破產聯盟

查看: 2422|回復: 10

恆x & 渣x 有無得做IDRP?

小妹而家有以下債項...
恆x 2張卡數
- $21000
- $87000

渣x 1張卡+1 P Loan
- 卡 $80000
- PL $110000(月供$3700左右)36個月

而家交minpay都就黎攪唔掂。

有諗過再借loan KO晒d數佢...但問過要月供$8k多dd..48期
我月入18000(已扣MPF)
但自住要交租,咁好似會好吃力
係咪做IDRP會好D?
同埋哩2間銀行做唔做到IDRP?開始諗到係咪要破產

Thanks!

未夠18倍同得兩個債權人做唔到idrp. 你可以分別申請drp
alldead 發表於 13-4-2018 23:09
未夠18倍同得兩個債權人做唔到idrp. 你可以分別申請drp

DRP可以點做?
之前打過佢向晴軒果d問,佢話我可以自己寫信去銀行問可唔可以做債務重組。
哩d做法,銀行會唔會理?

未聴過恒渣有idrp,但可以做drp,可寫信和計劃書去銀行,你亦可打電話去這兩間銀行,話想做債務重組,銀行職員會比相關部門電話給你,到時再同佢傾drp,批唔銀行會決定.
victor24 發表於 15-4-2018 08:34
未聴過恒渣有idrp,但可以做drp,可寫信和計劃書去銀行,你亦可打電話去這兩間銀行,話想做債務重組,銀行職員會 ...

因為上網搵唔到有關資料,請問寫信同計劃書係要寫d咩?
佢地會唔會有還款限期?
同埋批既機會大唔大?

原本想借P Loan group埋一條大數供,但搵左DBX,佢唔肯做。
都唔知仲可以點做。
如果做破產會唔會唔係咁好?

見到d錢真係好亂....
打去痕生問,佢會叫你去分行囉表格去填同準備好文件,唔駛寫計劃
bluecat 發表於 17-4-2018 11:54
打去痕生問,佢會叫你去分行囉表格去填同準備好文件,唔駛寫計劃

如果係渣X呢?同樣做法?
直接打去問最實際,渣X就唔清楚步驟
bluecat 發表於 17-4-2018 12:05
直接打去問最實際,渣X就唔清楚步驟

一般做drp佢仲會唔會睇個TU再決定批唔批?
因為怕交左野,之後佢地話唔批。
會唔會一間批,一間唔批?
siuchupeppa 發表於 17-4-2018 15:23
一般做drp佢仲會唔會睇個TU再決定批唔批?
因為怕交左野,之後佢地話唔批。
會唔會一間批,一間唔批? ...

會睇TU,每間會獨立決定批定唔批
其實你呢個情況,我建議你搵多份兼職,做返半年到再申請期數長既一筆清搏囉平息會比較好……
因為你倍數唔夠18倍,欠債唔夠多,銀行未必信你還唔到
我就係小新批左我DRP,痕生唔批我DRP,仲叫我3個月還清條數…我差唔多用左成個月時間打上去痕生同佢deal先傾到俾半年還清35000,攪到我要急急腳搵多份兼職
DRP/IVA/破產係最後一步,建議你先開源會比較好
HELLO , 想問問 恆生, 渣打 ,中銀,係味打去熱線問就得???