破產聯盟

查看: 3930|回復: 28
打印 上一主題 下一主題

欠款話要凍結戶口及出信通知公司

有冇人試過?
邊間外判?
外判唔可以透過除了高院的收入付款令(IPO)其他手段去逼還供款,你可以去高院入紙根據破產條例83條:

針對受託人向法院上訴
破產人、任何債權人或任何其他人如因受託人的任何作為或決定而受屈,可向法院提出申請,而法院可確認、推翻或修改被申訴的作為或決定,並就此而作出其認為公正的命令。

通常公司會因為收入付款令而知道你破產的,但如果話你欠款就出信通知公司手法好有問題,受託人要有IPO先可以逼公司代你俾返受託人。
我同佢講比一星期時間我入返 佢話唔得 公司已經做左野
我都係呢間喎,我而家仲未供款俾佢地,等高院判,佢地亦無恐嚇我通知公司同凍結戶口,只係話高院見。
你唔洗怕佢地,如果佢地真係凍結你戶口,可以即刻入紙排快期同老爺講,不過你要預備好俾佢問點解唔供款等等問題。
其實佢都唔係恐嚇,你唔入錢,唯有凍結你戶口,等你個個月上佢公司出糧。我唔明白,點解唔準時上繳,自己最後的機會都沒有珍惜。人地唔做嘢你地唔會驚!

43E.收入付款令
(1)法院可因應受託人的申請而作出一項命令(收入付款令),為破產人的產業申索在該命令有效的期間並屬該命令指明款額的該破產人的收入。
(2)如收入付款令會使破產人的收入減低至法院覺得在應付該破產人及其家庭的合理家庭需要方面而必需有的水平之下,則法院不得作出該命令。

問題在於外判繞過法院,這可能因為可以不受43E(2)對外判的不利影響,可以收取更加不合理的供款。連破署要收錢都去法院申請收入付款令,點解外判可以唔洗?
我都唔識呀 唔知點算好 怕公司知道後怕會被解僱
vicfre 發表於 18-9-2018 09:47
43E.收入付款令
(1)法院可因應受託人的申請而作出一項命令(收入付款令),為破產人的產業申索在該命令有效的 ...

絕對有權FREEZING 你戶口!!!!!
唔好講外判,講銀行.銀行唔LIKE,就FREEZING 你戶口,你認為有得打,即管試下.
我希望你贏.
但事實上,頒令前不知幾多巴打被FREEZING 銀行戶口.而且唔係法律要求,
人地FREEZING 不過係銀行的INTERNAL POLICY!!!

至於外判,只要你唔上繳,直接叫公司唔好直接出糧俾你都仲得!!!!
佢這個case 根本唔係要求公司代還
而係外判發覺你唔肯供款 佢玩下你 樓主可否講下欠左幾多期 咁大牙齒印
vicfre 發表於 18-9-2018 09:47
43E.收入付款令
(1)法院可因應受託人的申請而作出一項命令(收入付款令),為破產人的產業申索在該命令有效的 ...

問題在於:
1 如果 受委託人直接 係銀行拎走你錢,可能要經過一大輪手續,如經法庭之類.
2 受委託人要FREEZING 你戶口,就完全無問題.
因為一老破,所有銀行戶口的開戶/延用,都要人地 Golden Head Nodded...
人地可以隨時 SHUTDOWN(Permanent),或者FREEZING(temporary) 都可以.
如果真係凍結戶口 係咪唔會再解凍嫁?
阿三妹妹 發表於 18-9-2018 06:58
其實佢都唔係恐嚇,你唔入錢,唯有凍結你戶口,等你個個月上佢公司出糧。我唔明白,點解唔準時上繳,自己最 ...

某啲討論區話破產人士係無賴,都唔怪得人。
我一家老小靠份糧食飯。試過頌令前的凍結連飯都開唔到。所以絕對怕怕
諗下點同公司解話吧
唔一定諗到咁壞公司會炒既
gimasham 發表於 18-9-2018 13:01
如果真係凍結戶口 係咪唔會再解凍嫁?

講掂數可解涷!但如果拖太長,或者人地唔like,可以 叫銀行取消你戶口。
其實講咁多都無用,拿拿臨同佢講數就真
flypig 發表於 19-9-2018 18:17
講掂數可解涷!但如果拖太長,或者人地唔like,可以 叫銀行取消你戶口。
其實講咁多都無用,拿拿臨同佢講 ...

佢好似講就算一個星期俾返都唔得,話李X已經做左野...
我都係呢一間,我都覺得呢一間好能hi,之前我月入萬六左右,要供要兩個細路同啊媽,基本上一個月都唔夠洗,仲要我每個月供成千幾蚊,我就谷鳩氣唔翻工話翻大陸做野。
vicfre 發表於 19-9-2018 19:13
佢好似講就算一個星期俾返都唔得,話李X已經做左野...

我同佢講比一星期時間我入返 佢話唔得 公司已經做左野
其實,對方都係求財.
宜家俾些少野樓主睇.
到最後,佢都要出信幫樓主開番戶口.

當然,佢可以 唔涷結/立即解涷!!!
又可以先涷結/取消樓主戶口.
宜家只有肉隨砧板上..............................

最佳做法就係同對方傾...........亦無其他方法