破產聯盟

查看: 3527|回復: 32

終於畢業喇!

2014年破產,當時太驚唔識搵左中介搞破產,洗咗唔少錢仲要屋企人幫我!一直又怕呢樣又怕嗰樣
但好好彩遇到一個好好嘅外判主任,完全無留難我
交完最後一份報告,好快出信比我去宣誓解除破產!

祝大家都可以快快順利完成
king262 發表於 11-3-2018 16:24
咁我想問下, 當你解除左破產後, 所得的財產(不是破產期間而獲得), 是否需要還錢/受到監管? 出糧拎去用同賭( ...

你解破以后財產所有權歸你自已所有,都唔需要再還錢同埋受監管,當然你拎去賭系你的事,但不建議甘做,如果你再衰多次破產,第二次破產系五年!
回復 支持 1 反對 0

恭喜你,我都希望個官或外判唔會留難我,未知跟邊個。。。
恭喜哂
近排巧多同學畢業!
我當時唔系好識找左三姓幫我搞,好彩都唔系要左我太多錢,因為好多地方我唔識填。我都系2014,2014真系易于一死,到左2018就祝大家易于一發啦!我都一樣解破左,解破左人系開心好多無左破產的的擔心。大家努力呀,捱埋呢個人生的黑暗期。
我都等緊七月

理解你的心情,我當時日日睇日期算時間,仲日日上來破聯,出境申請又擔心,好多野都好擔心比人反對解除破產,到左交最后一份周年報表,打電話問主任,先至安心左好多。
wvovw 發表於 11-3-2018 12:40
理解你的心情,我當時日日睇日期算時間,仲日日上來破聯,出境申請又擔心,好多野都好擔心比人反對解除破 ...

主任話未知架,我怕銀行戶口有問題出唔到綜援
咁我想問下, 當你解除左破產後, 所得的財產(不是破產期間而獲得), 是否需要還錢/受到監管? 出糧拎去用同賭(唔再借錢) 咁得唔得?
想問,完咗後,舊數財務公司先出現再追,就唯有報警?
我2014年4月22破,是不是下月4月22就完成破產期?
恭喜...

如真係行唔到個條路, 早上堂, 早落堂...快做個快活人~~
nod32d 發表於 11-3-2018 23:09
我2014年4月22破,是不是下月4月22就完成破產期?

如果無比人加長個期,主任批你就係,不過無事無幹,都唔會突然加你
wvovw 發表於 11-3-2018 11:29
我當時唔系好識找左三姓幫我搞,好彩都唔系要左我太多錢,因為好多地方我唔識填。我都系2014,2014真系易于 ...

唉。。。我當時仲要係一個朋友,好似好熱心幫我,搵左個中介,比幾倍價錢。。唉真係以後唔敢再相信所謂嘅朋友,搞到我媽四圍幫我搵錢。。。最白痴係我一個女人仔上去,焗我簽。。。嗰時又落搭,真係笨得好緊要
kumiko1030 發表於 11-3-2018 12:18
我都等緊七月

加油!好快就到!
taichiyea 發表於 11-3-2018 21:14
想問,完咗後,舊數財務公司先出現再追,就唯有報警?

正常佢哋唔可以再追,解破後一筆鈎銷,當然d財仔另計
如果佢哋再追,我又要再申請破先掂(´▽`)
EWB 發表於 12-3-2018 00:23
恭喜...

如真係行唔到個條路, 早上堂, 早落堂...快做個快活人~~

係,我當時還左好多年,但借左還右,再借返右還左,越滾越大條數
QAQAQA 發表於 12-3-2018 00:33
係,我當時還左好多年,但借左還右,再借返右還左,越滾越大條數

Me 2..始終有能力下都唔想上堂, 但如真係冇能力的話, 應趕快報名上堂為佳...

ME2 我都係等緊七月
hohochi 發表於 12-3-2018 09:46
ME2 我都係等緊七月

我3828你呢