破產聯盟

查看: 5356|回復: 35

分享借有牌財仔而破產既分享心德

你幾多間財仔,我就6十幾間,全是上佢地公司簽約的但不知有幾多是2,3線,•
上面果個有無吹大左丫....60幾間?
邊間二缐? 共多少間? 27號到我
雲雲CCW 發表於 8-2-2018 22:38

傳說中的黑吃黑
要不要我 列曬名出嚟
Ben2020 發表於 9-2-2018 00:34
要不要我 列曬名出嚟

好呀!因我也有三十多間,唔該
雲雲CCW 發表於 8-2-2018 22:38

好平常。

一般人到呢個地步,借銀行都可能 10 間

D 旺角財仔,一次就 3 ,4 間,因為佢地會話,又要轉介,又要擔保,跟住呢個借 10 萬,得 6k,跟住又要去呢間借保證金,又去個間借…一次都可能 3,4間羅
其實....點樣先會令到自己有勇氣借 2-30間財仔 ?
真係唔怕架咩?
在"衣on"超級容易借錢, 信用卡又會自動加上限, 有咁上下卡數就有人推介清卡數的貸款, 初初以為是好事, 可以把卡數定了息來還, 不過自己又貪心再碌卡, 而貸款只要按時還到款, 每過一排又會叫我可以把還了的錢拿返出來作循環貸款, 破產/還唔起的路就係咁樣踏上
StephenPang 發表於 9-2-2018 13:39
在"衣on"超級容易借錢, 信用卡又會自動加上限, 有咁上下卡數就有人推介清卡數的貸款, 初初以為是好事, 可以 ...

一間還可以應付,兩間或以上就足以令人走上不歸路,尤其廿歲出頭,性格好勝又好賭嘅年輕人,最易利疊利咁借。
我都有借過6X間, 其中大多數都是二, 三, 四線的財務, 因我不能隨便搬屋(是公屋)及轉工(做了好多年), 也不想連累家人及朋友, 也擔心會影響
配偶果份工, 所以向屋企人借$還哂比D二, 三線, 只是破一線, 已申請破產, 在本月尾頒令, 我就係好害怕被追數才迫於無奈還哂比D 二, 三線,
有人話我好ON居, 但至少可換來寧靜不用避債, 不用擔驚受怕的生活
Jojobb 發表於 9-2-2018 16:55
我都有借過6X間, 其中大多數都是二, 三, 四線的財務, 因我不能隨便搬屋(是公屋)及轉工(做了好多年), 也不想 ...

你家人真好!肯幫你。我同我老公講:叫佢幫我,我每月還七千元比佢,佢唔肯,佢話呢啲係我問題!而家屋企不停比人追數,仲連累埋啲諮詢人,攪到我個心好難過好內疚!其實我都想清咗缐以下嘅財仔,息事寧人呀!
ux..兄弟?會點??(己申請)
Amy-hurt 發表於 10-2-2018 14:19
你家人真好!肯幫你。我同我老公講:叫佢幫我,我每月還七千元比佢,佢唔肯,佢話呢啲係我問題!而家屋企 ...

係呀, 我屋企人真係對我好好, 不離不棄, 其實佢地唔止幫了我一次, 所以今次我一定要好好珍惜改過, 不要再令佢地失望 ! 咁你申請左破產未 ? 仲有無追數 ? 努力加油振作呀 !!!!!!
gogogoyeeyee 發表於 12-2-2018 13:58
ux..兄弟?會點??(己申請)

我在上個月17號申請破產及即日通知UX, 他們只是打了一次電話來確認破產及之後寄了兩次追數信, 直至今日touch wood並沒有其他
Jojobb 發表於 13-2-2018 11:32
係呀, 我屋企人真係對我好好, 不離不棄, 其實佢地唔止幫了我一次, 所以今次我一定要好好珍惜改過, 不要再 ...

其實之前我屋企人亦有幫過我,但我唔生性又再犯錯,所以今次我老公話唔會再幫我,我都講過今次一定會改,仲會好好珍惜身邊所有人,不會再犯同樣的事情!可惜我老公堅決不幫我,佢話呢個係我問題,唔関佢事,要我自己解決,仲話要我自己受番呢啲嘢!差不多所有財記已上門,仲去埋所有諮詢人屋企!最麻煩就係大耳窿,就算申破成功亦有排煩,已經冇咗個家,仲要不停面對追數,十個我都唔掂!所以你今次順利過關,希望你從今以後唔好再犯,真係要好好珍惜身邊的每個人!
Amy-hurt 發表於 13-2-2018 12:59
其實之前我屋企人亦有幫過我,但我唔生性又再犯錯,所以今次我老公話唔會再幫我,我都講過今次一定會改, ...

咁你老公有無離開你 ? 或者出面有無親戚朋友有無地方可以俾你暫住 ?  可不可以找社工/輔導員介入幫助你同屋企人傾傾? 我之前都有搵東X三X的輔導幫手