破產聯盟

「長期服務金」一問

小妹將會在月尾離職,公司話會有長期服務金比我(公司知我係破產人士); 長期服務金係吾係會同MPF對沖?如果公司比錢我之後再喺MPF嗰度攞返舊錢出來,外判會吾會知道我MPF郁過?而咁會有咩後果?我應該點做?定係同公司講唔好郁我份MPF,份長期服務金唔好俾我?
比你咪要上繳,問清楚好d,都唔知可唔可以袋落袋
你甘樣做,他地真系多謝你,因為又有錢可以上繳,呢D都算系額外收入,肯定要上繳。原則上你破產期間除左批你的合理生活費外。另外接受價值超過2000元的現金,唔知人地送你價值超過幾多的物品,你就要上繳。年報果個位已經寫得好清楚。提取MPF系要上繳,當然你如果末夠65歲又唔提取里面D錢就受保護。你一拿出就唔受保護,我記得破處個網都有介紹過下。
MPF 公司一早收到破署信, 提佢任何人仕提取MPF款項都要先得到他們同意. 如果佢依然發長期服務金比你就要上繳.
樓主。唔好諗啦。

長期服務同 MPF 對沖全部有晒法律規矩。

唔係你想點就點。我都非常懷疑有無公司會同員公去合作去為小小錢,而去入冊!
睇完之後感覺樓主收完長期服務金後唔想被人對沖及唔想還錢
當你收到長期服務金就要上繳
公司有權同已供MPF對沖
你自己唔想俾咁咪當初唔好入學去攬IVA;DRP;IDRP
辛苦D