破產聯盟

查看: 2477|回復: 18
打印 上一主題 下一主題

差不多滿四年後,上繳問題

還有4個月就滿4年喇,但交第3年年報後,主住約我上去對數,之後俾左份供款表我,話供完就會完架喇個破產期
但我是到19年既一月就已滿四年,但供款表既期數是要供到19年既4月...有無朋友遇過咁既情況,或者知吾知點解呢?
你對數時係咪有供唔夠數情況?
是的話, 咪即係要供多3期先夠數囉

對數時應該列得好清楚的
我自己都係踏入最後10個月
上星期對數都列到好清楚的
我係最後4個月先收到外判電話,話我供少款,(同樣4個月前收到反對破解信),依家9月2日都過埋(破產果日),交埋最後一份年報,都仲未有外判電話叫我對數....
karkar123 發表於 11-9-2018 23:49
我係最後4個月先收到外判電話,話我供少款,(同樣4個月前收到反對破解信),依家9月2日都過埋(破產果日) ...

即是你收到反對解除破產信,但有無話延長幾耐?
我諗,俾哂錢就走得,俾唔足錢,都會自動解破,無奈主任唔會出不反對解破信!!如果我係你,會call 主任扮傻仔,問一月解破,想出 不反對解破確認信,睇佢點講
至於另一個問題,點解?
咁 破產上繳應由 頒令日開始計,咁你幾時正式上繳?好多時由頒令到傾好生活費拖拉幾個月,所以要backdate 上繳。
其實由申破日開始,好多主任外判已經謀住你戶口同收入,因為理論上,戶口在申破日的錢,已經應該拎去還債!所以,申破到頒令係灰色地帶。
flypig 發表於 12-9-2018 12:37
至於另一個問題,點解?
咁 破產上繳應由 頒令日開始計,咁你幾時正式上繳?好多時由頒令到傾好生活費拖拉 ...

多謝你既解答,大概都明白你既解釋,但如果呢幾合月我根本無再工作同有收入,咁我無錢產繳,咁主任又會吾會反對我呢
假設一月到六月也有工作,要上繳,但欠了幾個月沒供款。不過七月到十二月沒工作,他是主任,當然可以叫你補交返,但你可以用年報沒盈餘的情況下作抗辯理由。
paklong 發表於 12-9-2018 13:52
多謝你既解答,大概都明白你既解釋,但如果呢幾合月我根本無再工作同有收入,咁我無錢產繳,咁主任又會吾 ...

供幾錢幾期,非必定。途中收入有變化會改變!
如果無收入,就要第一時間通知受委託人,即外判主任!
到時當然免供!唔通你以為 許前c 長係入面會上繳咩?? 就算前第一涼粉 將震完 住豪宅出入5星酒店都唔會上繳喇
vicfre 發表於 12-9-2018 14:34
假設一月到六月也有工作,要上繳,但欠了幾個月沒供款。不過七月到十二月沒工作,他是主任,當然可以叫你補 ...

要睇計年結還是月結!一 般會月結。你一月賺24萬,23456789,10,11,12月食白果就你的事。想收埋24萬慢慢洗, no way!!除非你工種好特別如 sales,就不妨fight 下!!而做sales 最好一開波就堅持要3個月,6個月,或一年去計!!
paklong 發表於 12-9-2018 10:42
即是你收到反對解除破產信,但有無話延長幾耐?

乜都無通知呀,唔知佢地想點
flypig 發表於 12-9-2018 15:01
供幾錢幾期,非必定。途中收入有變化會改變!
如果無收入,就要第一時間通知受委託人,即外判主任!
到時 ...

我無工作無收入已第一時間通知主任,但因為之前我還有工作同收入個時,因為有試過有bouns無繳到上去,之後就叫我分期還返,我還左半年左右,之後就無再工作同無收入,到埋尾,咁係淨係還返我無繳上去既bouns個個數丫,定本身每月批左生活費淨低既都要上繳返?
karkar123 發表於 12-9-2018 15:45
乜都無通知呀,唔知佢地想點

咁即係仲未解除破產?
paklong 發表於 12-9-2018 16:08
咁即係仲未解除破產?

未呀,可能外判做野係慢慢做掛
你好新手入學幾個月, 沒有還個錢, 但最近找到工作, 應該要還, 但是睇左你地, 好像是集中最後一年才還款的?
paklong 發表於 12-9-2018 16:07
我無工作無收入已第一時間通知主任,但因為之前我還有工作同收入個時,因為有試過有bouns無繳到上去,之 ...

It is a good question!!
如果 洗左應上繳的錢點計?1 上庭,由法官宣佈加刑!咁你就扣了生活費再上繳。而加刑就由法官宣佈加幾耐!!呢種,就唔係清哂欠數走得到
2 圍位喂 搞掂佢。同受委託人拆掂算數!可能你欠5雞,佢只要你清左就放你一馬,亦有可能佢要收多d !!!
我由頒令到而家7個月都無收入,如果我搵到工作,咁上繳嘅總數係由我頒令開始計,定係有收入果個月開始計?同埋仲大數係咪姐係,人工減左生活費,餘額乘四年就係上繳嘅總數呢?
你交完文件之後再有冇搵過你