破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

Amy-hurt 發表於 2-2-2018 08:32
我仲衰!借埋啲三四缐和電話數,攪到個家都散,已申請破產,但要27號才知結果,因嗰啲二至四缐財務話我破產 ...

我情況有少少類似, 我臨破前都試過俾財仔打來滋擾, 尤其是半夜, 日間就有時密到每日每隔一分鐘打來, 一cut線唔聽又打來....又爆粗有些又恐嚇要拿刀斬我.....有些仲上門滋擾搞到隔離左右把我及同住家人當怪物睇(唔理之前有幾熟)....我當時唯一可以做既係報警備案, 雖然警方唔會點做野 (除左恐嚇果單好似做左少少野), 但至少有乜事之前已有備案record可跟進.......同埋一決定破就唔好還錢了, 我之前都怕到十五十六唔知還唔還好, 但上來睇d留言分享話你還左佢地覺得你有錢還追得仲甘...同埋財子在你一破後會出信煩一排.....不過可能你地要全家人同親戚轉聯絡電話先, 唔係只會不斷收call....我家人同親戚都俾我累到要全部轉電話了.....
Amy-hurt 發表於 2-2-2018 08:34
佢哋仲話會聯同所有財務公司向法院申請禁止我的申請破產,我真係好驚

我都試過話會去破署投訴, 不論破產前或後, 但呢個我都只能見步行步.......因為我真係已冇錢可還, 只能去搞破產.....
Amy-hurt 發表於 2-2-2018 08:34
佢哋仲話會聯同所有財務公司向法院申請禁止我的申請破產,我真係好驚

"財務公司"無能力及依據向法院申請禁止你的"申請破產".

頒令前一般例有滋擾乃非常正常.

如果過份滋擾及涉違法,報警一定受理.
剛收到信息,佢哋仲話見到我就捉我去做雞,我而家真係好驚
有冇錄音或留言口訊果d? 話捉人去做雞應該算係恐嚇, 人生受到威嚇要去報警處理好d, 我都試過俾財仔留口訊話會拿刀斬我, 我去左報警俾埋個留言差人聽~~~~!
我加入黑名單就算,再用過濾APP處理曬啲電話,再加錄音APP。加吓133都未收過,樓下保安都係報過一次有(屎鴨)上過嚟一次。都冇咩新消,問過破產官都仲未收到,他們登記造債權人嘅消息。 呢個反移令我有些焦躁
cmc903 發表於 2-2-2018 16:50
我加入黑名單就算,再用過濾APP處理曬啲電話,再加錄音APP。加吓133都未收過,樓下保安都係報過一次有(屎鴨 ...

以前果位係律師行做果位話,转電話拒絕聽唔係辦法!只可以拖時間,等頒令!佢地揾你唔到,就會有其他動作就唔好啦!申請咗之後,只可以等!
Chung811 發表於 2-2-2018 19:27
以前果位係律師行做果位話,转電話拒絕聽唔係辦法!只可以拖時間,等頒令!佢地揾你唔到,就會有其他動作 ...

都入佐學,在破產管理處有入他們做債權人列表,就意經係破產管理處負責... 還要同他們溝通甚麼?
cmc903 發表於 2-2-2018 19:42
都入佐學,在破產管理處有入他們做債權人列表,就意經係破產管理處負責... 還要同他們溝通甚麼? ...

我關心我債權人大會之後,會判俾邊間,千祈莫判俾啲殺手!係了!cmc903你判咗俾邊間?
Chung811 發表於 2-2-2018 20:13
我關心我債權人大會之後,會判俾邊間,千祈莫判俾啲殺手!係了!cmc903你判咗俾邊間? ...

黃+石
cmc903 發表於 2-2-2018 22:28
黃+石

我諗我八成係呢間,佢地話係殺手喎!
李周比起黃+石更殺手更無良
佢哋不停WhatsApp我,我拍照留㡳,之後再封鎖佢地嘅WhatsApp, 我不在香港,但佢地話而家上咗我屋企
Amy-hurt 發表於 3-2-2018 03:20
佢哋不停WhatsApp我,我拍照留㡳,之後再封鎖佢地嘅WhatsApp, 我不在香港,但佢地話而家上咗我屋企 ...

我嘅工友阿叔話,你同澳門人有莫大嘅關係!第二次破!冇人幫到你,也都冇人同情人啦!
咁咪死得?我已經百病纏身,再加上婚姻破裂,而家又不停大耳窿追數,又累及家人和親戚朋友,我真係唔死都冇用
澳門人......真識揀
tsang123 發表於 3-2-2018 13:42

我不是澳門人,只是在澳門朋友家暫避
tsang123 發表於 3-2-2018 13:42

我不是澳門人,我只是到朋友家暫避
Amy-hurt 發表於 3-2-2018 14:29
我不是澳門人,我只是到朋友家暫避

雖然我情況唔係好你幾多 (因為我仲煩緊寫信解釋破產官提問既野...), 不過而家風頭火勢你都係暫時不要回港住, 最好家中有人幫你收信睇下幾時收到出破產令封信, 和同你6c聯絡, 因若申請期間若法官有野要你補充你可能要親自回來去6c度再簽文件
cmc903 發表於 2-2-2018 19:42
都入佐學,在破產管理處有入他們做債權人列表,就意經係破產管理處負責... 還要同他們溝通甚麼? ...

二缐以下就算頒咗破產令一樣照追數,佢哋話我破不破產也不関他們事