破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

被UA追數

UA真係好煩,成日都話收唔到破產文件,最後上上星期四話收到文件,點知星期3出信叫我5日內還錢,唔係搵收數公司追數,其實我下星期二就上庭,係唔係可以唔洗理佢??

評分

參與人數 1城市人氣 -801 城市金錢 -801 城市魁力 -801 城市權力 -801 收起 理由
admin -801 -801 -801 -801 咁都夠膽講!?你好嘢!

查看全部評分

親身交去分店,叫職員fax
你破產之后無得追,更有可能得個吉。但你末出令之前法律系可以追,他地仲唔落力D追你?我想當年申請破產,律師果邊幫我FAX比銀行,結果銀行仲出信來話要馬上清數,唔系出收數佬同埋告上法院又點點,之后我果晚出左事入左醫院,然后我就系醫院中出破產令同埋錯過會面的日期,最后我爸打開我D信聯絡仲出埋醫院的證明約個時間再會面。
其實你可以唔洗理他地,通常他地靠嚇,當然他地都會將行動升級,比如話煩你煩你公司煩你身邊的人等等
你其實可以念下點樣應動:
1比如話打電話比你,你可以將電話SET左只接受通訊錄,甘樣他地就無辦法聯絡到你,但系你就會變左其他陌生人都找唔到你。
2如果上門,你個人最好可以找其他地方暫避避,比如話朋友屋企,親人屋企,又或者試下找D機構幫手等等啦,上到你屋企如果同家人同住就同家人夾定話出左遠門之類,如果他地仲搞破壞之類咪報警,因為你要找的人唔系屋企你仲來煩。
3如果他地搞你身邊的人,無臉就預左,你放低下心態,都無辦法,必要時解析一下
4如果搞你公司,呢個會比較麻煩,同埋睇下公司的態度如何,我念應該有好多公司都會怕你阻住他地正常運作,有可能炒你或停職之類,呢個你就要同公司好好傾下,暫時我都末有有效的建議比你。
樓主不要開名,改改佢
再見啦!下次去到人地度,睇清規矩