破產聯盟

查看: 3840|回復: 16

若破產期間, 因為欠交手機台費, 收小額錢債傳票

若破產期間, 因為欠交手機台費, 收小額錢債傳票, 會出現什麼情況, 唔出席佢會再申請我破產? 但是我本身是破產, 別人仲申請到嗎?

alalfred913 發表於 11-9-2018 12:11
其實咁細數目, 都仲要諗住想唔找, 又何必呢.....
比你千諗萬諗避到
到解破後咪又係要找 ...

無錯,
理論上,對方可於你4年後解破後才追你數.
(假設你申破時無呢條數)

實際上,
個別網絡商對咁久年期的已經撇做壞賬,
但你名字Acc會列作不受歡迎名單也未定.
如少少地清數免煩好過.

另外,已頒令但仍收到"小額錢債傳票",
是對方不知你已申破而已.當然唔使找數.
"最高法院令"當然凌駕任何地方區域法院.(破期內點會再受理任何申破!)

但為免仍有合法滋擾,
應向"主任"備案,
及向對方顯示表明"已破"為佳.
時間倉促可提堂當天交文件給庭門口主任.

回復 支持 1 反對 0

欠手機費???你個情況我唔知,不過我想講你欠手機臺費會比電訊商列入黑名單,而且仲有機會唔會做你生意,唔止一間,可能會好多間都唔做你生意。何況手機臺費系可以報的支出,點解仲要用去欠?欠好多???
手機台費比較特別,聽聞申唔申報都有機會入黑名單,不過唔緊要啦,用儲值卡囉!
我以前試過欠兩三個月佢都唔會咁告我,你到底差幾多呀?
你係咪用家庭Plan
如果係可能你欠佢2-3K再加上追你
你又唔理所以先上法院
如果真係去法院你不如將破令及已批生活費俾個官睇
話生活費只批好少電話費
自己無能力俾電話費
大不了將電話公司加入債權人行列
其實咁細數目, 都仲要諗住想唔找, 又何必呢.....
比你千諗萬諗避到
到解破後咪又係要找
其實我仲未停交台費, 不過問定後果先
StephenPang 發表於 11-9-2018 12:53
其實我仲未停交台費, 不過問定後果先

樓主真係......
樓主…唉

邊有人為左小小錢去申請人破產架。除非個個係仇人啦。或者多錢到日日唔知點用。
wvovw 發表於 9-9-2018 09:00
欠手機費???你個情況我唔知,不過我想講你欠手機臺費會比電訊商列入黑名單,而且仲有機會唔會做你生意, ...

係, 電訊商一定有"黑名單",
亦已累積一定數量,甚至幾大電訊商互通.

正價plan唔肯定, 或可再申請...
但優惠plan,回贈plan一定唔上得台.
該 D plan 條款已細字隱喻有不合資格人士.  
浪費大家時間
301 發表於 11-9-2018 12:52
無錯,
理論上,對方可於你4年後解破後才追你數.
(假設你申破時無呢條數)

你好, 因為最緊有聽家人講話欠債可以係你破完產後從民事去追?

我所有欠銀行及財務公司的債項, 已經列入/寫入申請紙上, 咁寫左係上面個D是否4年後就, 破產令完結後就無權追, 就此作罷? 而沒寫既或好像樓主所說的欠債, 因為破產時沒包含, 所以當破產令完才追, 是2樣東西?
king262 發表於 13-9-2018 18:21
你好, 因為最緊有聽家人講話欠債可以係你破完產後從民事去追?

我所有欠銀行及財務公司的債項, 已經列入/ ...

正確!

謝謝, 因為我都諗住努力捱個呢4年 最近剛剛學一門手藝 嘗試出路
eddykung044 發表於 11-9-2018 07:50
你係咪用家庭Plan
如果係可能你欠佢2-3K再加上追你
你又唔理所以先上法院

當年電話費照批 3百幾四百.. 最緊要用緊同有合約   
佢唔會叫你取消佢  .