破產聯盟

返回列表 發新帖
樓主: gimasham

欠款話要凍結戶口及出信通知公司

我公司都收到信,我同大家分享下。
原來封信係講,果D 花紅,散水費都要俾返李X,仲俾埋封債權人會議記錄證明佢地係受託人。
佢地咁樣做的目標好明顯,就係要教訓我,俾顏色我睇,不過,公司睇完後都係「哦」左一聲。
仲話下年人工可以按佢地批的生活費一樣
vicfre 發表於 21-9-2018 10:43
我公司都收到信,我同大家分享下。
原來封信係講,果D 花紅,散水費都要俾返李X,仲俾埋封債權人會議記錄 ...

其實d版友係擔心
外判會否在正常的情況下
通知僱主 引起負面影響
你可否講下你個c a s e
在什麼清況下 會主動聯絡公司(剛入學/欠上缴/交年報)?
Thx!
我個CASE係開唔足生活費,我拒絕簽名,我叫佢地俾法院評定生活費。
果封信係好正常「通知」,佢地有權通知,咁我個情況肯定係佢想俾壓力我/報復。
多謝ching 兄分享
其實我係呢度都講過好多次。爭政府錢,你無得避!除非你死左或者走佬!

唔好以為外判就唔得,外判係根據破產的委任,基本上有晒政府的權力。

唔比政府錢,一般做法:
1. Freeze 晒所有銀行
2. 通知老闆
3. 叫老闆唔出糧
4. 叫老闆出糧比佢

再落去我就唔知啦。

樓主老闆實開心架,比你生活費,即是出小D糧。

樓主一定覺得過引,死未,外判玩野啦!

不過樓主因住玩大左,以後出糧上佢出,老闆先比錢佢,你就月月都要受人面色啦!

樓主要求神老闆是好人,唔會落井下石!老闆叫你開 OT,咁你開唔開?開就無人工,唔開就博炒。當一個老闆知道你走唔甩,打工的遭遇會完全唔同!

admin 發表於 27-9-2018 00:11
其實我係呢度都講過好多次。爭政府錢,你無得避!除非你死左或者走佬!

唔好以為外判就唔得,外判係根據破 ...

我曾經問過破署主任,佢話只有老細收到有高院印鑑的income payments order (IPO)先要俾錢俾外判,皆因勞工法例仲要遵守的,而且IPO只會講每月有幾多生活費或者每月要俾幾多錢俾主任,唔會全部俾外判之後扣起供款最後先俾返我。所以我覺得好奇,點解外判可以代老細出糧?我係合約制,每年無限續約果種,仲要唔係返佢公司返工,合約寫好左每日做幾多個鐘同每月有幾多人工,所以老細唔會玩野。
vicfre 發表於 27-9-2018 01:02
我曾經問過破署主任,佢話只有老細收到有高院印鑑的income payments order (IPO)先要俾錢俾外判,皆因勞工 ...

呢D有晒程序。根本唔難。只要有證明你有意唔比錢,即刻入紙。高院法官唔駛開庭,簽個名就得。

千奇唔好以為,上高院,要請 6C 打。呢D基本上只係文件交收。

我…朋友當時無錢交稅…唔信可以試下。幾個月見效。
我上星期已還清比佢 佢話我過左幾日所以公司已經做左野 我戶口已被凍結
gimasham 發表於 28-9-2018 11:51
我上星期已還清比佢 佢話我過左幾日所以公司已經做左野 我戶口已被凍結

你都知道人地是正常程序,等待佢慢慢解凍啦!大家引以為戒。