破產聯盟

查看: 4465|回復: 30

小弟弟想搞破產,有好多野想問大家意見

第一 想問下邊d先叫1,2,3線財x ,因為聽人講話2,3線好恐怖,會繼續追數 ,而小弟最驚就係k現金(4/12)同象x寶(2/6 ),5知應5應該找埋先破,但小弟又無能為力。另外想問下其他銀行同財仔好似中狠,身狠,小眾同ub呢d又是否代表冇事,因小弟屋企有父母同大肚婆

第二,想問下各位律師行搞,自己搞同社福機構搞又有何分別,邊一種方式更有力阻止人地追數。同埋破產點先可以令家人不知,我可否在申請表上填寫朋友的地址,因為我試過問過郵局想用郵件轉遞服務,佢地好似話只可以一轉就所有人的名都轉晒。

第三,其實如我在申破前仍有賭博,甘會否犯法?
第四,破產後,我每月可以有多少生活費?爸爸已接近60做地盤散工,媽媽無業,妹妹2x歲大肚同住,我怕佢5比我比家用,求其比5-6000蚊我就算

希望各位師兄可以解答一下

同埋
1. 有個版友講得好好, 既然無能為力, 都唔到自己揀破定唔破, 唔通你唔破又唔還錢佢地就唔會上門? 大銀行破咗就唔會追,
我自己衰到借扣底, 無咖, 無錢找數就唯有破, 最多消失一排等到頒令果日至算

2. 你d數簡單無麻煩就搵6c啦, 文件上煩少好多. 不過我就自己跟呢度攻略搞嘅. 記住一日未頒令佢地一日都仲可以追, 不過通常申咗破會無咁落力就有可能嘅

3. 不是資產轉移又能提出證據問題不大

4. 到時傾要講明自己情況, 拎晒單據, 詳情可參考呢度嘅須知
因為之前見到追數版有師兄講k現金有追同象x寶,我好似搵左好耐都5見有相關例子
likakin 發表於 7-8-2018 08:09
因為之前見到追數版有師兄講k現金有追同象x寶,我好似搵左好耐都5見有相關例子 ...

怕收數就更加要早破
佢地知你破未必會賣條數出街比收數公司
我生活費得7900
呢個倒轉返嚟講,係收數公司都唔收
karkar123 發表於 7-8-2018 11:29
我生活費得7900

下,你有咩背景資料
cmc903 發表於 7-8-2018 11:31
呢個倒轉返嚟講,係收數公司都唔收

5明白師兄意思

收數公司見到人破產,都預會變爛數,唔肯接來做

吓,咁慘?!
自己搞破產會否好危險,有機會搞5到?
likakin 發表於 8-8-2018 10:30
自己搞破產會否好危險,有機會搞5到?

除非你又樓又車, 轉咗幾百萬比其他人然後申破
否則用咩理由唔比您破?

呢度唔少師兄師姐都係自己入紙
無車無樓  得條爛命最易攪   追你都係冇錢
frankie2018000 發表於 8-8-2018 19:41
無車無樓  得條爛命最易攪   追你都係冇錢

無錯
收數都係為財
窮到仙都唔仙吓, 佢上門你仲要問佢度水, 佢驚過你啦
kcxsh 不怕,出個6c信比你之後電話都無個
大行你入紙後電話都不會有個,放心!
siulam867 發表於 9-8-2018 23:00
kcxsh 不怕,出個6c信比你之後電話都無個

師兄你意思係我只要處理象錢寶就可以?
2 3線個啲一般都會繼續追的,你唔想煩,最好都係照找,不論破產前後,亦唔好報個啲數上去,咁佢地就算知你破產都無問題

另外,個人攪就平啲,但要自己攪晒啲野,唔熟不如畀啲錢人攪,多一萬左右啦,咁佢地會攪晒,唔洗你煩
破產前賭博,唔係犯法,但破產後你就要注意了
生活費個個唔同,有啲人根本唔洗供款,但一般無論要唔要供款,都會畀你三千(個人),要供養人的話,每人計三千左右啦
ming1854 發表於 17-8-2018 11:50
2 3線個啲一般都會繼續追的,你唔想煩,最好都係照找,不論破產前後,亦唔好報個啲數上去,咁佢地就算知你 ...

2-3缐照找?咁入學為咩?仲要唔好報上去?咩心態?