破產聯盟

查看: 1880|回復: 29

想申請入學

因為五月底借左兄弟新數,供左一期,但因為突然被辭職,計埋銀行卡數真係供唔掂。
而家想申請,但有幾個問題.

1)會唔會俾兄弟告我?因為新數
2)我因為炒期指輸,會不會唔批?
3)新工做左3個月,但佢地未報 mpf 會唔會有影響?
問左2間律師,都話有新數唔受理。
新數最少過3個月,冇錢還就可以申破
因為剛剛被公司要求自己辭職 .....
破產就冇工做,公司點知
因工作上失誤公司要求我即時走
無錢還就可以搞 6C唔接就唯有已搞
我係怕兄弟以為我呃錢,但我借果陣唔會知道會俾人炒
我好擔心會被告,我應唔應該搵朋友借住頂1-2期先去申請?Thanks
唔應該問fd 借錢!! 借唔夠3個月無問題。有d 律師行唔接,但15k 樓下(包埋破署法庭費)亦有人接。可能要簽份野。事實上,大把人都係咁。你大條道理添,因失業非早能預見。
如果律師行最後都唔接,自己搞省番幾k.可搵自願團體幫手。本網站亦有教路!!
多謝師兄意見。咁而家我d餘款係咪應該逐少咁抽起,留返支付之後的洗費?申請就等多半個月先? 因為月頭已經找左部份,月底先要再找。
我唔想等到追上門先申請,唔想搞到屋企⋯⋯
唔想搞到屋企就準備好文件就快快去入紙搞
pooryin 發表於 17-7-2018 23:32
我唔想等到追上門先申請,唔想搞到屋企⋯⋯

你應該做,就係準備申破文件,睇哂申破流程。無論自行了斷或律師幫手,都呢part 都要自己搞架:
http://hkiva.org/forum.php?mod=v ... 1102&extra=page%3D1...
http://hkiva.org/forum.php?mod=v ... &extra=page%3D1

多謝先兄。大概明白了,而家會安排好d餘款先。另外,如果被問到借左d錢去左邊,係咪照講大洗/投資?
pooryin 發表於 18-7-2018 11:12
多謝先兄。大概明白了,而家會安排好d餘款先。另外,如果被問到借左d錢去左邊,係咪照講大洗/投資? ...

如果唔係老闆,因賭博,炒MARGIN 而破合法.
另外叫雞, 瘟仔瘟女,食白粉,買名牌(呢個小心,到時叫你嘔番D ROLEX,愛瑪士就煩),做GYM,美容,LODON GOLD,傳銷買個伯爵番黎都係
合法.
還錢俾銀行,大耳LOAN,合法.
而還俾親友就可能追討佢地...要睇番條數大細同幾時還!!!!!!!!!!!!
而破產前有餽贈亦可能追討佢地....即收錢/禮的一方.

即時話洗再去夜總會玩就唔得
flypig 發表於 18-7-2018 15:31
如果唔係老闆,因賭博,炒MARGIN 而破合法.
另外叫雞, 瘟仔瘟女,食白粉,買名牌(呢個小心,到時叫你嘔番D ROLE ...

明白了,Thanks
如果條數大,就要多幾個原因支持