破產聯盟

查看: 4398|回復: 23

拎解除破產令問題

各位 c hing & c tse,
我剛係3月頭畢業, 已申請解除令, 現等去高院...

想請教, 去完高院後要等幾耐先可以正式拎到個份畢業証書呢??  令個份畢業証書係咪一定要親身去拎架??  可唔可以找受權人幫我拎架??  因剛找到工作, 不便請假。

謝謝...
EWB 發表於 12-3-2018 22:48
謝謝...但要3星期咁耐架!!!

空口無憑!!
小弟的收據。有圖有真相!!
http://s1152.photobucket.com/use ... psup64m29w.jpg.html
回復 支持 1 反對 0

miuup 發表於 12-3-2018 21:01
要親自去高院辦,要三星期後取解破正本,可以找受權人幫你拎架,有受權書給你的 ...

謝謝...但要3星期咁耐架!!!   
回復 支持 0 反對 1

主任話幾星期會有,佢話就話要親自去,但唔知佢有無講錯
QAQAQA 發表於 12-3-2018 00:34
主任話幾星期會有,佢話就話要親自去,但唔知佢有無講錯

我知要親自去高等法院宣誓, 我指領取証書...

你係主任 OR 外判負責呢??  你交左第4年報未呀?  申請左解除証書未呀??
請問有冇人知呀?????
要親自去高院辦,要三星期後取解破正本,可以找受權人幫你拎架,有受權書給你的
我發現最近有多人同我同期畢業。。。。。。。。。功喜功喜。
flypig 發表於 13-3-2018 18:27
空口無憑!!
小弟的收據。有圖有真相!!
http://s1152.photobucket.com/user/flypig7/media/Mobile%20Uplo ...

師兄, 可以受權找人幫我取嗎???
wvovw 發表於 13-3-2018 16:42
我發現最近有多人同我同期畢業。。。。。。。。。功喜功喜。

係..勁多人 3/4 落堂..畢業
EWB 發表於 14-3-2018 00:13
師兄, 可以受權找人幫我取嗎???

如果無6C, 有3 PART:
1 拎不反對解破確認書:
主任跟,親身去.
外判跟,自己拆掂.
http://www.oro.gov.hk/cht/publications/bankcdc.htm
2 去高院申請.
我估唔得. 不過你可以貓去問下破署.
oroadmin@oro.gov.hk
3 三星期後,拎 證明書.
可以.
6. 申請人須於三星期後之辦公時間內(星期一至星期五上午9 時至下午1 時及下午2時至下午5 時,星期六上午9 時至中午12 時)親自前往聆案官書記辨事處(低層1樓115 室)領取破產解除証明書。他亦可用書面授權他人代取,在授權書(見背頁樣本)內請列明被授權者之姓名及身份證號碼;
http://www.judiciary.hk/tc/crt_s ... for_application.pdf
flypig 發表於 14-3-2018 11:29
主任跟,親身去.

高院係我好憎去嘅一個地方
C兄我都係等3個星期
kumiko1030 發表於 14-3-2018 13:13
高院係我好憎去嘅一個地方

到左去解破個日你會改觀呀!!!
flypig 發表於 14-3-2018 11:29
主任跟,親身去.

入左紙啦...YEAH
EWB 發表於 16-3-2018 00:21
入左紙啦...YEAH

坐等3星期,拎左 解破證明書都未完.
正式去銀行同 馬會 開戶口,就可以慶祝喇!!!
叫做完成初步階段.

跟住SEND 資料去TU, 就可以做都做左.
flypig 發表於 16-3-2018 10:00
坐等3星期,拎左 解破證明書都未完.
正式去銀行同 馬會 開戶口,就可以慶祝喇!!!
叫做完成初步階段.

請教師兄, 係咪銀行可以唔肯開戶架?  (拎著解破紙去申請)

Send 資料去 TU??  係咪東西??  點SEND??  有咩用架???
我都係今日出去整 搞掂晒都唔洗半粒鐘
lulullll 發表於 17-3-2018 02:45
我都係今日出去整 搞掂晒都唔洗半粒鐘

係..好彩唔多人宣誓~

你都係主任負責??  
EWB 發表於 17-3-2018 01:08
請教師兄, 係咪銀行可以唔肯開戶架?  (拎著解破紙去申請)

Send 資料去 TU??  係咪東西??  點SEND??  有 ...

係!!所以最好搵無牙齒印的先開戶。解破之後,就想儘早重回跑道,tu 係關乎你的信用評級,而解破後,tu 紀錄係唔會自動 update. 所以最好自己通知tu 你破已解。本論壇有解釋點搞,可fax 或親身去搞。我朋友解破後2年都申請唔到信用卡,後來update tu 後,即有一張。