破產聯盟

查看: 2801|回復: 10

四年內還曬錢,就可解破?

如上題,我好想盡快還左佢,唔想煩。
係呀。。我岩岩4年。但仲差佢7萬。。都係衰自己
其實申請左破產就已經煩少好多野,唔系你話想快就快,4年時間好快就過去。依嫁破產左錢又還少好多,可能一個月都系還個千蚊,只要你每個月跟足主任或者外判的要求去做系無野煩,甘以樣起碼比起你以前未破之前舒服好多,可能你以前每個月頭都想緊點去穩錢還比銀行同財仔甚至還完錢又無錢用,甚至每個月都要比人打電話來追數,甘樣生活真系好辛苦嫁,破產之後起碼唔洗煩呢d野,仲有錢用,其實破產之後同破產前的生活都無咩變,一樣都系甘。四年後又系一條好漢。所以c兄你都無好想甘多。
欣賞你咁有責任心,不過給你一點事實:
1. 廢止了破產令仍然留有破產過的記錄,對銀行來說同破產了沒分別
2. 搞廢止,除了要還清欠款外,還有破產期間產生的利息,要支付對方的律師費用,主任行政費用…
3. 未必搞到廢止,我忘記有個限制是還款的金額不能多過幾多個月的入息,破產需知有個案例可以看看。
我還既錢仲多過破產時既欠款,19萬多破,依家還左20萬......(仲有半個業權都未搞)
比之前還多,是否計埋利息?還左20萬,都未還完?
tammyhaha 發表於 24-9-2018 17:55
比之前還多,是否計埋利息?還左20萬,都未還完?

生活費批7900,4年既還款加加埋埋多過破產時既數,我還有半個業權要贖,問過價錢,贖樓要成50多萬,即是計埋4年既破產期還款,我要還70多萬
已經超過你的欠債數目,佢地唔理欠幾多,總之要曬我地破產期的錢?

以我印象,好似係咁:1 四年內清數,可靜待解破。即欠100個,清左唔需要起釘。夠數就唔需要再上繳!
2 解破不等同廢破!!對有業權的破產者更明顯!
日後再申請信用卡,借貸,亦有明顯分別
3 四年內要廢破就要起釘,admin cost, commission ,bonus
之類!!四年後就大家商議
4 搞廢破仲要上堂費,律師費等等!預佢兩雞起
咁即係4年內還曬錢,都要守行為守足4年?
keung8210 發表於 23-9-2018 12:25
係呀。。我岩岩4年。但仲差佢7萬。。都係衰自己

我想問點計算?乜唔係每月還你人工多出的部分,還足4年就ok咩?點解會仲有7萬?唔明白,求指點,謝謝!