破產聯盟

查看: 6517|回復: 81

我自己經中介公司借左幾間 財務 citx x眾 安仔 同日本 加埋42萬
本身係拎黎裝修 屋企人間公屋 點知無要到
後尾我筆錢拎哂去旅行 同過大海輸哂 到呢家前前後後還左1年左右
期間都有look卡同透支都有還   我每月財仔數要還14000左右 未計卡數
我入息都係得17左右 我想問問大家 呢刻 我搞唔搞到破產?
因為真係好大壓力
Amy-hurt 發表於 6-2-2018 12:34
電話數(即大耳窿都可以唔使理?)唔該

如果我有錢,仲有得同佢傾. 無錢佢搞我,我只有報警.
希望拉左佢就 唔駛還添!!!

怕事就唔好借電話數,借得就要預左自己係爛命一條!!!
回復 支持 1 反對 0

欠債咁多每月收入交完數後
生活費唔多
你要唔要破產其實自己好清楚
冇其他路行嘍!臨宣誓前一晚,買張六合彩搏一搏,睇嚇個天是否幫你?
萬七人工,去借四十二萬,真係自己攞嚟搞。

唔幫人就算, 唔應該加把口  發表於 29-1-2018 20:50
咁呢刻我搞破產會唔會告我行騙/詐騙?
Siuwah901 發表於 29-1-2018 11:27
咁呢刻我搞破產會唔會告我行騙/詐騙?

佢地自己會查㗎!啲錢去咗邊,5年內所有來來去去!你唔破邊有路可走㗎!我就睇唔到有囉!做債務舒緩,萬七,我以前問過,要供9千!
講錯,債務舒緩便啲,我之前同安X傾過,唔係債務舒緩,係清咔數果啲,9000!債務舒緩要等好耐,我有傾過,但係因為我轉合約又失業,人哋覺得我收入唔穩定,冇批俾我,最終行呢條路!而家反而覺得輕松哂!
你個D全財務 債務舒緩 其實你去搵邊一間幫你, 你都係預左你要長命百歲, 同份工唔會炒你, 唔會減你人工, 你唔會有其他突然開支囉, 你可以去試下個D問一問, 但唔好比個人資料同亂簽名囉, 佢地一地氹你乜都OK
借黎問下唔知點解出唔到POST

我1月16日上庭頒左破產令, 跟住約左17日做完初步會面, 佢整係比左本書仔同4份週年申報我

我想問下, 我係問仲要做以下既步驟????

3.2        擬備破產令

(a)        在破產令頒布後7 天內向高等法院登記處的聆案官書記 提交一份破產令初稿  ( 樣本一) 。聆案官書記會把批准的初稿郵寄給破產人。
(b)        收到後,按照批准的初稿擬備一式三份的破產令,以及載於樣本二  的背書。“初稿”一詞應該刪除。在接獲批准的初稿後七天內向高等法院登記處櫃位 提交全數三份的破產令連同批准的初稿以供審核。

3.3        破產令存檔

(a)        向高等法院登記處櫃位 取回全數三份破產令,並將其交予高等法院登記處的高級司法書記 ,以便:

(i)        蓋印;
(ii)        寫上存檔日期和時間;
(iii)        向高級司法書記提交一份蓋印本。
(b)        向破產管理署或暫行受託人提交兩份蓋印本。

3.4        破產人的資產

(a)        把所有資產移交暫行受託人/受託人。在法院頒布破產令後,破產人的所有資產(包括房地產的權益)即歸屬受託人。破產人獲解除破產後,有關資產仍然歸屬受託人。破產人解除破產並不代表已歸屬受託人的破產人資產將復歸予破產人。即使在破產人獲解除破產後,受託人仍有權繼續管理有關資產,並在任何時間為債權人的利益而將資產變現。
(b)        一般而言,買賣已歸屬受託人的財產,其價格均須根據買賣時有關財產的市值釐定,而財產市值是會不時變動。
king262 發表於 29-1-2018 20:53
你個D全財務 債務舒緩 其實你去搵邊一間幫你, 你都係預左你要長命百歲, 同份工唔會炒你, 唔會減你人工, 你 ...

我早發現呢處就好啦,本來只係欠中X一條數,為咗搞咩嘢舒緩計劃,又使大好多!
最後主任會寄俾你一封信,有兩張紙,講明你嘅資產全屬於佢!跟住另一張紙係一張正式破產令,一有正式破產令,涷結嘅銀行戶口就會取消啦!
Chung811 發表於 29-1-2018 23:34
最後主任會寄俾你一封信,有兩張紙,講明你嘅資產全屬於佢!跟住另一張紙係一張正式破產令,一有正式破產令 ...

問題係我17號已經去左初次見面, 拎埋開戶信, 但如果照個到講我而家過左7日都無做到3.2, 3.3及3.4 的過程, 我係咪要做左先收到信??? 因為個主任只係打個比我一次, 就22號問我初次會左面味, 我話會左同交哂資料(應該個間19會計師樓仲味交個陣), 係咪要去再搞埋個3個步驟?
你出咗正式破產令沒?我係交咗文件,拎開戶紙,出埋糧!封信至來嘅哦!
無收到個任何野 你係搵律師搞? 係咪因為你個時有工作,我冇? 定係我頒左令後, 無去填埋 樣本一, 樣本二個幾個步驟?
係呀!我搵律師搞!律師行又寄來一份正式破產令,我而家有兩張!
king262 發表於 29-1-2018 23:47
無收到個任何野 你係搵律師搞? 係咪因為你個時有工作,我冇? 定係我頒左令後, 無去填埋 樣本一, 樣本二個幾 ...

真係好似有啲問題喎!我有喎,表格一,二,但係我交文件過陣,我以為安X會收呢份表格俾破產主任,結果人啲唔執!我呢份文件包括兩份表格,同埋律師行會計部計嘅收支報告!我記得我宣誓果日,師爺總指住呢份收支報告,解釋俾我聽,話證明我入不敷出!之後我簽名!你有冇做過呢個動作?我一搞破果段時間,一路都有做野!
king262 發表於 29-1-2018 23:47
無收到個任何野 你係搵律師搞? 係咪因為你個時有工作,我冇? 定係我頒左令後, 無去填埋 樣本一, 樣本二個幾 ...

我安安返咗O企,我睇我都冇喎,樣本一,好似有,樣本二,係唔係要見官㗎?
呀 901 , 睇唔到原因點解破唔到產喎 !

除非你唔申破.

如驚破人控告"詐騙"簡直杞人憂天.

"詐騙"你有何利益 ?
你有筆錢收埋咩 ?
我仲衰!借埋啲三四缐和電話數,攪到個家都散,已申請破產,但要27號才知結果,因嗰啲二至四缐財務話我破產唔関佢哋事,錢一定要還,佢哋仲已經去咗我親友家恐嚇,我呢邊亦不好受,每日好似打緊仗咁,佢哋不停WhatsApp我,又講粗口,又話年初一都會去我屋企,又話要淋油等等,攪到我冇晚瞓到覺!加加埋埋成三十間!我真係對所有人唔住,我個心十分唔安樂,累及家人,冇咗個家,仲冇埋個老公
佢哋仲話會聯同所有財務公司向法院申請禁止我的申請破產,我真係好驚