破產聯盟

查看: 3464|回復: 27
打印 上一主題 下一主題

欠30萬左右, 律師行說欠得太少, IVA不會批, 叫做破產?

月薪十倍已經做得
樓主搵得多過三萬一個月?
收入如何?為何不考慮drp ?
victor24 發表於 2-8-2018 05:35
收入如何?為何不考慮drp ?

drp唔係間間肯
財仔就9 成9 無得傾
我都唔明。我所知一般是 1X 倍。

話時話你問題同開 6c 樓係邊區有分行有乜關系。唔好借D意,其實做廣告。
你唔係已經交晒律師費然後比人reject咩?
越來越難明....
同銀行傾咗分期但自己不守信用, 銀行reject都唔奇怪
想問是否債主數目太少? 例如只欠一兩間? 咁嘅話真係未必有人肯做, 因為被其中一間reject已經玩完(尤其間間嘅欠債比例差唔遠就更加)
搵多幾間問啦,雖然IVA真心搵笨,自己都衰過一次,果時老破嘅話今日一定唔駛搞成咁
我張樓主講的野列出來:-----------------

申請IVA, 律師行說被reject, 但收了萬幾蚊手續費, 請問是這樣嗎? reject 不是由債權人才叫reject嗎? 沒有舉行債權人會議, 我是否被人呃了?

我是做銀行的, 如果申請IVA, 銀行唔知會唔會解僱我

-----------------

全部由email 交, 可能咁樣衰左

----------------------

同citxxx 借左款, 因前期同佢傾左還款, 但有幾期無還, 而家話搵左債務追討部門, 今日打過俾債務追討部門, 佢話俾60日時間, 但唔俾入款, 同佢傾今日入十萬都唔得, 佢地係咪想呃我更多息口? 點算唔知點先可以即時還錢

----------------------

由於誠信破產, 家人願意借十萬出黎幫手找住急的卡數, 但家人想想出方法, 肯定每月出糧, 整份糧都會直接安全交到佢地家人手上, 由家人分配幫我還款給卡數公司

請問有咩方法令家人感覺安心確保佢地收到每月既糧? 做銀行, 但公司唔知批唔批開聯名戶口做糧自動轉賬

---------------------

其實係咁, 借錢人不是我, 我幫朋友個朋友了解, 昨日問了, 原來他沒有做IVA, 之前做DRP, 但係原來而家筆數已經去到4十幾萬,
我之前試打去唔同律師行, 答法都唔同, 就好唔明, 又覺得D債仔好慘咁, 想還錢, 但原來社會無責任令到債仔要面對破案, 好多律師原來係咁衰, 甚至話係呀, 你要破產啦

做銀行,又唔知鋸行規矩。

一時我,一時佢。

一時 reject,一時又 autopay

又話收左錢,又話呢間唔做。

----------------------------------

唉,我老了。完全現解唔到,都係一句,唔好比我見到賣廣告,會員想係咁離奇的背景比到意見就比啦!
admin 發表於 3-8-2018 19:30
做銀行,又唔知鋸行規矩。

一時我,一時佢。

有Admin 大哥睇實, 佢地好難賣廣告  
smallcat 發表於 3-8-2018 22:36
有Admin 大哥睇實, 佢地好難賣廣告

cat C Hing。你錯了!

其實佢已經賣左,不過唔認。

佢已經特登有連結個篇文寫出來,又講明邊區的 3 姓服務唔好。收左錢唔做野。

真係唔好當我係 peter 仔!

其實admin大人我都睇到一頭霧水
律師收咗一皮嘢幫人搞Drp,然後reject咗
跟手就想搞iVA,然後屋企人又拎到錢出來幫手
老實講做銀行唔係有Loan 嘅著數咩?
所以真係睇到1999
kaka612 發表於 3-8-2018 01:34
月入2萬幾, 傾過DRP, 但自己又甩左3期, 而家去左收數部, 俾十萬出黎, 收數部要拖60日, 唔俾我入數,

果間 ...

Iva 唔俾?咩律師來的?
唔做搵第二間啦!

我都是36萬,破了一了百了⋯⋯