破產聯盟

一直唔申請「不反對通知」有冇問題

4年完左仲差外判幾萬未比,佢話唔洗再新供款,果幾萬有果時就自己入落外判戶口,但冇講明時限
如果我一直唔供番果幾萬,係咪4年後就自動解破??
因為依家生活好似冇果張「不反對通知」都冇影響咁

广告位
您好!您暂时不能浏览帖子的全部内容,请 登录 | 没有帐号? 註冊QQ¼
flypig 發表於 9-10-2018 20:38
呢個係法律問題黎!! 我相信如 vicfre c 弟所講,唔係話加就加!因為理論上,四年期滿就會自動解破!要加 ...

個人意見。

我同政府都打過唔小交道。拿,呢個並唔係破署的做法,係我見到姐。

1. 政府外判制有晒 systsem,要交D乜,幾時做乜。裡面要點。寫得清清楚楚。你可以走灰色,但係唔好要佢咩上任何責任。
2. 外判的收入是你交的錢的一部份。
3. 你有一份完整 file 會上去,跟住一般主任一個個 check list 睇,有無漏,有無野要佢食咁

好啦,番來呢度。

假設有人死唔比足錢,話最多唔羅解破令。法律上寫明無人反對就自動解破!大家當唔知米得羅!

大哥,政府唔係咁玩。唔齊文件,點 close file? balance 唔對,點簽名?唔 close file,佢點可以唔反對?

唔好當人地人工幾皮野,玩下玩下先得架。佢會為左方便,好多野唔同你計,生活費多D小D關佢忍事。但係 balance 唔對數就大零樂。 Audit 一查,會問,個個人好靚女呀。未比足你被佢解破!

所以,主任跟,好多時費L事同你收錢,因為最後唔駛對數。0 點對都係 0!外判唔係呀!所以銀行要求破署要行外判制,其中一個原因就是主任太豪!

广告位
您好!您暂时不能浏览帖子的全部内容,请 登录 | 没有帐号? 註冊QQ¼
回復 支持 1 反對 0

smallcat 發表於 8-10-2018 22:42
佢唔追你因為你一日唔還佢都唔會同你出 "不反對信"

你只係自己呃自己

我系跟主任,我同樓主有D唔同, 我就系完左四年,問過主任,他話我已經自動解破左,申唔申請不反對證書都得。但他話可能辦一D事需要用到,都可以需要果陣先來申請。我已經解破都過左大半年,老實講我都暫時無需要申請張不反對證書。
1我仲用緊破產時果個銀行戶口,完全無問題。出糧咩都得,同平時一樣甘用,解破后都唔洗取消。
2我唔念住再申請貸款同信用卡,都一直無更新TU,日子一樣甘過,當然我都需要網購,依家做法系去便利店或者找代充仲有可用八達通
3暫時無開多個銀行需要,因為我香港呢個銀行唔可以上網過數,最多可以系網上睇到我有幾錢,暫時一個銀行我都夠用

广告位

佢唔追你因為你一日唔還佢都唔會同你出 "不反對信"

你只係自己呃自己

即係, 你去睇醫生唔比錢, 但身份證留左係診所, 佢使驚你? 同一道理  
點會無影響? 你無解破信就永遠開唔到新銀行戶口  最多只能用你破時那個保留戶口

同埋, 你一世唔還, 佢會唔會收你息?  唔通你10年後還佢又收你咁多? 我相信未必  10年D錢貶值晒

你將來轉工點開出糧新戶口? 銀行一定會要求你出示解除破產證明

广告位

你唔供埋, 點可以自動解破?

快D還左佢, 否則外判不會出  不反對解破通知信,  你永遠都係未解

你欠款好明顯, 人地無欠供款先叫自動解除, 但正常都會拿不反對信再去申請解破

你不還款, 外判永遠不會開 "不反對解破信" 給你   那你可以覺得自己算解破?

無得argue  還晒錢快D拿信  再申請解除破產   你係外判你會唔會咁傻人地唔還你都肯?  

广告位
民事有《時效條例》,6年內不追討便不能再展開。

广告位
[发帖际遇]: vicfre 发帖时在路边捡到 3 城市金錢,偷偷放进了口袋. 幸运榜 / 衰神榜
vicfre 發表於 9-10-2018 10:02
民事有《時效條例》,6年內不追討便不能再展開。

呢個係政府錢。重係要經過高院判。

广告位
[发帖际遇]: admin 乐于助人,奖励 1 城市魁力. 幸运榜 / 衰神榜
無錯,外判成日誤導人一定要有佢地封信先破解到,其實唔係。
解破係無人反對(反對後經高院聆訊),夠期就可以自動解除。
但如果有需要用到封信,就要受佢地牽制。
我見到有人唔拎信,過左8年後去銀行開戶口都無問過要拎信。

广告位
但樓主宜定係仲欠幾萬未清.....唔係關乎齋拎唔拎封信的問題呢....

广告位
vicfre 發表於 9-10-2018 15:12
解破係無人反對(反對後經高院聆訊),夠期就可 ...

你覺得外判會唔反對你解破?  由得你欠錢自動無事

你係外判為人都唔錯

广告位
vicfre 發表於 9-10-2018 15:12
解破係無人反對(反對後經高院聆訊),夠期就可 ...

外判甚至睇到你在4年後一段時間唔還錢, 可以因為你不合作而申請加你監

广告位
alalfred913 發表於 9-10-2018 15:20
但樓主宜定係仲欠幾萬未清.....唔係關乎齋拎唔拎封信的問題呢....

佢地以為唔還, 就當唔知, 但無想 外判可以因為佢地不合作, 而申請加佢地監

事實係欠款未還, 可以當無野?  咁老實邊個會還  外判唔得閒理唔代表唔理\

特別 小石仔, 真係當d外判傻的嗎 ?

广告位
[发帖际遇]: smallcat 在论坛发帖时没有注意,被小偷偷去了 2 城市金錢. 幸运榜 / 衰神榜
wvovw 發表於 9-10-2018 15:08
我系跟主任,我同樓主有D唔同, 我就系完左四年,問過主任,他話我已經自動解破左,申唔申請不反對證書都 ...

到你要時, 你再攪就煩了, 呢個世界好多時表面無野, 永遠都係突然有事

否則不會突然破產, 突然病香q埋   

广告位
smallcat 發表於 9-10-2018 15:55
佢地以為唔還, 就當唔知, 但無想 外判可以因為佢地不合作, 而申請加佢地監

事實係欠款未還, 可以當無野? ...

我相信夠4年仲有欠款
況且唔係幾千 或者幾百
而外判唔追你
或者唔加你監既機會
應該細過中六合彩

广告位
smallcat 發表於 9-10-2018 15:52
你覺得外判會唔反對你解破?  由得你欠錢自動無事

你係外判為人都唔錯

我只是說破產解除是自動的,同有沒有外判出信沒有關係。

广告位
[发帖际遇]: vicfre 捡了钱没交公 城市人氣 降了 1 . 幸运榜 / 衰神榜
smallcat 發表於 9-10-2018 15:55

事實係欠款未還, 可以當無野? ...

30A.解除破產
(6)
凡受託人或任何債權人反對破產人的解除破產,則他須在有關期間終結前不少於14天 —— (由2016年第1號第4條修訂)
(a)通知法院;及
(b)(如他是一名債權人)亦須通知受託人,
說明其反對的理由並申請根據第(3)款作出的命令。

唔會係4年後突然話要加監。

广告位
解破後主任的權力:
8)凡破產人已獲解除破產,則儘管他已獲解除破產,他仍須 ——
(a)繼續提供予受託人為完成對產業的管理而要求的關於該破產人的事務的資料;及
(b)在受託人為完成對產業的管理而要求的時間到受託人席前並作出受託人為此目的而要求的其他事情,
而任何已獲解除破產的破產人如沒有遵從本款的規定,即屬犯藐視法庭罪,並可應受託人申請據此而受罰。

广告位
香港破產,比機會你哋有條生路行,唔洗比人追債,但自己都唔珍惜機會

广告位

呢個係法律問題黎!! 我相信如 vicfre c 弟所講,唔係話加就加!因為理論上,四年期滿就會自動解破!要加你監,就在解破前申請上庭先合理。

第二個問題,外判除左唔出 解破確認信,有無辦法玩你?
我唔肯定!!如果外判通知銀行,say 呢條友唔合作,你地願唔願意俾佢地繼續用呢個戶就商業決定了!!如果佢仲係受我地管束,就會申請涷結佢戶口喇!!!銀行其實絕對有權唔做你生意!!!

广告位
可能佢係主任,我自己唔會評論人地點解會欠供款,每個人的故事也不同,但應該關注係外判喺程序上係唔係合理,有無法律支持。

广告位
你破個產,所有銀行都知。如你要開戶,你有什么証明你不受監管,破產完结呢?答案就是那封解破信

广告位