破產聯盟

返回列表 發新帖
樓主: tigerkeung
打印 上一主題 下一主題

自願性供款

tigerkeung 發表於 5-10-2018 01:31
另外,我話長工未必搵到,如果炒散出現金可以點報比外判?佢就比左厘份表我 ...

份表係要我填炒散每日有幾錢糧,佢話周年報表都要有厘份表,請問各位咁樣係合理、合法嘛?多謝各位寶貴解答thx
tigerkeung 發表於 5-10-2018 01:33
份表係要我填炒散每日有幾錢糧,佢話周年報表都要有厘份表,請問各位咁樣係合理、合法嘛?多謝各位寶貴解 ...

這份便合理了,你填左對填年報都有幫助
vicfre 發表於 5-10-2018 01:55
這份便合理了,你填左對填年報都有幫助

感謝解答thx
自願性供款其實有兩種情況:
1 話俾外判聽,自己其實有水喉,根本仲可以個個月俾一個數,
而個數可唔可以增加呢?? 就得你知.
2 大家好做. 佢收一筆錢就交差.

而我係有原則的人. 既然老破,就要無錢到底. 你打我都無用!!!
我仲可以反問外判,個個月收入-支出=上繳數
如果無收入仲可以上繳,是否代表收埋舊錢呢???
It doesn't make sense!!!!!!!!!!
我甚至連點解破署有呢個數都唔明!!!
但我保證,一定盡力還錢,而唔係填埋一個數我無辦法去保證的.
flypig 發表於 5-10-2018 09:41
自願性供款其實有兩種情況:
1 話俾外判聽,自己其實有水喉,根本仲可以個個月俾一個數,
而個數可唔可以增加呢 ...

但如果我報自己炒散,當然人工唔會多,咁外判叫我做自願性供款又合唔合理呢?因下次見面,外判應該會開始加大壓力
tigerkeung 發表於 5-10-2018 14:45
但如果我報自己炒散,當然人工唔會多,咁外判叫我做自願性供款又合唔合理呢?因下次見面,外判應該會開始 ...

他沒有為你定出你的合理家庭開支,一開始已經是不合理。
tigerkeung 發表於 5-10-2018 14:45
但如果我報自己炒散,當然人工唔會多,咁外判叫我做自願性供款又合唔合理呢?因下次見面,外判應該會開始 ...

不合理!散炒有人工,一樣照報上去!而收入-所批生活費==應上繳數
否則唔報上去代表你有隱瞞收入,刑事!!
我嗰時批生活費$8500-多左要上繳,但因佣金制時多時小,多左全數上繳,唔夠8500嗰月問外判是否不用還,他們都説責任性供款,一定要入數,$300-500都好,如不當你不合作,唉最後叫家人幫手
呢間最愛就講責任性供款
我就係人版!個個月揾你傾計!你自願供款啦,唔供我繼續煩到你供為止。真心覺得佢地好撚煩!完全唔合理
Tomhanks 發表於 10-10-2018 23:16
我就係人版!個個月揾你傾計!你自願供款啦,唔供我繼續煩到你供為止。真心覺得佢地好撚煩!完全唔合理 ...

咁師兄您係無返工,又無做自願性供款?
最後係點解決?
我家有小孩要湊不能返工。佢哋時不時要我上去見面煩我,後來我配偶不想成日煩請假幫手湊仔,唯有自動就範,每月供幾百。先頭都仲係每月要見㗎,供咗半年至少見咗。真係好煩人。我已經無收入,再搞要身邊人都成日請假,再俾人炒埋就真係大家食屎喇。
Tomhanks 發表於 11-10-2018 20:18
我家有小孩要湊不能返工。佢哋時不時要我上去見面煩我,後來我配偶不想成日煩請假幫手湊仔,唯有自動就範, ...

帶埋細路去大吵大鬧!!!
唉!我地大人嘅事唔想令小朋友難受。唯有自己忍!
Tomhanks 發表於 11-10-2018 23:13
唉!我地大人嘅事唔想令小朋友難受。唯有自己忍!

個遊戲就係好佬怕爛佬,爛佬怕潑婦.
退一步講,佢叫我去,我成日都唔得閒,SAY 3個月到6個月去一次.
外判不外心理威脅,言詞間灰色地帶,任你有無限想法.
如果玩到一D唔驚佢的人,下下法庭見,唔通真係下下法庭見咩.
佢大不了上庭加你刑,OK,呢D有得打.因為唔係次次唔去,而係 3-6個月先去一次.
就算輸左,SO WHAT!!! 反正家庭主婦,根本無所謂.
而且,上庭的機會根本好細...你以為間野求氣咩!!!