破產聯盟

查看: 2947|回復: 34

自願性供款

我外判係李周,今日見外判,我係無業,外判叫我考慮做自願性供款,直至搵到長工再計生活費。
想問各位師兄,做左自願性供款,對日後搵到長工有冇影响?

咁有趣??
講到好似強積金咁
咁都得?
佢係唔係講緊你可以自願供款俾佢地啊?如果係,只係對佢地bonus有影響。
其實佢係唔係講緊肺話,係人都知破產人可以有幾多還幾多,只是在於是否願意和有沒有能力。

外判見我無工開,問我會考慮自願供少少錢,我話我都無收入,點樣攞錢出黎供
tigerkeung 發表於 2-10-2018 18:01
外判見我無工開,問我會考慮自願供少少錢,我話我都無收入,點樣攞錢出黎供 ...

你拎得出來,又話你原來有錢唔還架啦,你應該係個褲袋俾47蚊+4蚊佢,話本來係俾萬里架,不過佢見左毛主席,所以無用。
冇收入就係冇收入,供乜叉呀,自願性供款,採佢on狗狗
cl475867 發表於 2-10-2018 19:38
冇收入就係冇收入,供乜叉呀,自願性供款,採佢on狗狗

依家幾好玩  失業要自願性供款  太刺激

tigerkeung 發表於 2-10-2018 18:01
外判見我無工開,問我會考慮自願供少少錢,我話我都無收入,點樣攞錢出黎供 ...

唔可以有收入先供?  定係佢預計你將會搵到工, 所以, 一定有收入, 叫你供定先?

自願供少少錢  聽起來好刺激

乜唔係 人工 - 生活費 有盈餘來還錢

而係  還左錢先 再去搵收入
呢間李周真係冠軍,失業仲點還錢,自願性供款……係呢d冚家富貴先諗得出, 睬佢都有味。
自願性供款咪又係要你最少還款額
唔通你自願性供款$1都肯接受

搵到工生再計生活費,我終於明白點解要咁做,係因為如果一早同你講個生活費銀碼,驚你會搵份同生活費沒多沒少的工作。
所以而家唔講著,可以令到呢條公式永遠有效:

MAX(1000, 人工-生活費) >= 1000
我淨系聽過MPF有自願性供款.
我可以揀唔供嘅。不過佢仲有一樣野,佢比份表我,叫我見過咩工、咩時間去見、見咩公司、要填埋見工嘅聯絡人嘅電話。我想問係咪一定要填?李周話係要黎證明我有努力去搵工喎

首先,法例無一條話係唔搵工,唔返工係犯法,如果係咁,呢個香港無綜援。
其次,佢無權要你填呢份表,因為呢份唔係法定表格,無關產業、出入境問題。
最後,就算你真係有填,都證明唔到你係唔係有努力搵工:
老細一日見咁多個人,鬼認得你,邊得閒花時間因為一個電話話要CHECK就應佢地要求去CHECK,唔通佢地表露身份?如果佢地咁做,佢地犯左私隱條例,因為人地唔係你老細,無法話有利產業配置要通知老細。
而且你寫信/EMAIL見工,人地未必要睇你的申請,咁就連你係乜水都唔知。
記著基本法有講市民有自由選擇工作的權利,外判權力只係係破產條例下授權的,如果他們越權提出要求,就是不合理。
tigerkeung 發表於 3-10-2018 23:37
我可以揀唔供嘅。不過佢仲有一樣野,佢比份表我,叫我見過咩工、咩時間去見、見咩公司、要填埋見工嘅聯絡人 ...

佢真係太ON 9!!
根本你唔需要客氣!!!
直接話唔單只係我問題,而且我唔清楚 去INTERVIEW 的公司有無意願俾你.
據你感覺,以上表格,已經接觸申破者的 私穩.

你唔單只要同主任傾傾,而且要問下 私隱專員意見.
BTW, 破產者點解破產,必有其原因.好人好姐點解會破產呢??
可能,你屋企好困身,家中好多野要做,又帶細路又盛.又或者家有老人,要全職照顧.

根本無一條法例要逼 破產者努力搵工.你可以問下間外判,唔知邊條指引規定要努力搵工同填以上表格.
根據破署的WEB,
https://www.oro.gov.hk/cht/publications/bankguide.htm#04

破產人的責任

4.1        在破產令頒布後和在整段破產期間,破產人必須在調查其破產和變現資產方面,與暫行受託人/受託人充分合作。他/她必須提供有關其資產和債務、財務交易和其他有關事情的資料。

4.2         破產人的責任包括:

(a)         在破產令頒布後,於暫行受託人/受託人指定的日期親身前往暫行受託人/受託人指定的地方出席初次會面,並在初次會面中,向暫行受託人/受託人提供關於破產人的事務、交易及財產的資料;以及在接獲受託人通知後,出席其後與受託人的其他會議;
(b)         把所有資產移交暫行受託人/受託人 (見上文3.3及3.4);
(c)        提交一份填妥的初步訊問問卷和一份每月收入及開支評估表格;
(d)        如果是債權人提出呈請,破產人必須提交資產負債狀況說明書;
(e)         如果是營商破產人,則必須提交帳冊和會計記錄;
(f)         立即停止使用信用卡和銀行及其他財務機構的帳戶。不過,在獲得暫行受託人/受託人許可後,破產人可開立一個儲蓄户口以收取他/她的收入;
(g)         不應再取得進一步的信貸;
(h)        不應直接向個別債權人還款;
(i)        出席所有債權人大會;
(j)        按照暫行受託人/受託人的評估,從他/她的個人收入扣除向其破產產業作出的供款;
(k)        姓名、在香港或其他地方的地址或電話號碼、傳真號碼及電郵地址(如有的話)有任何更改,應立即通知暫行受託人/受託人;
(l)        在合理的時間內回應受託人的查詢;
(m)        如果受託人要求他/她回港,必須返回香港;及
(n)        向受託人提交周年收入說明書,連同任何有關取得財產的詳情。

註1:       
根據《破產條例》第 83 條,破產人、任何債權人或任何其他人如因受託人的任何作為或決定而受屈,可向法院提出申請,而法院可確認、推翻或修改被申訴的作為或決定,並就此而作出其認為公正的命令。
外判緊系想你供多D, 因佢有錢落袋.
拒絕要求,佢會話你唔合作,之不過呢啲係佢哋職業病,就好似鳳姐叫到拆天咁,但唔一定爽,收錢果下先最爽。
姐係我無責任去填份表,亦都可以選擇唔做自願性供款啦。咁再去我會同佢理論
另外,我話長工未必搵到,如果炒散出現金可以點報比外判?佢就比左厘份表我

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x