat 發表於 11-10-2018 23:10

租屋數有無水電煤數? 業主同你交埋 ...

有獨立水電煤數,咁係唔係業主比我嗰張單就可以當係正式嘅收據? 我怕佢要我提供政府出嗰張水電費單...
Appleapple 發表於 12-10-2018 00:28
我業主都唔肯轉登記名,所以我留低佢send比我d水電煤相片作記錄。

咁佢當唔當係有效文件?
zzact 發表於 12-10-2018 09:29
咁佢當唔當係有效文件?

好多人水電單都唔係租客名,好正常的。
你可以用pps找數,我就係用pps找晒所有公共開支同手機上網等,好處是打簿時一目了然,會列出錢是給了什麼公司,是最好的證據。
Appleapple 發表於 12-10-2018 00:28

唔使轉名,唔關事, 好多人都唔轉名的

係你住在那就可以(日期顯示你住那使用的費用), 唔關個名事, 大家都知道的
zzact 發表於 12-10-2018 09:27
有租單呀,但係都係佢手寫, 咁會唔會有問題㗎?

手寫理論也可, 因為你會入數, 有入數紙

最好要求對方有姓名及簽名, 因為填土廳會有業主名

有獨立水電煤數,咁係唔係業主比我嗰張單就可以當係正式嘅收據? 我怕佢要我提供政府出嗰張水電費單... ...

正常正苦, 如你無, 業主證明你每月用幾多  你係劏房?   比得幾多證明就比, 信唔信唔到你控制, 但有業主出既收據, 勉強可以
有獨立水電煤數,咁係唔係業主比我嗰張單就可以當係正式嘅收據? 我怕佢要我提供政府出嗰張水電費單... ...

你可以自己打一張證明:

9月水電媒費用
水費 XXX
電費 XXX
煤氣 XXX

此證明業主 理路眉 (手機號:76 709394)  已收 租客 好鬼型 以上金額

日期_____     簽名 ____________

最好入數紙入業主戶口, 咁就好明顯唔係假啦
电话费单,屋企上网单