破產聯盟

返回列表 發新帖
樓主: hermanhei

請各位教下我

破產署會扣除生活開支外的盛餘, 你破產期四年完結後。所低的餘額將會平分所有(名單内)的債權人。
未有記錄/登記的債權人不能攞到一份。這些債權人當然可以理直氣壯追你啦!
冇交債權人証明既債權人,而係申破時有報過,4年後係唔可以再追討,因佢地已經放棄咗佢地既權利
但問題就係,他無申報該四間財仔
cl475867 發表於 14-7-2018 17:10
冇交債權人証明既債權人,而係申破時有報過,4年後係唔可以再追討,因佢地已經放棄咗佢地既權利 ...

我擔心有些財仔俾官叫到都唔肯交証明,係諗住4年完左令後大加利息後追返債仔,話破完產都要還。。。因我有一兩個財仔債權人仲有出信來追,有次仲只係在信內寄卡片來。。。怕係等夠4年完左就追番。。。
但4年後黎追就係犯法,因佢地放棄該筆債務
咁都冇咁驚。。。>~<
加番名會好啲
呢D 全部法律文件黎,
我真心真係唔明咩心態,
會特登唔填.

就咁,二三線填唔填都會追.但填左就法律與你在一起, 唔填就法律站在二三線一面.
而中介就係二三線的爛鬼開的.
就算還,申破時一定照填個名上去.
大不了日後講數話填左喇,不過有錢就照還!!!

唔好同我講中介教你物春,咁大個人有自己的獨立思考能力.

宜家咁環境我會同主任外判講要補名上去.睇下人地點講.
就法律而言, 如果唔填,4年後佢可以繼續追.

如果佢係超過法定利率,就可以去差館告佢地.
回復 支持 1 反對 0

flypig 發表於 15-7-2018 13:53
呢D 全部法律文件黎,
我真心真係唔明咩心態,
會特登唔填.

都填咗落去,就冤有頭債有主。 佢哋咁修預咗隨時畀人告返轉頭。
填我就之前已填哂俾官,但官都有講部分債權人係當佢地冇到的,不過每次被滋擾都會報俾官備案,就算當佢地冇到都唔代表佢地完全不聞不問
收數煩得一排,收唔到會自動冚旗!! 再唔係搵議員,警方會認真少少
嗯。。。而家只能希望果1,2間仲有出信滋擾的財仔過一排會停止行動啦