破產聯盟

查看: 14359|回復: 10

生活費計算

父65歲,有返工, 冇供mpf
母62歲,有返工,有供mpf
有一兄,有工作
住公屋,$1500一個月
月入16000未扣mpf
冇Bonus 冇雙糧,破產前欠$260000到
大約會有幾多生活費
外判黄+石
膳食費3600  車費,雜費分個人同家庭,其他開支分4份,大約一萬,不過全家有工作可能批既生活費仲少於一萬,住公屋批得唔多
cl475867 發表於 16-4-2018 21:35
膳食費3600  車費,雜費分個人同家庭,其他開支分4份,大約一萬,不過全家有工作可能批既生活費仲少於一萬 ...

咁未4年還4X12X$6,000.
1500 公屋, 你個比個份租金?

如你有加人工, 多出生活費, 都要上繳. 除非你的開支有不同, 例如工作地點不同, 引至車費增加, 咁生活費先有可能上升, 但呢D情況係要填表申請重批生活費.
欠一百萬 發表於 16-4-2018 23:09
1500 公屋, 你個比個份租金?

如你有加人工, 多出生活費, 都要上繳. 除非你的開支有不同, 例如工作地點不同 ...

舊公屋,$1500一個月,住四個人
一家四口都有工作生活費唔會多
樓主家人有工作兼住公屋,保守估計 扣除供款,8-9 千 生活費
我一萬四千元, 好彩要供養囡兒(一歲幾), 先唔駛上繳
Fai315 發表於 23-4-2018 09:51
我一萬四千元, 好彩要供養囡兒(一歲幾), 先唔駛上繳

我5月4日上去倾
我就唔駛傾, 因為入學時太太失業, 陀住DD盲出世, 一人養3人, 所以唔駛
我都唔洗傾,單親,自己住加人工唔高,一拖2,低過17000人工都唔洗還(我真係低過17000)