破產聯盟

返回列表 發新帖
樓主: likakin
打印 上一主題 下一主題

小弟弟想搞破產,有好多野想問大家意見

ming1854 發表於 17-8-2018 11:50
2 3線個啲一般都會繼續追的,你唔想煩,最好都係照找,不論破產前後,亦唔好報個啲數上去,咁佢地就算知你 ...

二,三線照找咁生活費又唔係自己決定
最怕到時無報二,三線
批出生活費又要還錢又要上繳
請問aeox係幾線財仔?
我今期不夠錢比,ub又剛續借拎了2千幾蚊,可以點做
ming1854 發表於 17-8-2018 11:50
2 3線個啲一般都會繼續追的,你唔想煩,最好都係照找,不論破產前後,亦唔好報個啲數上去,咁佢地就算知你 ...

破完仲邊會夠錢找呢, 玩咩...
唔報到時找唔起仲大件事呀, 破署都可以告你, 到時真係坐監避債了
報一定要照報, 到時破咗佢追你仲可以諗點還
likakin 發表於 18-8-2018 11:01
我今期不夠錢比,ub又剛續借拎了2千幾蚊,可以點做

你做咗呈請未?
做咗呈請仲借真係要諗計拆
未做破產,但續借左依家點算好,只係2500蚊左右
likakin 發表於 22-8-2018 17:58
未做破產,但續借左依家點算好,只係2500蚊左右

想破產就唔好續借啦,廢事民事變刑事,多個把柄俾外判鋤多一兩年就唔好。
你搵到破產洗費未?

我都係臨出BO前一個月先唔找UX的供款,佢地收數都來唔切
依家應該怎樣辦,想問下中狠同身痕可5可以拖住先
likakin 發表於 22-8-2018 19:38
依家應該怎樣辦,想問下中狠同身痕可5可以拖住先

要申請破產,我係你一間都唔還!
其實好難完全清楚實況
始終所欠實數/每月找到幾多樓主自己最清楚
答返你問題:

1)        至於破後, 你要預左二線會追, 一線就通常唔追, 而你自己承唔承受到比人追既壓力, 你自己衡量
只可以講, 正路你頂得住, 咪照報齊數, 唔找
如果你真係會頂唔住, 又圍得掂條數(但睇你咁亂, 應該都好難), 會唔會自己找就自己決定啦(提提你係犯法的, 而且有點on居)

2)        你想有效, 就自己申破, 上午申請下午有號碼, 再打去報, 一線銀行財仔, 收到號碼就停追
怕有錯漏, 咪自己重復核對多幾次, 自己申請點都快過6C

至於郵件轉寄問題, 你是自欺欺人, 一轉就轉晒所有信係必然; 怕麻煩又怕屋企知, 呢D只係無謂想法
好話唔好聽, 宜家係申請破產, 少許麻煩不方便點都會有吧

3)        無事, 唔係老闆就可
4)        唔使想咁多, 亦無人可以好準確咁答到你, 只可以講, 做好準備, 盡力fight到最多生活費, 呢4年過得輕鬆D
Sassbearbear 發表於 11-9-2018 13:01
要申請破產,我係你一間都唔還!

我當時係 仲要係出糧前cut哂d  auto pay  即羅哂d錢去搞入學