破產聯盟

查看: 2766|回復: 27

今日收到增加生活費

羅xx小姐打電話來話批了增加生活費,每個人頭每月600。

雖然申請了6個月,但都是好事。
妳一家二口多1200蚊用?
咁恭喜曬先
大家盡力爭取
Wow,睇黎你還左吾少

你都係羅X美?我情況同你有D似 ,我係單親媽,我媽幫我湊,同阿仔2個住公屋細單位,同埋我有傷殘金,我都吾敢諗佢批幾多喇
小肥肥 發表於 12-3-2018 23:06
你都係羅X美?我情況同你有D似 ,我係單親媽,我媽幫我湊,同阿仔2個住公屋細單位,同埋我有傷殘金,我都吾敢諗 ...

有傷殘金要扣的
我第一次批得117xx.跟著申請加,6個月後批。佢話還錢以新數,還多了可以以後還少啲。

最緊要有禮貌以及有誠意。
阿三妹妹 發表於 12-3-2018 23:42
有傷殘金要扣的
我第一次批得117xx.跟著申請加,6個月後批。佢話還錢以新數,還多了可以以後還少啲。

我同阿仔每人有2500膳養費,17號會返新工,試用期內包薪15000當中有1000係勤工,屋企有1隻貓.....唉.我不敢想像會小到點
窮途 發表於 7-3-2018 02:05
Wow,睇黎你還左吾少

我一破就政府加人工,
同埋我有時被要求OT ,有成二千都上繳。
政府津貼的約滿酬金成二萬都上繳埋。

但有時前夫俾二千蚊過節就唔使上繳。
分得好清楚
小肥肥 發表於 12-3-2018 23:50
我同阿仔每人有2500膳養費,17號會返新工,試用期內包薪15000當中有1000係勤工,屋企有1隻貓.....唉.我不敢 ...

贍養費都已當收入
我贍養費得一蚊雞咁大把
其實,你明白我講乜嘢嘅

你的意思是贍養費或是膳食費?
膽養費,份離婚書寫低左,我以經吾敢去諗
贍養費除非你確實收到。,如果收唔到同主任講返,重要是銀行紀錄有否。我咁多年一蚊雞都無收過
夜深人靜睇到兩位單親媽媽傾計!我就唔知幾時變單親爸爸嘍!贍養費係唔係可以私下俾?驚會被人攔路打劫
Chung811 發表於 13-3-2018 04:41
夜深人靜睇到兩位單親媽媽傾計!我就唔知幾時變單親爸爸嘍!贍養費係唔係可以私下俾?驚會被人攔路打劫 ...

你破咗每樣支出計到足,點會有多餘錢私下比
Chung811 發表於 13-3-2018 04:41
夜深人靜睇到兩位單親媽媽傾計!我就唔知幾時變單親爸爸嘍!贍養費係唔係可以私下俾?驚會被人攔路打劫 ...

你變單親爸爸,即是前妻要付贍養費?
當然唔可以私下俾。個官判。當然,你可以放棄以及就算判了一個月俾三千,你收唔到都可以當無,但真是要同主任講。
當初主任問我,還親自打電話去俾前夫確保沒俾過任何贍養費。

阿仔已經17很快18。
我諗仔讀唔成書去做野,我的上繳一定是人工的一半有多。
cl475867 發表於 13-3-2018 06:39
你破咗每樣支出計到足,點會有多餘錢私下比

幻想嚇啫!呵呵!沒到呢一步!不過,我舊年請咗個賓妹照顧媽媽同個仔,7個月,一切運作良好!就驚個生活費唔比請工人!
阿三妹妹 發表於 13-3-2018 07:31
當然唔可以私下俾。個官判。當然,你可以放棄以及就算判了一個月俾 ...

Sorry!阿三妹妹,我尋晚返夜更,見你啲論乃呢啲,心有所觸!依家收工,我正常返啦!但係,遲早會發生
阿三妹妹 發表於 13-3-2018 07:31
當然唔可以私下俾。個官判。當然,你可以放棄以及就算判了一個月俾 ...

補充一句:如果個仔讀唔成書,不如出來建造業做啦!收入都唔差㗎!我前幾日至知,晚晚跟我做野個兩個後生仔,係大學生!
佢個個月都有比,不過係入去我阿媽户口