破產聯盟

查看: 2724|回復: 23

破產前 , 想請教大家問題

大家好 !  又麻煩大家解答問題 , 首先係呢到先感激大家

想了解多一點 , 因為有幾個問題困擾我

1. 我現時住公屋 , 屋租約2500 左右 , 如果我破產之後 因為有人上門追數而搬出去住 , 大約 15000 左右開支連 水.電.煤 , 破產官會唔會批 ?  因為將來有人上追數家中有小朋友 , 擔心影響到小朋友 ?

2. 接住以上問題 , 因為我老婆有穩定收入 月入3萬 , 如果搬出去 , 破產官會唔會 要求由我老婆支付生活開支 ?

3. 現時 收數佬 一般 會唔會貼街招 , 寫大字 等等技倆 , 因為最終都擔心影響到老婆同小朋友 , 我老婆有精神問題 , 太大刺激會幾嚴重 ( 所以我考慮先搬出去再破產 . 但又回到問題 2 )

4.  破產官之道我老婆有收入 , 會不會要求大部分家庭支出由佢出 , 令到批既生活費很少 ?

5. 因為我計過 , 如果搬出去 , 生活開支 自己屋租開支 15000  + 4000 母親生活費 + 小朋友生活開支 + 自己開支  應該會超出 2 萬 , 破產官應該唔批到

6. 我應該點樣處以上問題 ? 希望大家可以比一點意見我...感激萬分

補充內容 (9-8-2018 21:12):
唔好意思...還有問題 想了解
破產主任 同 外判 是不是隨機決定 ?  主任跟是不是好過 外判 ?
我現時欠債 50萬 , 分三間 2-3線財務 同信用卡
太太月入3萬, 可以幾肯定講, 你屋企開支會起碼交一半比太太
你無得供養佢
屋租可能一半
小朋友都係一人一半
供養父母會批(聽講得好少)
屋企開支未必批
食飯搭車就點都批嘅...
收數方法請睇收數討論 (有d收數佬嘅方法我都懷疑佢地究竟係咪想收返錢...定太無聊純粹玩嘢)
重有要睇你收入, 有嘢做都肯定開大會同外判(我都煩緊呢樣)
masao0596 發表於 9-8-2018 21:43
太太月入3萬, 可以幾肯定講, 你屋企開支會起碼交一半比太太
你無得供養佢
屋租可能一半

我現時失業

我老婆有工作也要上報 ?

因為佢自己都有卡數 , 同比錢佢家人 ... 每月支出 都多, 破產官都會查佢嗎?
sosad1984 發表於 9-8-2018 21:46
我現時失業

我老婆有工作也要上報 ?

唔會查佢
但佢有收入嘅話官會揸得你好緊
masao0596 發表於 9-8-2018 21:51
唔會查佢
但佢有收入嘅話官會揸得你好緊

如果唔赧我老婆有做野呢?
佢地又會唔會查到? 或報少D 我老婆收入
sosad1984 發表於 9-8-2018 22:23
如果唔赧我老婆有做野呢?
佢地又會唔會查到? 或報少D 我老婆收入

你老婆唔使報稅?
所以....
但我老婆搵幾多,佢唔一定要分擔一半開支架喎,佢有返工,有收入,但佢都有自己私人額外支出,咁我應該點做?
同你破產一点關係都冇,你太太有工作關破乜事,又唔係你太太申破,你只需報你家庭合理生活費就得!
但我老婆本身都找緊卡數,也要供養父母
剛剛計過條數

破產前每月支出

15000 財務
2530 屋租
4000 阿媽
1000 電話費,寬頻費
40元車錢x31= 1240
150元飯錢x31= 4650
2000元 雜費(醫療,日用品 )
2500 小朋友學費加雜費
總數開支 32920

破產後每月支出
2530 屋租
4000 阿媽家用
1240  車錢
4650 食飯自己
1000  電話費,寬頻費
1000  水電煤
2000元 雜費(醫療,日用品 )
2500 小朋友學費加雜費
2000 雜費

總數開支 20920

以上我假如比外判,會點樣批?
老婆有沒有工作照報!你期實預佢CUT架啦
sosad1984 發表於 10-8-2018 16:10
剛剛計過條數

破產前每月支出

數你可以計,主任唔係咁計,每樣減半啦!
電話費,寬頻費要1000?