破產聯盟

查看: 3942|回復: 28
打印 上一主題 下一主題

欠款話要凍結戶口及出信通知公司

vicfre 發表於 18-9-2018 09:47
43E.收入付款令
(1)法院可因應受託人的申請而作出一項命令(收入付款令),為破產人的產業申索在該命令有效的 ...

絕對有權FREEZING 你戶口!!!!!
唔好講外判,講銀行.銀行唔LIKE,就FREEZING 你戶口,你認為有得打,即管試下.
我希望你贏.
但事實上,頒令前不知幾多巴打被FREEZING 銀行戶口.而且唔係法律要求,
人地FREEZING 不過係銀行的INTERNAL POLICY!!!

至於外判,只要你唔上繳,直接叫公司唔好直接出糧俾你都仲得!!!!
vicfre 發表於 18-9-2018 09:47
43E.收入付款令
(1)法院可因應受託人的申請而作出一項命令(收入付款令),為破產人的產業申索在該命令有效的 ...

問題在於:
1 如果 受委託人直接 係銀行拎走你錢,可能要經過一大輪手續,如經法庭之類.
2 受委託人要FREEZING 你戶口,就完全無問題.
因為一老破,所有銀行戶口的開戶/延用,都要人地 Golden Head Nodded...
人地可以隨時 SHUTDOWN(Permanent),或者FREEZING(temporary) 都可以.
gimasham 發表於 18-9-2018 13:01
如果真係凍結戶口 係咪唔會再解凍嫁?

講掂數可解涷!但如果拖太長,或者人地唔like,可以 叫銀行取消你戶口。
其實講咁多都無用,拿拿臨同佢講數就真
vicfre 發表於 19-9-2018 19:13
佢好似講就算一個星期俾返都唔得,話李X已經做左野...

我同佢講比一星期時間我入返 佢話唔得 公司已經做左野
其實,對方都係求財.
宜家俾些少野樓主睇.
到最後,佢都要出信幫樓主開番戶口.

當然,佢可以 唔涷結/立即解涷!!!
又可以先涷結/取消樓主戶口.
宜家只有肉隨砧板上..............................

最佳做法就係同對方傾...........亦無其他方法